Travel

Το δίτοξο γεφύρι στο Μουσοβό είναι ένα ξεχωριστό γεφύρι

Κάποια θεϊκή πρόνοια θα μπορούσε να πει κάποιος ότι προστατεύει το γεφύρι Μουσοβό στο Διπόταμο Ζαγορίου, στο οποίο αυτό το διάστημα εκτελούνται εργασίες από συνεργεία του δήμου Ζαγορίου και της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βόρειου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας.

Κι αυτό γιατί οι εργασίες έρχονται σε μια στιγμή, που αν δε γινόταν, το γεφύρι θα μπορούσε ακόμη και να καταρρεύσει, λόγω μιας φθοράς μεγάλων διαστάσεων που διαπιστώθηκε στο σημείο γέννησης του τόξου.
Τα περί… θεϊκής πρόνοιας έχουν να κάνουν με το ότι η φθορά αυτή δεν είχε γίνει αντιληπτή από κανέναν. Και πιθανώς να μη γινόταν και ποτέ, καθώς το δίτοξο γεφύρι, που στο παρελθόν εξυπηρετούσε την επικοινωνία του Διπόταμου με την Λεπτοκαρυά, γεφυρώνοντας το μεγάλο ρέμα της περιοχής, παρακλάδι του Ζαγορίτικου ποταμού, βρισκόταν «πνιγμένο» μέσα σε ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση, σε σημείο που να είναι δύσκολα ορατό.

Πυκνή βλάστηση είχε καλύψει και το μονοπάτι, κάτι βέβαια που δεν είχε σταθεί εμπόδιο σε αγνώστους να το προσεγγίσουν και να καταστρέψουν ένα τμήμα 4-5 μέτρων του πέτρινου στηθαίου. Πιθανώς χρυσοθήρες, λένε οι ντόπιοι, καθώς είναι γνωστοί οι θρύλοι για κρυμμένες λίρες σε διάφορα σημεία των γεφυριών της περιοχής.
Η καταστροφή στο στηθαίο και η πυκνή βλάστηση που είχε αναπτυχθεί ακόμη και πάνω στο σώμα της γέφυρας, οδήγησαν τον δήμο Ζαγορίου να υποβάλει μια αναφορά στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βόρειου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας την παρέμβασή της. Αν και η Υπηρεσία διαθέτει μόλις δύο τεχνίτες και υπάρχει μεγάλη δυσκολία παρεμβάσεων, η ανταπόκριση ήταν άμεση.

Συγκροτήθηκε συνεργείο και ξεκίνησε ο καθαρισμός, ενώ σημαντική ήταν η συνδρομή του δήμου Ζαγορίου με δύο εργάτες. Το στηθαίο αποκαταστάθηκε, το γεφύρι αποκαλύφθηκε, μαζί όμως αποκαλύφθηκε και η φθορά στη γέννηση του τόξου, για την οποία ξεκίνησε από χθες μια παρέμβαση, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τη στατικότητα του γεφυριού. «Αν δεν πηγαίναμε να καθαρίσουμε τα φυτά, δε θα το βλέπαμε», τόνισε στον Η.Α. ο αρχιτέκτονας της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων Δημήτρης Κουνάβος, ο οποίος είχε την επίβλεψη.
«Οι ρίζες των δέντρων απειλούσαν την υπόστασή του και ήταν ζήτημα χρόνου να καταρρεύσει άλλο ένα μνημείο του τόπου μας. Η υπηρεσία του δήμου έπραξε το καθήκον της και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο του γεφυριού, ενώ οι ειδικοί προχώρησαν στη σταθεροποίηση του.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε αυτές τις δύσκολες μέρες καταφέραμε να συντηρήσουμε ένα γεφύρι. Στόχος μας είναι να επισκευαστεί και ο δρόμος ώστε το γεφύρι να καταστεί επισκέψιμο», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου Ζαγορίου Γιάννης Τσαπάρης.

Ένα ιδιαίτερο γεφύρι

Στον δήμο Ζαγορίου καταγράφονται περίπου 108 πέτρινα γεφύρια, η ανέγερση των οποίων ανάγεται από τα μέσα του 18ου αιώνα έως και στα τέλη του 19ου αιώνα.
Το δίτοξο γεφύρι στο Μουσοβό είναι ένα ξεχωριστό γεφύρι, καθώς διαθέτει μία μεγάλη και μία μικρότερη καμάρα, οι οποίες σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία 30 μοιρών, προσδίνοντας ιδιαίτερο χαρακτήρα στην κατασκευή του. Από το 2001 έχει κηρυχτεί από το υπουργείο Πολιτισμού ιστορικό διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, «γιατί αποτελεί ιστορική μαρτυρία για τον τρόπο επικοινωνίας και την κοινωνικοοικονομική οργάνωση της περιοχής και είναι συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Το πέτρινο γεφύρι στη θέση «Μουσοβό» ήταν ένα από αυτά στα οποία είχαν γίνει εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης με χρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Για τη συντήρησή του το 2005 διατέθηκαν 31.740 ευρώ, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ηπείρου (2000-2006).
Μια ανάλογη πρωτοβουλία για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη των πέτρινων γεφυριών προσπάθησε ο δήμος Ζαγορίου να υπάρξει και μέσα από το ΕΣΠΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά αυτή τη φορά το αίτημα δεν είχε τύχη, καθώς προτάχθηκαν τα αρχαία θέατρα. Έτσι, οι όποιες προσπάθειες εξαντλούνται στις δυνατότητες που έχει η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βόρειου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας ως αρμόδια Περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, να συμβάλει στο έργο της διάσωσης.

Back to top button
Close
Close