Cooking ideas

Όπως την φτιάχνουμε στα Τρίκαλα …..

Στα Τρίκαλα, έναν Νομό με μεγάλη κτηνοτροφική παράδοση, οι βοσκοί στην παραγωγή τους έχουν αρκετό γάλα. Οπότε οι νοικοκυρές από τα παλιά ακόμα χρόνια εφεύρισκαν τρόπους να το χρησιμοποιούν. Ένας από αυτούς, η παραδοσιακή πλέον γαλατόπιτα με φύλλο.
Ένα νόστιμο γλυκό, με βάση το γάλα και την πλούσια κρέμα του, που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι! Φτιάξτε αυτήν τη συνταγή και απολαύστε την όλες τις ώρες!

ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα:
– 160γρ. σιμιγδάλι ψιλό
– 40γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 2 βανίλιες
– 5 αυγά
– 2 λίτρα γάλα
– 80γρ. φρέσκο βούτυρο
– 220γρ. ζάχαρη

Για τα φύλλα:
– 10γρ. κανέλα
– 20γρ. ζάχαρη
– 6 φύλλα κρούστας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταίνεται. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια πολύ καλά. Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις το γάλα είναι έτοιμο να βράσει ρίχνουμε σιγά – σιγά το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά για λίγο και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζουμε ξανά το μίγμα στη φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση για 1 – 2 λεπτά και το βγάζουμε αφήνοντάς το να κρυώσει. Για την προετοιμασία των φύλλων, αρχικά ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα. Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε τα φύλλα καλά και τα τοποθετούμε ένα – ένα σε ορθογώνιο ταψί 30 x 40εκ. πασπαλίζοντας με το μίγμα ζάχαρης – κανέλας. Στη συνέχεια αδειάζουμε την κρέμα, μαζεύουμε προς τα μέσα τα περισσεύματα των φύλλων και ψήνουμε την πίτα στους 170 βαθμούς Κελσίου για 45′ λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά. Κόβουμε σε κομμάτια μόλις κρυώσει και αν θέλουμε ρίχνουμε προληπτικά λίγη άχνη στο σερβίρισμα.
Καλή όρεξη!

Back to top button
Close
Close