PeopleTravel

Το πρώτο ζευγάρι που ασχολείται με το travel blogging!

Σε ένα ταξίδι στην εξωτική Ινδονησία, κάπου ανάμεσα στους ορυζώνες και τους φοίνικες, η ανάγκη για δημιουργικότητα συνάντησε την ανάγκη για ατελείωτες περιπλανήσεις και ο Γιώργος και η Βασιλική – aka Yabatravellers – έλαβαν επίσημα την απόφαση να αρχίσουν να καταγράφουν τις περιπέτειές τους ως ζευγάρι.

Ακολούθησαν πολλά ταξίδια, μακρυνές πτήσεις, φωτογραφήσεις, ατελείωτες ώρες γραψίματος και άλλες τόσες ώρες μοντάζ στα απολαυστικά, γεμάτα χιούμορ βίντεο του ζευγαριού. Όλα με την ελπίδα να δημιουργήσουν ένα χώρο που δεν θα μοιράζεται απλά ταξιδιωτικές πληροφορίες, αλλά μια νότα χαράς και έμπνευσης για όλους εκεί έξω που υποσχέθηκαν στους εαυτούς τους μια ζωή γεμάτη περιπέτειες. Άλλωστε η φράση που αντιπροσωπεύει το ζευγάρι τα λέει όλα.

 Δεν είμαι ο ίδιος έχοντας δει το φεγγάρι να λάμπει από την άλλη άκρη του κόσμου

-Mary Anne Radmacher

– What is Yaba?
Υaba σημαίνει αγάπη! Στην δική μας γλώσσα. Χρησιμοποιούμε την έκφραση αυτή σαν χαϊδευτικό, όπως το «καρδιά μου», ή το «μωρό μου». Είναι κάτι δικό μας.

– Ξεκινήσατε μαζί ή συναντηθήκατε στην πορεία;
Ουσιαστικά ξεκινήσαμε μαζί. Αγαπούσαμε και οι δύο τα ταξίδια, αλλά όταν συναντηθήκαμε βρήκαμε συνένοχο στο «έγκλημα». Η ιδέα για το blog ήταν επίσης κοινή.

yaba new

– Πέρα από την προφανή αγάπη σας για τα ταξίδια, τι σας ώθησε στην υλοποίηση της ιδέας σας;
Θέλαμε να εκφράσουμε την δημιουργικότητά μας μέσα από κάτι που αγαπάμε. Αυτό βέβαια είχε και άλλες προεκτάσεις, όπως να μοιραστούμε και με άλλους όλα αυτά τα μέρη και τις συμβουλές που προέκυψαν από τις εμπειρίες μας, αλλά και μία διαφορετική επαγγελματική προέκταση.

–  Δεδομένου ότι είστε ζευγάρι πόσο εύκολο είναι να βρείτε κοινό ελεύθερο χρόνο για τα ταξίδια σας;
Ευτυχώς έχουμε την τύχη να δουλεύουμε στον ίδιο χώρο και να μπορούμε να ρυθμίζουμε τις κοινές μας μέρες εκτός δουλειάς, με την βοήθεια βέβαια των συναδέλφων.

–  20 ημέρες άδειας αρκούν;
Όχι. Ούτε για να ζήσεις, ούτε για να ταξιδέψεις. Γι’ αυτό δεν περιμένεις μόνο αυτές τις μέρες για να κάνεις όσα αγαπάς. Ακόμη και ένα διήμερο εντός Ελλάδος είναι ταξίδι, είναι ένα νέο μέρος προς ανακάλυψη.

yaba3

– Πόσο εύκολο είναι να ταξιδεύετε αρκετά συχνά, ώστε να τροφοδοτείτε επαρκώς το blog εν μέσω οικονομικής κρίσης;
Εύκολο δεν είναι αλλά, για εμάς είναι προτεραιότητα. Έχουμε την τύχη να εργαζόμαστε και οι δύο, δυστυχώς έχουμε φτάσει στην εποχή που θεωρείσαι τυχερός αν έχεις μία δουλειά. Από εκεί και πέρα όμως έχουμε ρυθμίσει τη ζωή μας έτσι ώστε να αποταμιεύουμε για ταξίδια. Με τις ανάλογες θυσίες βεβαίως.

–  Σε ποιές χώρες είναι πιο οικονομικό να ταξιδεύεις;
Στην Ασία, κυρίως την Νοτιοανατολική και στα Βαλκάνια. Τουλάχιστον αυτό έχουμε δει ως τώρα. Είναι πιο value for money προορισμοί.

–  Με τι συχνότητα ταξιδεύετε;
Εξαρτάται, αλλά συνήθως ένα ταξίδι τον μήνα. Είτε εντός Ελλάδος είτε εξωτερικό.

yaba2

– Έχει χρειαστεί να θυσιάσετε κάτι λόγω αυτής της επιλογής σας; (προφανώς όχι την ερωτική ζωή)
Ναι, αλλά δεν το νιώθουμε έτσι γιατί δεν έχουμε βρει κάτι άλλο που να μας προκαλεί την ίδια έξαψη. Ωστόσο, σίγουρα έχουμε μειώσει αγορές, φαγητά έξω, ποτά κλπ. Χρησιμοποιούμε τα μέσα για να πάμε στη δουλειά και μένουμε σε ένα απλό σπίτι στο κέντρο. Λίγες, προσεκτικές κινήσεις με τα οικονομικά σου, στο τέλος «περισσεύει» ένα αξιοπρεπές ποσό.

– Εκμεταλλεύεστε πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού (airbnb) ή επιβάλλεται η επιλογή ξενοδοχειακών μονάδων λόγω πιθανών χορηγιών;
Δοκιμάζουμε τα πάντα! Αλλιώς δεν ξέρεις τι προσφέρει το καθένα και αυτό που γράφεις δεν θα είναι αξιόπιστο και αυθεντικό. Ακόμη και η επαγγελματική συμφωνία με κάποια μονάδα σημαίνει ότι το κάνω γιατί πιστεύω ότι αξίζει. Αλλιώς εκτίθεσαι στο κοινό που σε διαβάζει και δεν διαφέρεις σε τίποτα από τις μεγάλες ιστοσελίδες που είναι γεμάτες διαφημίσεις. Πιστεύουμε ότι όσα brand συνεργάζονται με bloggers το κάνουν γι’ αυτή την διαφορά. Την αυθεντικότητα.

– Θα μπορούσε το travel blogging να βρει χορηγίες μέσω αυτών των πλατφορμών, δεδομένης της τεράστιας μετατόπισης που έχει προκληθεί παγκοσμίως από τη δημιουργία τους;
Ναι. Η αγορά αλλάζει διαρκώς, όπως και οι τάσεις. Δυνατότητες υπάρχουν για όλα τα ενδεχόμενα, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να τις δεις.

yaba5

– Στόχος σας είναι το travel blogging να γίνει το κύριο επάγγελμά σας; Κι αν ναι, είναι κάτι τέτοιο εφικτό με τα δεδομένα της Ελλάδας;
Ναι θα μπορούσε. Απαιτεί πολύ δουλειά, υπομονή και «τρέξιμο» αλλά, στο τέλος της ημέρας εμβαθύνεις σε πράγματα που σε ικανοποιούν. Τώρα κατά πόσο είναι εφικτό στην Ελλάδα θα απαντήσουμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο. Σιγά σιγά πιστεύουμε αρχίζουν και τα ελληνικά brand να βλέπουν τι προσφέρει το blogging. Σε κάποιους τομείς όπως την μόδα και το lifestyle τα πράγματα είναι πιο «στρωτά» λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος. To travel blogging είναι πιο εξειδικευμένο αλλά έχει και αυτό το δικό του κοινό.

– Πόσο εύκολο είναι να αναδειχθείς και να ξεχωρίσεις μέσα στα εκατομμύρια πλέον σελίδων στο διαδίκτυο;
Δεν είναι εύκολο αλλά αν πιστεύεις ότι μπορείς να προσφέρεις έστω και κάτι ελάχιστα διαφορετικό, go for it! Αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις.

– Τι διαφορετικό προσφέρετε εσείς;
Εμείς επικεντρωνόμαστε στο couples travel, γιατί αυτό κάνουμε! Ταξιδεύουμε σαν ζευγάρι. Οπότε γι’ αυτό μπορούμε να γράψουμε πιο «αληθινά».

yaba7

– Πως επιλέγετε τον επόμενο προορισμό;
Με βάση τα οικονομικά μας, τα ερεθίσματα που έχουμε και βεβαίως το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας.

– Πως σχεδιάζετε το ταξίδι σας και τι έρευνα διεξάγετε προτού το προγραμματίσετε; Εμμένετε στον προγραμματισμό ή αυτοσχεδιάζετε κι ανακαλύπτετε;
Στις αρχές εμμέναμε στον προγραμματισμό αλλά ταξιδεύοντας ανακαλύψαμε ότι οι ωραιότερες εμπειρίες προκύπτουν. Υπάρχουν τόσα πράγματα που δεν θα βρεις γραμμένα. Απλά θα πας εκεί και θα τα ανακαλύψεις. Αυτό είναι και η έννοια της περιπέτειας.

– Μπορείτε να μας δώσετε μερικές πρακτικές συμβουλές για τους επίδοξους ταξιδιώτες;
Να μην είναι φοβισμένοι, αλλά ούτε και απερίσκεπτοι. Κάπου είχαμε διαβάσει το εξής που αποδεικνύεται σωστό. Πάρε τα μισά πράγματα από αυτά που νομίζεις ότι χρειάζεσαι και τα διπλάσια χρήματα. Κοινώς μην κουβαλάς το μισό σου σπίτι και φρόντισε να έχεις ένα back-up χρημάτων αν συμβεί κάτι έκτακτο.

yaba6

– Ιδανικός, φιλικός προορισμός για τους Έλληνες υπάρχει;
Πολλοί! Όπως εμείς σαν Έλληνες είμαστε ιδιαίτερα φιλόξενος λαός, έτσι και σε άλλα μέρη του κόσμου θα συναντήσεις ανθρώπους και εν τέλει προορισμούς φιλόξενους.

–  Υπάρχει μυστική συνταγή για ένα επιτυχημένο ταξίδι;
Διάθεση και καλή σύνθεση παρέας. Ίσως και κάποια υποτυπώδη οργάνωση για να μην σε κουράσουν οι πολλές αρνητικές «εκπλήξεις».

– Ένας blogger τελικά, καλοπερνάει στα ταξίδια του ή είναι μια πλήρης απασχόληση που απαιτεί ξύπνημα από τα χαράματα ώστε να δεί και να φωτογραφήσει όσα περισσότερα μπορεί;
Είναι ένα εύλογο ερώτημα. Προσπαθείς να κρατήσεις ισορροπία. Σίγουρα γίνονται θυσίες για να πετύχεις το αποτέλεσμα που θέλεις σαν travel blogger και υπάρχουν στιγμές που κουράζεσαι και απλώς θες να ζήσεις τη στιγμή. Είναι όμως κάτι που κάνουμε με απόλυτη συνείδηση.

yaba4

– Οι τουρίστες είναι το χειρότερο είδος ταξιδιώτη. Μπορείτε να μας περιγράψετε συμπεριφορές που θεωρείτε ενοχλητικές ως παραδείγματα προς αποφυγή;
Η ασέβεια προς την κουλτούρα ενός τόπου που είσαι επισκέπτης και η αγένεια προς τους ανθρώπους που σε έχουν υποδεχθεί.

– Προς τέρψη των τουριστών,  πόλεις και χώρες έχουν μετατραπεί σε σκηνικά. Ποιά είναι η πιο τουριστική πόλη που έχετε επισκευθεί;
Σε κάθε πόλη υπάρχουν σημεία που έχουν γίνει τουριστικά σκηνικά. Ένας προορισμός που έχει γίνει τέτοιο μέρος, με αρκετά πετυχημένο τρόπο όμως, είναι η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ.

– Απολαμβάνετε περισσότερο τον προορισμό ή το ταξίδι;
Το ταξίδι αναμφισβήτητα.

yaba1

penna.gr

Back to top button
Close
Close