Travel

Το «Σκιαθίτικο Σπίτι» είναι η παραδοσιακή σημαία της Σκιάθου // του Νίκου Τζούμα

Μπορεί να ακούγεται βαρύ αλλά έτσι είναι… Μπορεί η Σκιάθος να έχει συνδυαστεί με το σπίτι – μουσείο του Παπαδιαμάντη ή την Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας, αλλά κατά κοινή ομολογία αν δεν περάσεις από το «Σκιαθίτικο Σπίτι» δεν έχεις γνωρίσει την Ιστορία του νησιού δεν έχεις νιώσει τον αέρα της παλιάς Σκιάθου, των αρχοντικών σπιτιών των καλοκάγαθων ανθρώπων.

Το «Σκιαθίτικο Σπίτι» είναι μία ιδιωτική προσπάθεια από αυτές που αξίζει να προβάλεις για το έργο και την προσφορά της στο Νησί. Άνθρωποι ή -στην συγκεκριμένη περίπτωση μια οικογενειακή πρωτοβουλία – για τη διατήρηση και την προβολή του τρόπου ζωής του περασμένου αιώνα στη Σκιάθο και φυσικά αναφερόμαστε στην οικογένεια Κωνσταντινίδη – Μάνεση.

Έχοντας ξοδέψει πάρα πολλά σε χρόνο και πόρους, η οικογένεια που το δημιούργησε κατάφερε να συντηρήσει τα παλιά αντικείμενα του σπιτιού , να καταγράψει ιστορίες , εμπειρίες , γνώση και να τα παρουσιάσει στο σπίτι- Μουσείο.

«Ο στόχος είναι να παρουσιάσουμε τη ζωντανή ιστορία του παραδοσιακού σπιτιού, τις κύριες καθημερινές δραστηριότητες και τα κοινωνικά γεγονότα των οικογενειών που έζησαν στο σπίτι» αναφέρουν οι ιδιοκτήτες που ζωντάνεψαν την ιστορία του νησιού σε ένα αρχοντικό.
Οι στολές των γιαγιάδων, τα ποτήρια, τα φλιτζάνια, τα χράμια, τα σεντούκια, τα καντηλέρια, οι πίνακες, ο αργαλειός.
Σπίτι από πέτρα και ξύλο και βαμμένο εξωτερικά εξολοκλήρου με ασβέστη. Το παραδοσιακό Σκιαθίτικο σπίτι αποτελείται από τρία μέρη. Το ισόγειο, το σοφά και το επάνω πάτωμα.
Το ισόγειο χρησίμευε για την αποθήκευση κρασιού σε βαρέλια, πιθαριών με λάδι και ελιές καθώς και ξυλείας για τον χειμώνα. Ο σοφάς είναι ο χώρος της κυρίας κατοικίας και αποτελείται από ένα πάτωμα 1-1,5μ ψηλότερα από το έδαφος του ισογείου, στον οποίο ανέβαιναν με σκάλα 4-5 σκαλοπατιών. Το επόμενο πάτωμα ήταν «αβέρτο» δηλαδή αδιαίρετο.
Το Σκιαθίτικο Σπίτι βρίσκεται στον παράλληλο δρόμο της Παπαδιαμάντη.

Αν φέτος δεν καταφέρατε να το επισκεφτείτε, κάντε το του χρόνου και αν είστε από τους τυχερούς επισκέπτες του νησιού μας μην λησμονήσετε στο μέλλον να περάσετε το κατώφλι του Σκιαθίτικου σπιτιού. Καλώς να ορίσετε !!!

Back to top button
Close
Close