Ειδήσεις

Τιμήθηκε στα Τρίκαλα η Ημέρα Εθνικής Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων Μικράς Ασίας

Η 14η Σεπτεμβρίου τιμάται κάθε χρόνο από την Ελληνική πολιτεία ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, καθώς καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση από τη Βουλή των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1998.Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, περιλαμβάνεται ο Αθανάσιος Λιούτας, άτομα στέκονται και κουστούμι

Η Μικρασιατική Καταστροφή θεωρείται από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, συμφορά του ελληνισμού διαχρονικά. Με την Συνθήκη της Λωζάννης και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών, ο ελληνισμός της Ανατολής εξαφανίστηκε ύστερα από δύο χιλιάδες χρόνια και περίπου 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες ήρθαν υπό άθλιες συνθήκες στην Ελλάδα.

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων τιμώντας την Μνήμη της αποφράδας αυτής ημέρας, συμμετείχε στις εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, όπου με μια σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

Η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων, η οποία εκπροσωπήθηκε από μέλη του ΔΣ, συμμετείχε με την παρουσία τιμητικού αγήματος.

Ακολούθησε τρισάγιο στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στην πλατεία Προσφυγικού Συνοικισμού, παρουσία αγήματος του στρατού, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές καθώς και από άλλα σωματεία και φορείς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας και με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Back to top button
Close
Close