Fashion

Παρίσι: Chanel, Dior, Armani και Givenchy γνωρίζουν καλά τι πάει να πει haute couture

Η Εβδομάδα Μόδας υψηλής ραπτικής στο Παρίσι έχει την τιμητική της αυτές τις ημέρες, με μεγάλους οίκους μόδας και μερικά από τα πιο διάσημα supermodels της νέας εποχής να δίνουν το παρών στα πιο εντυπωσιακά και λαμπερά fashion shows των τελευταίων μηνών. Μπορεί οι Chanel και Dior να «σπρώχνουν» την καλλιτεχνική ανησυχία τους μέσα από τις σύγχρονες ματιές των Viard και Chiuri, ωστόσο εχθές έγινε ξεκάθαρο ότι οι μετρ του είδους -Armani και Givenchy- γνωρίζουν καλά τι πάει να πει haute couture, δημιουργώντας μοναδικά looks, που ξεχωρίζουν για την πολυτέλεια και την υψηλή αισθητική στον σχεδιασμό.

Armani Privé

armani.jpg

Με τη ματιά στραμμένη στο μέλλον, ο Μr Armani άνοιξε την επίδειξή του με ένα υπέροχο look, που αποτελεί το αγαπημένο φουτουριστικό στοιχείο καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Το Ikat, το κλωστοϋφαντουργικό μοτίβο που υφαίνεται στις πολιτιστικές ιστορίες των χωρών σε όλο τον κόσμο και εισήλθε στη δυτική μόδα από τους hippie ταξιδιώτες της δεκαετίας του 1960 αποτέλεσε το θέμα της φετινής spring couture κολεξιόν του -ένα σημείο «απογείωσης» για το ουσιαστικά μεγάλο ταξίδι του οίκου στη διαχρονικότητα.

Για την άνοιξη του 2020, ο σπουδαίος μόδιστρος απομακρύνθηκε από τη δομημένη deco-glamour αισθητική της τελευταίας συλλογής του, «σπάζοντας» σε δύο τμήματα της ολόσωμες χαρακτηριστικές φόρμες του και δημιουργώντας υπέροχα παντελόνια, με ασύγκριτα μήκη και εντυπωσιακά στρώματα διαφάνειας. Ο ταφτάς, τα prints και οι λαμπερές λεπτομέρειες ξεχώρισαν σε περίπου 30 παραλλαγές εμφανίσεων του οίκου. Βαμβακερά σακάκια, με κοντά ή μακριά μανίκια, μεσάτα, με φερμουάρ ή και χωρίς κουμπιά, ο Armani έχει τη λύση για κάθε σύγχρονη δυναμική γυναίκα. Για τη βραδινή προσέγγιση της haute couture συλλογής του, ο σχεδιαστής τίμησε τη θηλυκότητα και έφτιαξε κομμάτια, που περπατούν άνετα στα red carpets από τα Oscars μέχρι και τις Kάννες. Ο οίκος γνωρίζει πως να σέβεται τις ανάγκες των πελατών του, ενώ παράλληλα καταφέρνει να δημιουργεί μόδα, που μπορεί να εισαχθεί στις ντουλάπες μας.

Givenchy

givenchy.jpg

Η συλλογή της καλλιτεχνικής διευθύντριας του οίκου Givenchy, Clare Waight Keller βασίστηκε στις αναμνήσεις της από τους κήπους του Sissinghurst House και από τα ερωτικά γράμματα που αντάλλαζαν μεταξύ τους η Vita και η Virginia Woolf. Η Waight Keller δήλωσε: «Είναι ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη στην Αγγλία. Έχω εμμονή με αυτόν τον τόπο». Λευκά κοστούμια, στενά παλτό και τα χρώματα του καλοκαιριού συνδυάστηκαν σε μια μοναδική «ποιητική» συλλογή που ολοκληρωνόταν υπέροχα με την προσθήκη των 3-d φορεμάτων, που θύμισαν πεταλούδα. Έμπνευσή της: ο μεγάλος μόδιστρος και ιδρυτής του οίκου Hubert και οι τουαλέτες με λουλούδια που σχεδίαζε για την Audrey Hepburn. Ολόκληρη η συλλογή υμνεί την πολυτέλεια και την αθωότητα των κήπων και των λουλουδιών.

Η Waight Keller άντλησε, επίσης έμπνευση από τα στρογγυλεμένα σχήματα του Givenchy, δημιουργώντας τα καπέλα «ομπρέλα» και διάφορους όγκους. Υπέροχα κομμάτια που αποπνέουν νεανικότητα και η πολυεπίπεδη προσωπικότητα του οίκου που αγαπά το μαύρο, αλλά και το ροζ χρώμα -δημιουργώντας την παντοτινή ρομαντική φαντασίωση. Η εμπνευσμένη creative director ολοκλήρωσε το show της, εμφανίζοντας την Kaia Gerber ως την απόλυτη νύφη, με μια ολόλευκη δημιουργία κι ένα τεράστιο καπέλο, που σχημάτιζε σχεδόν το θόλο, κάτω από το οποίο το ζευγάρι μπορούσε να ανταλλάξει όρκους αγάπης.

Alexandre Vauthier

vauthier.jpg

Η ατομικότητα είναι το mot d’ordre στη μόδα σήμερα -όπως και στον κόσμο γενικότερα. Όσον αφορά τους σχεδιαστές, αυτή η νοοτροπία τους έχει δώσει την ελευθερία να εισχωρούν σε πολλές δημιουργικές κατευθύνσεις που τους αρέσουν, συχνά μέσα στην ίδια τους συλλογή. Η νέα συλλογή couture του Alexandre Vauthier λοιπόν, θυμίζει μια ιστορία προσωπικοτήτων. Άλλωστε, οι γυναίκες έχουν πολύ διαφορετικούς ορίζοντες και η μοναδικότητά τους είναι αυτό που εμπνέει τον σχεδιαστή συνεχώς. Ο Vauthier εργάστηκε σε μια εκτεταμένη ποικιλία σχημάτων και όγκων: sharp ραπτική, αιθέρια flou και ultra-θεατρικά looks, με ντραπέ και μοναδικά μανίκια, που θύμιζαν όλα την αισθητική της δεκαετίας των ’80s.

Εντυπωσιακά εξωτικά φτερά και μια αισθητική κομψότητα που φέρνει στο μυαλό την εποχή της Paloma Picasso: ένα μαύρο σμόκιν που φορούσε με γυμνό δέρμα, σε συνδυασμό με γκρι παντελόνι. Σε όλη τη συλλογή, οι αναφορές στην δεκαετία των ’80s εναλλάσσονται με πιο κλασικά αφιερώματα στο savoir faire των ateliers couture. Παράλληλα, ο συνδυασμός των über-chic, queen-disco και των υπερβολικών Γαλλίδων πριγκιπισσών -βλέπε Bella Hadid, ήταν σίγουρα αυτό που ξεχώρισε στην κολεξιόν. Ο Vauthier γνωρίζει καλά, ότι η ουσία της υψηλής ραπτικής έγκειται στον επιτυχημένο συνδυασμό της υπερβολής και της κομψότητας -μια πραγματικά υπέροχη ένωση.

 glow.gr

Back to top button
Close
Close