MUST Read

Την μαγειρική των Βλάχων του Ασπροποτάμου ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένας γνωστός ερευνητής παραδοσιακής γαστρονομίας

Ο Χρήστος Μαντίδης, μάγειρας και ερευνητής παραδοσιακής γαστρονομίας ετοιμάζει εδώ και τρία χρόνια με επιτόπια έρευνα στα χωριά του Ασπροποτάμου ένα ερευνητικό εγχειρίδιο με θέμα τη μαγειρική φιλοσοφία των Βλάχων  με δείγμα από επτά χωριά: Ανθούσα,  Γαρδίκι, Κατάφυτο, Κρανιά, Πολυθέα, Τζούρτζια και  Χαλίκι.
Το πόνημα αυτό σκοπό έχει να φωτίσει την εξαιρετική γκάμα των Βλάχικων φαγητών της περιοχής, έτσι όπως αυτή αναδεικνύεται στην καθημερινότητα και στις γιορτινές περιόδους των Ορεινών και των χειμαδιών. Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλες τις Βλάχες και τους Βλάχους της περιοχής για την βοήθεια, την υποστήριξη και την φιλοξενία.
Ειδική μνεία  θέλω να κάνω στα εξής πρόσωπα:
 Χαλίκι   ζεύγος Δημήτρη και Βάγγιω Δεληδήμου, Ανδρομάχη Τσουκαλά, Ευαγγελία Τσατσούλη, Μαρία Βουρλίτση και Ελλη Γκέβρου.
Τζούρτζια: Μαρίνα και θανάσης Τεντολούρης, Αθανασία Γιαννίτση, Ντίνα Αλεξίου, Ντίνα Δήμα.
Γαρδίκι: Γιώργος Οικονόμου, Σωτήρης Κάκιας, Ευαγγελία Μπουντούρη και Αλεξάνδρα Ούτρα.
Κατάφυτο: Μίμης Κυλώνης, Ελισάβετ Παπαβασιλείου. Ανθούσα: Δημήτρης Τύμπας  και Ντούσκας Κωννος. Κρανιά: Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Λίλα Λόλου Κλιούρα και Λεωνίδας Κλιάφας, Μαρούλα Κλιάφα.
Πολυθέα: Βιργινία Πουλιάνα, Ευαγγελία Νεχαλιώτη και Ολγα Ντόκου-Σίμου. Επίσης ένα θερμό ευχαριστώ στο κύριο Βασίλη Γιαγιάκο απο το Επιμελητήριο Τρικάλων.Αποτέλεσμα εικόνας για μαντιδησ μαγειρικη
Αυτό είναι  είναι το δεύτερο βιβλίο του Χρήστου Μαντίδη. Το πρώτο του είναι το εγχειρίδιο Ο Χρήστος Μαντίδης αναβιώνει το Σερραΐκό τραπέζι(Ντόπια, αστικά, προσφυγικά και άλλα) που κυκλοφόρησε απο τις εκδόσεις iwrite  το 2015. Προκειται για την πρώτη επίσημη παρουσίαση της Σερραΐκής γαστρονομίας με ειδική αναφορά στα μαγειρέματα των ντόπιων και των αστών κυρίως. Περιλαμβάνει 200 και πλέον συνταγές με ιστορικά στοιχεία και πολιτισμικές αναφορές στο εθιμικό πλαίσιο των χωριών και της πρωτεύουσας του νομού.

Back to top button
Close
Close