Ειδήσεις

5.000 επισκέπτες γιόρτασαν τα 30 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας .

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε για πρώτη φορά το μοναδικό Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στη Θεσσαλία, Thessaly Science Festival, από τις 11 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, στο Μύλο του Παππά, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον 5.000 επισκεπτών.
Από αυτούς 1.800 ήταν μαθητές σχολείων, που γνώρισαν την επιστήμη μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.
Για τρεις ημέρες, ο Μύλος του Παππά, αυτό καταφύγιο πολιτισμού στο κέντρο της Λάρισας, φιλοξένησε 40 ερευνητικούς, ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς με συνολικά 80 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα. Μεταξύ αυτών, 22 εργαστήρια για παιδιά, 6 workshops, 15 ομιλίες, καθώς και πλήθος άλλων δράσεων για όλες τις ηλικίες!
Με φετινό σύνθημα «30 χρόνια δημιουργίας» ερευνητές,, επιστημονικές ομάδες, μη κυβερνητικές οργανώσεις και επιστημονικοί σύλλογοι, μας ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας παρουσιάζοντας εντυπωσιακές εφαρμογές, πειράματα και καινοτόμες ανακαλύψεις.
Ανάμεσα σε αυτούς, ιδιαίτερα χαρισματικοί και καταξιωμένοι ομιλητές εντυπωσίασαν και «προβλημάτισαν» το πολυπληθές τους ακροατήριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους: Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, Θεοφάνη Μπομπότη, Κλεομένη Τσιγάνη, Δημήτρη Κουρέτα, Αθανάσιο Κοράκη, Κατερίνα Μούτου, Γεώργιο Σταμπουλή, Δημήτρη Παπαστεργίου, Γιώργο Σπυρογιαννόπουλο και Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, που μας άνοιξαν νέους δρόμους προς την επιστήμη και το ρόλο της στις κοντινές και μακρινές πτυχές της καθημερινότητάς μας.
Ξεχωριστά, αξίζει να αναφερθούμε στη μεγάλη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τους ερευνητές, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές του να δίνουν παλμό στο σύνολο των δράσεων του Φεστιβάλ αλλά κυρίως, μαζί με άλλους επιστημονικούς φορείς, να ζωντανεύουν τη διαδραστική έκθεση με συναρπαστικές δράσεις για όλες τις ηλικίες.
Οι μικροί μας φίλοι με ενθουσιασμό έλυσαν το μυστήριο του Δρ. Πανζουρλίξ, γεμίζοντας με χαρά το προαύλιο, και έφτιαξαν τα δικά τους υπέροχα κοσμήματα…από Βιολογία παρέα με τους διδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας!
Στο προαύλιο του “Μύλου του Παππά”, η ομάδα Centaurus Racing Team του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσκάλεσε τους επισκέπτες να εξερευνήσουν τα μυστικά της ταχύτητας στο αγωνιστικό μοντέλο της Formula 1, και η ομάδα του Paratiro.gr μας έδειξε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την άγρια ζωή μέσω μίας καινοτόμου εφαρμογής για τα κινητά.
Τα πρωινά, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Έναστρον μας οδήγησε σε μια περιπέτεια παρατήρησης του ήλιου με τηλεσκόπια, και μαζί με τον Αστρονομικό Παρατηρησιακό Όμιλο Λάρισας (A-POLARIS) έκλεισαν το Φεστιβάλ με μια υπέροχη βραδιά παρατήρησης του έναστρου ουρανού!
Από τους “μεγάλους” μας επισκέπτες, μερικοί είχαν την ευκαιρία να γίνουν “πράκτορες του CSI” στο workshop που διοργάνωσαν φοιτητές του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, ενώ η ομάδα του Τμήματος Γεωπονίας μας γνώρισε ζωντανά έντομα και μας άνοιξε τα μάτια στις δυνατότητές τους ως μια νέα πηγή πρωτεΐνης!
Παράλληλα ερευνητικές ομάδες από το ΤΕΙ Θεσσαλίας μας έδειξαν εκπληκτικές δυνατότητες των κινητών μας τηλεφώνων, η ομάδα του ΕΚΕΤΑ μας επέτρεψε να… δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας στο “αντιδραστικό έδαφος, ενώ η ομάδα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών παρουσίασε έξυπνες συσκευές, δημιούργησε μια ζωντανή προβολή φωτογραφιών του Φεστιβάλ και γκάλοπ αξιολόγησης των δράσεων του από το κοινό!
Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στους επισκέπτες και οι…μελιτζάνες ενυδρειοπονίας του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, που μας σύστησαν έναν νέο τρόπο καλλιέργειας βασισμένο σε καινοτόμες λύσεις.
Και βέβαια όλοι έπαιξαν…ποδοσφαιράκι με τις ρομποτικές κατασκευές του S.T.E.M Robotics Academy.
Ιδιαίτερη επιτυχία είχαν και οι παρουσιάσεις του Celebrity Science: Σ’ ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, ο Λαρισαίος αστροφυσικός Κλεομένης Τσιγάνης και ο διάσημος ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης μας οδήγησαν σε ένα ταξίδι… στ’αστέρια και τις ουράνιες συγκρούσεις σε μια βραδιά γεμάτη χιούμορ, ενώ ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Δημήτρης Κουρέτας και ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης μας έδωσαν…μυστικά μαγειρικής, μαζί με απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα σχετικά με τους καλύτερους τρόπους να τρώμε υγιεινά.
Με το χαρακτηριστικό τους χιούμορ, οι Science Reactors μας απέδειξαν, με πόσο διασκεδαστικό και κατανοητό τρόπο μπορούν να παρουσιαστούν τα επιστημονικά θέματα από ανθρώπους με αγάπη και πάθος για την επιστήμη.
Κι επειδή Φεστιβάλ δεν γίνεται χωρίς μουσική και χορό, καλλιτεχνικά δρώμενα έντυσαν τη μεγάλη αυτή γιορτή της επιστήμης: από τη συγκινητική συμμετοχή του Συνόλου Μουσικής Μιούζικαλ και Κινηματογράφου του Μουσικού Σχολείου Λάρισας στην τελετή έναρξης, στο υπέροχο μουσικό ιντερλούδιο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Λαρισαίων, την…επιστημονική χορογραφία της ομάδας χορού Ιατρικής και Βιοχημείας Λάρισας, το χορευτικό των εθελοντών του Thessaly Science Festival και τους… ρυθμούς των τυμπάνων του Συνόλου Κρουστών του Μουσικού Σχολείου Λάρισας.
Μας ξεσήκωσαν στην κυριολεξία!
Τέλος, θα θέλαμε ευχαριστήσουμε θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης, η συνεισφορά των οποίων ήταν καθοριστική για την επιτυχία του Φεστιβάλ. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε τις εταιρείες POLYTECH Α.Ε., Εκδόσεις Αρμός, Innovatia Systems, ΑΝΤΙΣΕΛ, Lab Supplies Scientific, Lab Solutions και το ζαχαροπλαστείο ΣΟΚΟΛΑ. Επιπλέον, θερμά ευχαριστούμε τους συνεργάτες του Φεστιβάλ που κάλυψαν άλλες λειτουργικές ανάγκες της εκδήλωσης, τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας και το Βιβλιοχαρτοπωλείο Καλτσάς για τις εκτυπώσεις, το Οινοπωλείο Τυρνάβου για το δώρο στους καλεσμένους ομιλητές μας, το καφέ Las Ramblas για τα υπέροχα κεράσματα προς τους επισκέπτες και το ξενοδοχείο Hotel Metropol Larissa για τη φιλοξενία ομιλητών.
Μέσα από τα διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, σεμινάρια για ενήλικες, ομιλίες και ποικίλες πρωτότυπες δράσεις, πιστεύουμε πως ο σημαντικότερος στόχος όλων επετεύχθη: το κοινό πλησίασε την επιστήμη, η γνώση έγινε «ένα» με τη διασκέδαση, το παιχνίδι και τη χαρά και αποδείχθηκε ότι η επιστήμη μας αφορά όλους.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 2019!

tinealarissa.gr

Back to top button
Close
Close