Υγεία/fitness

Άρθρο για τη στηθάγχη από τον Δημήτρη Λιάμπα

 Η στηθάγχη είναι θωρακικός πόνος ή δυσφορία που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος και οξυγόνου στη καρδιά. Η στηθάγχη δεν είναι ασθένεια, είναι ένα σύμπτωμα που υποδηλώνει πρόβλημα στη καρδιά και αποτελεί την κυριότερη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσο.

  Αλλά συμπτώματα της στηθάγχης είναι η ναυτία, ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή και πόνος στο κέντρο του στήθους που εκδηλωνεται και ως συμπίεση-κάψιμο-δυσφορία.

 Οι παράγοντες κινδύνου  αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κι επομένως την εμφάνιση στηθάγχης  είναι το κάπνισμα-παθητικό κάπνισμα, διαβήτης, υψηλή πίεση του αίματος, υψηλό επίπεδο χοληστερόλης ή τριγλυκεριδίων στο αίμα, παχυσαρκία, στρές, έλλειψη σωματικής άσκησης, ακατάλληλη διατροφή, μεγάλη ηλικία(ο κίνδυνος αυξάνεται για άνδρες μετά τα 45 και για τις γυναίκες μετά τα 50) και το κληρονομικό ιστορικό.

 

  ΠΡΟΛΗΨΗ

 Μερικές συνήθειες πρόληψης του συμπτώματος της στηθάγχης αποτελούν η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή χαμηλή  σε περιεκτικότητα με  κορεσμένα και trans λιπαρά και αλάτι καθώς και ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Συστήνεται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Σε περίπτωση που κάποιος είναι διαβητικός να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα του. Καλό είναι να αυξηθεί η σωματική άσκηση, αφού πρώτα γίνει καρδιολογικός έλεγχος και σύμφωνα με τις οδηγίες των ιατρών, η αποφυγή της έκθεσης στις ακραίες θερμοκρασίες και η μείωση του στρές με τρόπους χαλάρωσης και διαχείρισης του άγχους. Τέλος, συστήνεται ο περιορισμός αλκοολούχων ποτών και ο συχνός καρδιολογικός έλεγχος. 

Ο Λιάμπας Δημήτριος ειναι τελειόφοιτος φοιτητής νοσηλευτής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Back to top button
Close