Πολιτισμός

Γυμνοί στους δρόμους…

Γιατί το γυμνό σώμα να μένει κρυφό; Είναι μία βασική ερώτηση που τριβελίζει συνέχεια το μυαλό εκατοντάδων αστικών γυμνιστών του κόσμου, όπως και το μυαλό του φωτογράφου Matt Granger ο οποίος μέσα από το έργο του προσπαθεί να απενοχοποιήσει το γυμνό σώμα και να μας βοηθήσει να χτίσουμε μία νέα σχέση με αυτό.Image result for γυμνο αισθησιακο

*Οι φωτογραφίες που ακολουθούν περιέχουν γυμνό το οποίο αντιμετωπίζεται από τον φωτογράφο ως μορφή τέχνης ενώ δεν υπάρχει καμία διάθεση να προκαλέσουν ή να προσβάλουν. Όποιος ενδέχεται να ενοχληθεί θα ήταν καλύτερο να μη συνεχίσει την ανάγνωση. 

Η σχέση μας με το γυμνό σώμα είναι μία σχέση δύσκολη, περίπλοκη και αντιφατική. Σπεύδουμε να καλύπτουμε τη γύμνια μας με την πρώτη αφορμή την ίδια στιγμή βέβαια στις παραλίες επιτρέπουμε να φανεί λίγη σάρκα παραπάνω αποκαλύπτοντας σημεία του σώματός μας χωρίς ντροπές και φραγμούς. Ακόμα και στις διάφορες γυμνές ποδηλατοδρομίες που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες του κόσμου, υπάρχουν φορές που οι ντυμένοι υπερτερούν έναντι των γυμνών, γεγονός που επιβεβαιώνει την αμήχανη στάση μας απέναντι στο γυμνό.Image result for γυμνο αισθησιακο

Σε κάποιες χώρες είναι απαγορευμένο, σε άλλες υπάρχει μεγαλύτερη ανεκτικότητα και σε ελάχιστες χώρες οι άνθρωποι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τη δημόσια εικόνα ενός γυμνού σώματος. Όπως και να έχει, το γυμνό παραμένει ένα μεγάλο θέμα ταμπού που οργανωμένα κινήματα πολιτών ή καλλιτέχνες, προσπαθούν να σπάσουν με διάφορα μέσα. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο φωτογράφος Matt Granger ο οποίος εμπνεύστηκε και υλοποίησε ένα φωτογραφικό πρότζεκτ με τίτλο «Public Bodies» και πρωταγωνιστές γυμνούς άντρες και γυναίκες από διάφορες χώρες του κόσμου.

Γυμνοί στους δρόμους...

Σε συνέχεια του πρώτου του επιτυχημένου εγχειρήματος, του “Private Bodies” στο οποίο ο Matt φωτογράφισε γυμνούς ανθρώπους στο σπίτι τους, το “Public Bodies” έρχεται για να βγάλει το γυμνό στους δρόμους. Ο φωτογράφος ξεκίνησε το πρότζεκτ του το 2013, έχοντας ήδη προβληματιστεί αρκετά για την προβληματική στάση που έχουμε απέναντι στα θέματα που λογοκρίνουμε, όπως και το γυμνό σώμα το οποίο εσφαλμένα εντάσσουμε στην ίδια κατηγορία με τη βία, τα ναρκωτικά και την αντικοινωνική συμπεριφορά.

Περισσότερη εντύπωση όμως του έκανε, όπως ο ίδιος περιγράφει, όταν «το Facebook με διέγραψε δύο φορές επειδή κοινοποίησα μία μη ερωτική φωτογραφία που έδειχνε ένα μέρος από γυναικείο στήθος το οποίο μάλιστα το είχα κάνει και πιο θολό. Η εικόνα θεωρήθηκε ακατάλληλη και προσβλητική σύμφωνα με τους όρους του κοινωνικού δωματίου. Την ίδια στιγμή όμως έβλεπα να υπάρχουν στο Facebook βίντεο γεμάτα βία, δολοφονίες και ναρκωτικά… τα οποία δεν αφαιρούσε». Εκείνη τη στιγμή ο καλλιτέχνης θεώρησε ότι ήρθε η ώρα να συνεχίσει με ένα δεύτερο γυμνό φωτογραφικό πρότζεκτ.

Γυμνοί στους δρόμους...

Λάτρης της φωτογραφίας αλλά και λάτρης των ταξιδιών, ο Matt γύρισε διάφορες πόλεις του κόσμου, συναντήθηκε με ανθρώπους που νιώθουν άνετα με τη γύμνια τους, τους έβγαλε στους δρόμους των πόλεων σε καθημερινές στιγμές και τους φωτογράφισε όπως τους γέννησε η μητέρα τους. Στις φωτογραφίες, οι οποίες ευελπιστεί να συνθέσουν ένα ολοκληρωμένο βιβλίο, ποζάρουν άντρες και γυναίκες μοντέλα ή και άνθρωποι που δεν είχαν βρεθεί ποτέ ξανά εκτεθειμένοι στον φακό. Όλοι βέβαια υιοθετούν την άποψη ότι το γυμνό γενικότερα και πόσο μάλλον στην τέχνη, δεν θα πρέπει να μένει κρυφό ή να θεωρείται προσβλητικό.

Γυμνοί στους δρόμους...

Η διαδικασία των φωτογραφίσεων έγινε με τρόπο διακριτικό και γρήγορο, προσπαθώντας να μην προκαλέσουν τα βλέμματα όσων περνούσαν από το σημείο. Αφού είχε οριστεί το μέρος και η ώρα της φωτογράφισης, μοντέλο και φωτογράφος έκαναν διάφορες πρόβες ντυμένοι και έχοντας σταθεροποιήσει την οπτική γωνία, το κάδρο και τον φωτισμό, το εκάστοτε μοντέλο πετούσε τα ρούχα, ο φωτογράφος τραβούσε διάφορες λήψεις, ντυνόντουσαν και έφευγαν.

Γυμνοί στους δρόμους...

Σκοπός μέσα από το φωτογραφικό του πρότζεκτ είναι αφενός να αναδείξει την ομορφιά αλλά την ίδια στιγμή να βοηθήσει όλους μας να απενοχοποιήσουμε το γυμνό σώμα, να επιτρέψουμε τη γύμνια στην τέχνη και να δημιουργήσουμε μία νέα αντίληψη «περί γυμνού». Λίγες ημέρες έμειναν για να βοηθήσετε όσοι θέλετε τον Matt να δει τις φωτογραφίες του να συνθέτουν ένα εξαιρετικής αισθητικής βιβλίο, μέσα από την πλατφόρμα χρηματοδότησης KickStarter.

Περισσότερα για τον φωτογράφο μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό του κανάλι στο Youtube.

Back to top button
Close
Close