ΕπιχειρείνΤρίκαλα

Χρήστος Ζαραμπούκας :Αναγκαία η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων

Μια προσπάθεια με στόχο να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη αποβλήτων από βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι που αφορά σε μεγάλο βαθμό την περιοχή μας. Σημαντικό σε αυτή την κατεύθυνση είναι το ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων, ωστόσο στο νομό Τρικάλων, και λόγω του ότι δεν έχουν ασκηθεί σχετικές πιέσεις, ο νόμος που έθεσε σε ισχύ την αντίστοιχη υπουργική απόφαση δεν έχει προκαλέσει το απαιτούμενο ενδιαφέρον.

Μιλώντας με τον πρόεδρο του τμήματος μεταποίησης του Επιμελητηρίου  Τρικάλων κ. Χρήστο Ζαραμπούκα, τόνισε ότι «Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες πάντως και για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων  μέχρι τα τέλη Μαΐου 2018  θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος οι Επιχειρήσεις και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλώνοντας τις ποσότητες των αποβλήτων τους για τα έτη 2015-2016 σύμφωνα με τα τιμολόγια εσόδων-εξόδων. Η υποχρέωση εγγραφής των επιχειρήσεων στο Μητρώο που βρίσκεται σε ισχύ, μέχρι στιγμής όμως δεν προβλέπονται πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν εγγραφεί αν και δεν αποκλείεται όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσδιοριστούν και πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν».Αποτέλεσμα εικόνας για Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων

Μέχρι τέλος Μαΐου οι εγγραφές στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων

Η υποβολή των στοιχείων στο Μητρώο  γίνεται σε ηλεκτρονική φόρμα ώστε να μπορεί να γίνεται καλύτερος έλεγχος και διασταύρωση των στοιχείων. Ενδεικτικά υποχρέωση να ενταχθούν στο ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων έχουν τα πρατήρια καυσίμων, τα ελαιουργεία, μικρά ή μεγάλα ξενοδοχεία, από ένα ορισμένο αριθμό κλινών και άνω, τα συνεργεία αυτοκινήτων, βιοτεχνικές μονάδες κ.α.

Ελάχιστο ενδιαφέρον  μέχρι στιγμής στο νομό Τρικάλων

Όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Ζαραμπούκας, «Για τους λόγους αυτούς, αλλά και γιατί θεωρώ  ότι το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να λειτουργήσει σωστά για να εκπληρώσει τους στόχους για τους οποίους δημιουργήθηκε  η παραπάνω υποχρέωση αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών σήμερα επιχειρήσεων, η πλειονότητα των οποίων είναι μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν υποχρεούνται από τη κείμενη νομοθεσία να έχουν μηχανικό υπεύθυνο λειτουργίας. Ως εκ τούτου η πληροφόρηση η οποία έχουν σχετικά με τις υποχρεώσεις τους είναι ελλιπής. Η διαπίστωση αυτή ενισχύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν καν καταχωρηθεί στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων, πολλές δε αγνοούν εντελώς την ύπαρξή του παρά το γεγονός ότι από την πλευρά του Επιμελητηρίου Τρικάλων  υπήρξε σχετικό κάλεσμα ».

 

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Ζαραμπούκας, μέσα από τον θεσμικό του ρόλο στο Επιμελητήριο, επισημαίνει την ανάγκη της διοργάνωσης μιας ευρείας ενημερωτικής εκδήλωσης, που αναμένεται να ενημερώσει όλους όσους αφορά ο εν λόγω νόμος.

Back to top button
Close
Close