Τρίκαλα

Χιλιάδες στρέμματα και εκτάσεις ιδιοκτησία της εκκλησίας στο νομό Τρικάλων

Τις τελευταίες ημέρες, η σχέση εκκλησίας – κράτους, έχει βρεθεί στην κορυφή της ειδησεογραφίας και του κοινού ενδιαφέροντος. Οι συζητήσεις εστιάζουν κυρίως στα περιουσιακά στοιχεία της εκκλησίας, που επεκτείνονται σε ακίνητα αλλά και σε αμύθητες εκτάσεις.

Ο νομός Τρικάλων, βρίσκεται ελάχιστα κάτω από το νομό Χαλκιδικής, η οποία προφανώς και επηρεάζεται από το Άγιο Όρος, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση πανελλαδικά σε ότι αφορά την ιδιοκτησία της εκκλησίας σε εκτάσεις, καταγράφοντας δε ρεκόρ, σε ότι αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις (βοσκοτόπια κτλ) αλλά και στις δασικές εκτάσεις.

Συγκεκριμένα, στο νομό Τρικάλων η εκκλησία κατέχει, σύμφωνα με δημοσίευμα που φιλοξενήθηκε στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου, 87.800 στρέμματα γης. Από αυτά, τα 41.110 είναι δάση (που μπορούν να εκμεταλλευτούν),  23.850 είναι δασικές εκτάσεις (χαμηλότερης βλάστησης εκτάσεις) και 22.840 είναι τα στρέμματα χορτολιβαδική έκτασης κοινώς βοσκοτόπια και γενικότερα εκτάσεις αγροτοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Όλα αυτά, με τη Χαλκιδική να έχει μεν 86.330 δάση στα χέρια της εκκλησίας, αλλά 580 στρέμματα δασικών εκτάσεων και μόλις – σε σχέση με Τρίκαλα – 2.300 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Είμαστε δε, αρκετά χιλιάδες στρέμματα πάνω από την Αττική, καθώς και τους νομούς Μαγνησίας, Ευβοίας, Φθιώτιδας, Αχαϊας, Κορινθίας.

Εκτάσεις «αυξάνεστε, πληθύνεστε…»

Όλα αυτά βέβαια, ενώ κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα ακόμη να κλείσει το φάκελο εκκλησιαστική περιουσία, μιας και από τη μία υπάρχει μια καταμέτρηση σε εξέλιξη από το υπουργείο Εσωτερικών, από την άλλη… οι διεκδικήσεις συνεχίζονται.

Όπως στην περίπτωση της Μονής Αγίου Βησσαρίωνα του δήμου Πύλης, που υποστηρίζει ότι της ανήκουν επιπλέον 13.000 στρέμματα γης. Μέσα σε αυτή είναι δάση προς υλοτόμηση κοινοτήτων, το μισό του δάσους που χρησιμοποιεί για ερευνητικούς λόγους το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καθώς και βοσκοτόπια κοινοτικά ή και δημοτικά.

Όλα αυτά ξεκίνησαν εδώ κι ένα χρόνο, με τη διαδικασία να έχει παγώσει, με άγνωστη ωστόσο έκβαση για το μέλλον.

«Ήδη η έκταση της εκκλησίας στο δήμο Πύλης είναι μεγάλη. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε τίποτα από αυτά που ισχυρίζεται για τα 17.000 στρέμματα που διεκδικεί η Μονή και για το λόγο αυτό έχουμε αντικρούσει κάθε ισχυρισμό τους. Σε περίπτωση που περνούσαν οι εκτάσεις στα χέρια της εκκλησίας, αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες σε όλη την τοπική κοινωνία και αυτό δεν θα το επιτρέπαμε ποτέ. Σκεφτείτε οι εκμετάλλευση να περνάει από τα χέρια των τοπικών κοινωνιών στην εκκλησία… », τονίζει ο κ. Κωνσταντίνος Μαράβας, δήμαρχος Πύλης.

Από την πλευρά του το δασαρχείο, παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο κ. Κουλουκούρας Χρήστος, δασάρχης Τρικάλων, αναφέρει ότι η διαδικασία έχει σταματήσει στο Κτηματολόγιο, ενώ εκτιμά, ότι δεν πρόκειται να επιλυθεί τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια.

Επικοινωνήσαμε με την ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνα, με ερώτημα πώς αξιοποιούνται οι εκτάσεις. Κατά αρχάς, κατανοήσαμε ότι δεν υπάρχει υποχώρηση …Η επίσημη θέση βέβαια, ήρθε από το νομικό σύμβουλο της Μονής, κ. Δήμο Θανάσουλα ο οποίος τόνισε ότι γύρω από το θέμα, «υφίσταται δικαστική απόφαση ενώ αναμένεται ο ορισμός των ορίων από το κτηματολόγιο». Ο νομικός σύμβουλος εφησυχάζει για το θέμα της έκτασης που αξιοποιεί το πανεπιστήμιο καθώς και όσοι διαθέτουν σπίτια μέσα στην έκταση. Στο ερώτημα βέβαια γιατί η μονή διεκδικεί αυτή την έκταση, η απάντηση επιβεβαιώνει το οικονομικό όφελος που προκύπτει, ωστόσο με σκοπό να διατεθεί σε φιλανθρωπικές ενέργειες.  

Back to top button
Close
Close