Ειδήσεις

Τρεις παγκόσμιοι οργανισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις τροφίμων

Πριν λίγες μέρες το prlogos είχα αναδείξει την επισήμανση του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη για ελλείψεις τροφίμων. «Φροντίστε να βάλετε ένα κήπο ,πέντε κότες, να υπάρχει μια αυτάρκεια γιατί υπάρχει μείωση κατά 54% στις πρώτες ύλες για τα τρόφιμα» είχε πει ζητώντας από τους δυτικομακεδόνες να φροντίσουν να μεγιστοποιήσουν την αυτάρκειά τους. Η δήλωση αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια και χλευάστηκε από τις τρεις βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ της Δυτικής Μακεδονίας.

Λίγε μέρες μετά το Blooberg μίλησε για εκτόξευση στις τιμές ων σπόρων και σήμερα «τα Νέα» έχουν κεντρικό θέμα: «Κοροναϊός : Συναγερμός για ελλείψεις τροφίμων» σε θέμα του Χρήστου Κολώνα .

Τον κώδωνα του κινδύνου για ελλείψεις τροφίμων στον πλανήτη εξαιτίας των υπερβολικών περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία προσώπων και στη διακίνηση αγαθών που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις για την προστασία από τον κορωνοϊό κρούουν οι παγκόσμιοι οργανισμοί Εμπορίου (WTO) και Υγείας (WHO), καθώς και ο Διεθνής Οργανισμός του ΟΗΕ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής τους συστήνουν στα κράτη στις πολιτικές απαγόρευσης να λαμβάνουν μέριμνα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και των διαταραχών στο διεθνές εμπόριο προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι όπως οι ελλείψεις και αλλοιώσεις τροφίμων, οι ανατιμήσεις καθώς και η διακοπή της επισιτιστικής βοήθειας ευάλωτων πληθυσμών της Γης.

Οι τρεις οργανισμοί εντοπίζουν ως τέτοιες διαταραχές τις καθυστερήσεις της διακίνησης κοντέινερς τροφίμων και άλλων αναλώσιμων υλικών μεταξύ των συνόρων των κρατών, όπως και τα εμπόδια στις μετακινήσεις εργαζομένων στον αγροτικό τομέα και στις βιομηχανίες.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Back to top button
Close
Close