Fashion

Lefko»: η ελληνική εταιρεία που φτιάχνει ολόλευκα ρούχα, δίνοντας εργασία σε πρόσφυγες 

 

Η ιδέα ανήκει σε έναν Ελληνα, τον Μιχάλη Ιγνατιάδη, και στην Σιγκαπουριανή σύζυγό του, Joanne Low. Τα ρούχα ράβονται στην Αθήνα από νόμιμους μετανάστες και πρόσφυγες προσδίδοντας στην έννοια του εμπορίου κοινωνική διάσταση. Η αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησαν στο Andro είναι άκρως αποκαλυπτική. Διονύσης Μαρίνος

Ο Μιχάλης Ιγνατιάδης και η Joanne Low φορούν λευκές δημιουργίες τους.

H συνέντευξη που ακολουθεί θα μπορούσε να είχε δοθεί από κάποιον ακτιβιστή που ενδιαφέρεται για την ηθική διάσταση του εμπορίου (βλ. fair trade), την ανάγκη ενσωμάτωσης των μεταναστών και των προσφύγων στην πραγματική οικονομία της χώρας και το ουσιαστικό ενδιαφέρον για βιώσιμη ανάπτυξη. Κι όμως, ο Μιχάλης Ιγνατιάδης είναι ένας άνθρωπος που προσπαθεί να στηρίξει τη μικρή του επιχείρηση και να την κάνει γνωστή στον κόσμο γι’ αυτό ακριβώς που είναι: διαφανής και… λευκή.

Πριν από ένα χρόνο, μαζί με τη σύζυγό του, Joanne Low, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την εταιρεία ρούχων «Lefko», με έδρα τη Σιγκαπούρη, όπου διαμένουν, αλλά με την Αθήνα να είναι ο τόπος παραγωγής. Το ιδιαίτερο στοιχείο στην περίπτωσή τους είναι ότι τις λινές δημιουργίες τους (ναι, το λινό είναι ο αποκλειστικός πρωταγωνιστής των ρούχων τους), ράβονται από μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν νόμιμα στη χώρα μας. Ακούγεται… Δονκιχωτικό, αλλά να που μπορεί να πάρει σάρκα και οστά σε σχήμα εταιρείας. Μας μίλησε για τη φιλοσοφία που διέπει το «Lefko», καθώς και για τα μελλοντικά σχέδιά τους. –

Πότε ξεκίνησε η εταιρία;

Ξεκίνησαν όλα πριν από δύο χρόνια περίπου όταν με τη γυναίκα μου φτιάξαμε το πρώτο φόρεμα και πήραμε μέρος στο Raise your voice, Ένα φεστιβαλ με στόχο την αφύπνιση για την επάλειψη της Εμπορίας Ανθρώπων και τη προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τεχνόπολη. Δείξαμε τη δημιουργία μας και πήραμε καλό feedback από το κοινό.

– Πριν από αυτό είχατε κάποια σχέση με τη μόδα; Εγώ όχι. Ασχολούμαι ως σύμβουλος ως συμβουλος επιχειρησεων με ειδίκευση την διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα logistics – και είχα την ευκαιρία να βοηθήσω εταιρείες στον στρατηγικό σχεδιασμό και την διαχείριση της βιωσιμοτητάς τους. Η γυναίκα μου, όμως, είναι γραφίστρια και ήταν πάντα κοντά στο χώρο και κάποια στιγμή αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με τη μόδα. Θα έλεγα πως συνδυάσαμε τις δυνάμεις μας. «Ένας από τους λόγους που επιλέξαμε την Ελλάδα είναι γιατί βλέπαμε και τα προβλήματα που είχε η χώρα».

– Η βάση σας ποια είναι; Η βάση μας είναι η Σιγκαπούρη.

– Πώς προέκυψε να πάτε τόσο μακριά; Η Τζοάν είναι από τη Σιγκαπούρη. Εγώ δούλευα επί 10 χρόνια στην Αγγλία και κάποια στιγμή αποφάσισα να μετακομίσω στην Ασία, να ανακαλύψω την περιοχή και να βρω νέες ευκαιρίες. Φέτος κλείνω 10 χρόνια στη Σιγκαπούρη.

– Οι οποίες, όντως, υπάρχουν; Ναι, σε όλους τους εργασιακούς τομείς υπάρχουν ευκαιρίες. Πρόκειται για αναπτυσσόμενη αγορά, με τεράστια μεσαία τάξη, άρα και καταναλωτές.

– Το Lefko ως ιδέα θα μπορούσε να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί στην Ελλάδα; Θα ήταν πιο εύκολο. Πλέον όλες οι επιχειρήσεις είναι online. Eπιπλέον, εμείς τα ρούχα τα φτιάχνουμε στην Αθήνα, επομένως έπρεπε κάθε 2-3 μήνες να κάνουμε ένα ταξίδι στην Ελλάδα για να επικοινωνούμε άμεσα με το εργαστήρι , να κάνουμε αλλαγές. Προσπαθούμε όλοι οι προμηθευτές μας να είναι από την Ευρώπη.

– Δεν ανεβαίνει έτσι το κόστος; Μπορεί να φτιάχνουμε τα ρούχα στην Αθήνα, αλλά στη συνέχεια πρέπει να σκεφτούμε το shiping. Αν έχουμε έναν πελάτη στις ΗΠΑ μπορούμε να το στείλουμε από την αποθήκη μας στην Αθήνα ή από τη Σιγκαπούρη. Ένας από τους λόγους που επιλέξαμε την Ελλάδα είναι γιατί βλέπαμε και τα προβλήματα που είχε η χώρα. Μερικές φορές είναι εύκολο να πεις «κάνω μια φιλανθρωπία ή θα δώσω κάποια χρήματα σε μια ΜΚΟ» και να κοιμηθείς ήσυχος το βράδυ. Πίστευα, όμως, πως αν χρησιμοποιήσεις τις δεξιότητές σου έτσι ώστε να έχουν ανταπόδοση, τότε θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Eιδικά αν μπορείς να δώσεις θέσεις εργασίες, αυτό είναι πολύ σημαντικό.

– Το σημαντικό είναι ότι δίνετε εργασία σε πρόσφυγες και μετανάστες. Σκεφτήκαμε εξαρχής πώς θα το κάναμε αυτό και ήρθαμε σε συνεργασία μ’ αυτό το εργαστήρι στην Αθήνα (SOFFA) που απασχολεί πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να μάθουν κάποια τέχνη. Οι άνθρωποι που τρέχουν το εργαστήρι συνεργάζονται με διάφορες ΜΚΟ που τους φέρνουν σε επαφή με ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν. Κάπως έτσι λειτουργεί πλέον ο χώρος της μόδας. Ελάχιστα brands ελέγχονται από τον ιδιοκτήτη του εργοστασίου. Γενικά, οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών δεν έχουν δικά τους εργοστάσια – τα δίνουν σε τρίτους να τα παράγουν. Κάπως έτσι λειτουργεί πια ο κόσμος.

– Υπάρχει και μια κοινωνική διάσταση σ’ αυτό που κάνετε. Δεν το βλέπουμε πολύ συχνά. Είχα εμπνευστεί από την ιστορία της Cocomat που συνεργάστηκε με ευαίσθητες ομάδες για να δημιουργήσει κάτι. Φυσικά δεν είναι εύκολο να οργανώσεις και να τρέξεις μια τέτοια εταιρεία. Σκεφτήκαμε πως αυτοί οι άνθρωποι είναι ήδη στην Αθήνα, άρα πρέπει να τους βοηθήσουμε να ενσωματωθούν. Αυτό το εργαστήρι ζει άμα έχει παραγγελίες. Άρα, η επιτυχία η δική μας θα είναι και δική τους. «Τα δικά μας σχέδια είναι απλά. Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να είναι κλασικό και διαχρονικό και φυσικά λευκό».

– Έχετε γνωρίσει αυτούς τους ανθρώπους; Φυσικά! Βρίσκονται στον Βοτανικό. Εγώ δεν είχα πάει ποτέ εκεί και διαπίστωσα πως στην περιοχή βρίσκονται πολλοί μετανάστες. Είναι ένας λίγο διαφορετικός κόσμος. Στο κτίριο που στεγάζονται έχει κι άλλα εργαστήρια (από υπολογιστές έως ξένες γλώσσες). Εκεί βρίσκεται και το δικό μας. Πολλοί είναι από το Αφγανιστάν που ήρθαν μέσω Ιράν στην Ελλάδα. Η επικοινωνία μαζί τους δεν είναι εύκολη. Εκτός και αν ομιλείς φαρσί! «Το λευκό εκφράζει κάτι καθαρό και διαφανές. Από την άλλη, θέλαμε να φτιάξουμε κάτι που μια γυναίκα δεν θα το βαρεθεί άμεσα».

Πηγή : Andro.gr [ https://www.andro.gr/business/lefko-interview-linen-clothes/ ]

Close