Επιχειρείν

Το πρόστιμο-μαμούθ των 4,3 δισ. ευρώ επέβαλε στη Google η Κομισιόν.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ κατηγορεί την Google για αθέμιτο ανταγωνισμό με το πρώτο πρόστιμο να ανέρχεται στα 2,42 δισ. ευρώ.

Το πρόστιμο-μαμούθ των 4,3 δισ. ευρώ επέβαλε σήμερα στη Google η Κομισιόν. Το πρόστιμο αφορά στο σύστημα Android που χρησιμοποιεί η εταιρεία και το ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτ Βεστάγκερ.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα ακόμη «μήνυμα» της Κομισιόν στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που έχουν ανοίξει οι ΗΠΑ σε βάρος της Ευρώπης. Παρόλο που η Κομισιόν δεν παραδέχεται ότι υπάρχει «πόλεμος», δείχνει τις προθέσεις της απέναντι στις αμερικανικές εταιρίες. Προχθές ήταν η Airbnb που πήρε προθεσμία έως τέλος Αυγούστου να συμμορφωθεί σε ζητήματα προστασίας καταναλωτών, σήμερα επιβάλλεται στην Google το μεγαλύτερο πρόστιμο μέχρι σήμερα. Πάντως, πηγές της Κομισιόν διαψεύδουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε βάρος της Airbnb.

Σε σχέση με την Google, ύστερα από τριετή έρευνα, η αρμόδια Αρχή της ΕΕ για τον ανταγωνισμό κατηγορεί την εταιρία ότι χρησιμοποιεί το Android για να περιθωριοποιήσει τους ανταγωνιστές της. Η έρευνα αυτή θεωρείται ως η πιο σημαντική από τις τρεις που έχει διεξαγάγει η ΕΕ κατά της πιο δημοφιλούς διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης στον κόσμο.

Η εταιρία κατηγορείται για χειραγώγηση της αγοράς. Η Google εξέφρασε «τη διαφωνία της» για το πρόστιμο ύψους και «εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν επιβάλει πρόστιμο στην Google. Πέρυσι τέτοια εποχή, η Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατηγορώντας την εταιρεία για μεθόδους χειραγώγησης της αγοράς. Το πρόστιμο αυτό ήταν το υψηλότερο που έχει επιβληθεί ποτέ από την Ένωση σε πολυεθνική εταιρεία για μονοπωλιακές πρακτικές. Το προηγούμενο «ρεκόρ» κατείχε η Intel από το 2009, όταν της είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,06 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πλέον, η Google έσπασε το δικό της ρεκόρ.

news24.gr

Back to top button
Close
Close