Τρίκαλα

Το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων στο Φεστιβάλ Ρομποτικής

 

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2018, εγώ και μια εξαμελής ομάδα συμμαθητών μου είχαμε τη χαρά να εκπροσωπήσουμε το σχολείο μας στο 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στα Τρίκαλα.

Το Φεστιβάλ αυτό, μια καινοτόμος εκπαιδευτική πρωτοβουλία, αφορούσε τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, καλώντας τα να παρουσιάσουν μια αυτοσχέδια εργασία προγραμματισμού ρομπότ. Τα δύο ρομπότ  LEGO που διαθέταμε, καθώς και ένα laptop εξοπλισμένο με το απαραίτητο λογισμικό, αποτέλεσαν τον υλικό εξοπλισμό που υποστήριξε το έργο μας. Η αποστολή που αναθέσαμε στους μικρούς μας «εξερευνητές» ήταν η αναζήτηση και συλλογή ενός αντικειμένου, μια άσκηση ακριβείας, συγκεκριμένα, για την επίτευξη της οποίας οι αποστάσεις κλίμακας εκατοστού έπαιζαν σημαντικό ρόλο. Τα ρομπότ, δρομολογούμενα από έγχρωμες λωρίδες που τοποθετήσαμε στον πάγκο εργασίας, εκτέλεσαν με επιτυχία τις προγραμματιστικές εντολές, αξιοποιώντας παράλληλα μια σειρά αισθητήρων (αισθητήρα υπερύθρων, χρώματος, γυροσκόπιο κ.α.). Για την αποτελεσματικότερη, μάλιστα, πραγματοποίηση της αποστολής τα δύο ρομπότ κλήθηκαν να «επικοινωνήσουν» μεταξύ τους, στέλνοντας μήνυμα το ένα στο άλλο σε πραγματικό χρόνο.

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική, ένας κλάδος που πρόκειται να επηρεάσει τη διαμόρφωση του μελλοντικού σχολείου, έχει τεράστια απήχηση στη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών. Η διαπίστωση αυτή , που ίσως φαίνεται υπερβολική, επιβεβαιώνεται απόλυτα από τη μεγάλη συμμετοχή που σημειώθηκε στο Φεστιβάλ. Από πλευράς μας οι εντυπώσεις είναι απόλυτα θετικές και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που αγγίξαμε διαδραστικά το τεχνολογικό κύμα της εποχής μας. Αναμένουμε τη συνέχεια…

Ντινόπουλος Γεώργιος

Μαθητής της Β΄τάξης του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων

Back to top button
Close
Close