Τοπικά

To KKE τίμησε τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών

Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ , το Τομεακό Συμβούλιο Τρικάλων της ΚΝΕ και η Παννελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) ξεκινάνε μια νέα σειρά εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων από το ναζιστικό ζυγό. Οι εκδηλώσεις άρχισαν και θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Οκτώβρη, όπου συμπληρώνονται ακριβώς 75 χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων. Μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια θα αναδειχθούν σημαντικές και ηρωικές σελίδες της ταξικής πάλης του τόπου μας από τη δεκαετία του 1940, καθώς και τα σύγχρονα διδάγματά τους , αφού οι εκδηλώσεις θα έχουν θέμα:  «Ποιος νίκησε τότε το φασισμό, Ποιος συνεχίζει καθημερινά να τον αντιπαλεύει» .
Η εναρκτήρια εκδήλωση αυτής της σειράς ήταν χθες, Τετάρτη 17 Απρίλη, 7:30μμ , όπου  μέσα σε κλίμα συγκίνησης τιμήθηκε η θυσία των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών με  μουσικό- αφηγηματικό δρώμενο, πολιτική ομιλία, κατάθεση στεφάνων.
Χθες στην πλατεία Ρήγα Φεραίου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου ανάμεσα τους και συγγενείς των 5 Τρικαλινών Επονιτών, τιμώντας τη θυσία τους.
Η εκδήλωση περιλάμβανε χρονικό των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν εκείνες τις μέρες  του Απρίλη του 1944 στα Τρίκαλα και οδήγησαν στην ηρωική θυσία. Η παρουσίαση του χρονικού που συγκίνησε όσους το παρακολούθησαν, ενω συνοδεύτηκε από μουσικό αφιέρωμα με τους μουσικούς Λίνα Καρέτσου και Γιώργο Παλαυράκη, που έδωσαν μια ξεχωριστή χροιά στην σεμνή και λιτή εκδήλωση.
Χαιρετισμό απεύθυνε ο γραμματέας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Λάζαρος Τσουμένης, ο οποίος αναφέρθηκε ξεχωριστά στο σοβαρό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων λέγοντας: “ Ένα σόου δημαγωγίας και αποπροσανατολισμού ενόψει εκλογών, σε βάρος του δίκαιου αιτήματος του λαού για την απόδοση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, στήνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου με καθυστέρηση τριών ετών ετοιμάζεται να φέρει προς συζήτηση την «Έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», η οποία ολοκλήρωσε το έργο της το καλοκαίρι του 2016!”, ενώ κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αναρωτηθούν: “Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δοκιμασμένο – σε όλες τις εκδοχές – αντιλαϊκό δρόμο ή θα βαδίσουμε σε ένα διαφορετικό δρόμο, αυτόν της αντεπίθεσης, της πάλης με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες του λαού;”.

Close