Πολιτισμός

Τέσσερις top αποκριάτικες αποδράσεις στην Ελλάδα που θα σας μείνουν αξέχαστες!

Ατέλειωτος χορός και τραγούδι, πολύχρωμες στολές και πρωτότυπες μεταμφιέσεις, λαχταριστές λιχουδιές και άφθονο κρασί, γέλιο, πλάκες και διασκέδαση μέχρι πρωίας, πολιτιστικά δρώμενα, εκδηλώσεις, μοναδικά ήθη και έθιμα που χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Αυτό είναι το καρναβάλι… Και πλησιάζει. Αν θέλετε να ζήτησε φέτος κάτι ξεχωριστό, να αποδράσετε από τη δύσκολη καθημερινότητα, να συμμετέχετε στην αναβίωση τοπικών παραδόσεων και φυσικά να βιώσετε το απόλυτο αποκριάτικο ξεφάντωμα, το www. thes.gr επέλεξε και σας προτείνει τους τέσσερις top προορισμούς στην Ελλάδα.

Με δικό του χαρακτήρα ο καθένας έχει να προσφέρει στον επισκέπτη μία μοναδική καρναβαλική εμπειρία, που σίγουρα θα του μείνει αξέχαστη!

1. Ξάνθη: Ονειρα, χρώματα, μυρωδιές και αρώματα

ξάνθη καρναβαλι
Πηγή φώτο: thraki.com.gr

Για εμάς τους Βορειοελλαδίτες το καρναβάλι της Ξάνθης, αποτελεί must προορισμό.

Η φήμη του έχει ξεπεράσει μάλιστα τα σύνορα της Ελλάδας και έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων.

Εχει διαγράψει μία πορεία 55 ετών και έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό, το θέατρο και τις τέχνες ενώ προσφέρει πληθώρα επιλογών για ψυχαγωγία και γαστρονομία. Σιροπιαστά, καριόκες και ελληνικός καφές θα σας δώσουν δυνάμεις για να… αντέξετε στο ξέφρενο γλέντι!

Κάθε χρόνο τα γραφικά σοκάκια της Παλαιάς Πόλης υποδέχονται χιλιάδες κόσμου ενώ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, η κεντρική πλατεία γίνεται τόπος συγκέντρωσης, διασκέδασης και οργάνωσης αυθόρμητων γλεντιών που περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και αναβίωση παλιών εθίμων.

Οι εκδηλώσεις φυσικά κορυφώνονται το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Η μικρή παρέλαση με αρχηγό τον Τζάρο γίνεται το βράδυ του Σαββάτου ενώ η μεγάλη παρέλαση γίνεται την επόμενη μέρα με τους συμμετέχοντες να διανύουν 3 χλμ.

Χιλιάδες καρναβαλιστές, μέλη συλλόγων και επισκέπτες γεμίζουν με χρώμα και ρυθμό το κέντρο της πόλης ενώ μετά την εντυπωσιακή παρέλαση θα ακολουθεί το μεγάλο πάρτι των συλλόγων, το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου».

Ο Τζάρος, ένα ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ξάνθης και σηματοδοτεί τη λήξη των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε ένα πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων και γλεντιού.

Μην ξεχνάτε και το Super Διαγωνισμό από το Thes.gr!
Κερδίστε μία εκδρομή για το 3ήμερο της Καθαράς Δευτέρας (29/02 -2/03)

2. Πατρινό καρναβάλι για πάντα

πάτρα καρναβάλι
Πηγή φώτο: carnivalpatras.gr

Εντάξει, το καρναβάλι στην Πάτρα είναι αναμφισβήτητα το πιο διάσημο και το πιο μεγάλο στη χώρα. Κάτι σαν το Ρίο ας πούμε… Αν δεν έχετε πάει, επιβάλλεται να το κάνετε!

Αποτελεί την παλιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στο κόσμο όσον αφορά τη συμμετοχή των καρναβαλιστών και την ιστορία του. Μετρά 190 χρόνια ιστορίας ενώ περιλαμβάνει ένα σύνολο εκδηλώσεων με χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, «Καρναβάλι των Μικρών (αποτέλεσε πανευρωπαϊκή αποκλειστικότητα), παραδοσιακά έθιμα, μουσικές και πλούσια εδέσματα.

Μην παραλείψετε τα Μπουρμπούλια, μία ξεχωριστή εκδήλωση του Πατρινού Καρναβαλιού που ανάλογη δεν συναντάται στην Ελλάδα.

Θεωρούνται μία από τις παλαιότερες εκδηλώσεις του, και πρόκειται για χορούς όπου οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από ένα μαύρο ντόμινο και μια μαύρη μάσκα, ενώ οι άντρες φορούν επίσημο ένδυμα και διαλέγουν την ντάμα τους αγνοώντας την ταυτότητα της, τουλάχιστον για εκείνο το βράδυ.

Το Πατρινό Καρναβάλι κορυφώνεται φυσικά το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με την νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας.

Η διασκέδαση «χτυπά κόκκινο». Χιλιάδες καρναβαλιστές ξεχύνονται στους δρόμους χρωματίζουν με το κέφι και τη ζωντάνια τους την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού ενώ ξεφαντώνουν μέχρι πρωίας με ασταμάτητη μουσική και χορό. Τα άρματα αποτελούν δημιουργίες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων.

3. Στον Τύρναβο, για… προχωρημένες καταστάσεις

τύρναβος καρναβάλι αποκριάτικες αποδράσεις
Πηγή φωτό: tirnavitikanea.com

Το Τυρναβίτικο καρναβάλι κάθε χρόνο κερδίζει ολοένα και πιο φανατικούς θαυμαστές.

Θεωρείται το μεγαλύτερο και πιο οργανωμένο καρναβάλι στη Θεσσαλία, με μακρόχρονη πορεία και χιλιάδες επισκέπτες, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Διάφορα δρώμενα, διασκέδαση όσο δεν πάει, χορός, τραγούδι και μεζέδες, όλα αυτά πάντα με τη συνοδεία του περίφημου ντόπιου τσίπουρου!

Την κορύφωση των εκδηλώσεων, με τη Μεγάλη Παρέλαση των Αρμάτων και την καύση του βασιλιά καρνάβαλου, διαδέχονται την Καθαρά Δευτέρα, τα φαλλικά δρώμενα.

Πρόκειται για το «Μπουρανί», ένα πανάρχαιο έθιμο με διονυσιακές καταβολές, που είναι ξεχωριστό αλλά και διάσημο.

Ενα λαϊκό πανηγύρι, μια αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, στην ουσία η γιορτή του φαλλού, που συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία.

Οι κάτοικοι της πόλης πηγαίνουν στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στα βόρεια της πόλης σ’ έναν ελεύθερο ευρύ χώρο.

Η πορεία γίνεται σε πομπή, της οποίας προηγούνται διάφορες ομάδες (θίασοι) μεταμφιεσμένων ή μη (μόνον ανδρών), οι οποίοι κουβαλούσαν όλα τα απαραίτητα για τη λειτουργία.

Όταν η πόλη έφθανε στο χώρο του Προφήτη Ηλία εκεί κάθε ομάδα έστρωνε στο έδαφος διάφορα φαγητά και μια μεγάλη φιάλη σε σχήμα «φαλλού» γεμάτη με κρασί ή με κράμα ούζου ή τσίπουρου με νερό. Παράλληλα άναβαν φωτιά πάνω στην οποία παρασκευάζονταν το «Μπουρανί», μια χορτόσουπα από σπανάκι και ξύδι για να νοστιμίζει.

Τραγουδούσαν άσεμνα τραγούδια, ενώ πείραζαν τους περαστικούς με χειρονομίες αλλά και με τους χειροποίητους φαλλούς από ξύλο ή πηλό.

Ενα έθιμο, που όπως καταλαβαίνετε αποτελεί κατάλοιπο των βακχικών τελετών που διατηρήθηκε στους αιώνες και αναβιώνει ακόμα και σήμερα δείχνοντας την προσήλωση των Τυρναβιτών στα έθιμα και τις παραδόσεις.

4. Κερκυραϊκό καρναβάλι με … αέρα Βενετίας

κέρκυρα καρναβάλι αποκριάτικες αποδράσεις
Πηγή φωτό: corfuwall.gr

Αν από την άλλη θέλετε να ζήσετε κάτι ξεχωριστό, κάτι μοναδικό, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα, τότε πρέπει να επισκεφθείτε την Κέρκυρα.

Το Κορφιάτικο Καρναβάλι ξεχωρίζει για τη Βενετσιάνικη αύρα του και σε ταξιδεύει σε μία χώρα παραμυθιού και αίγλης, με πριγκίπισσες, μαρκήσιους, βαρόνους και κόμισσες να σουλατσάρουν στην πλατεία Σπιανάδα (Λιστόν).

Σίγουρα είναι διαφορετικό, έναντι άλλων στην Ελλάδα, με σαφείς επιρροές από τη Βενετία, ωστόσο κρατάει και τη δική του ταυτότητα, με έθιμα επτανησιακά που στόχο έχουν τη διασκέδαση, το πικάντικο κουτσομπολιό (πετεγολέτσα ή πετεγόλια) και το σκανδαλιάρικο περίπαιγμα των αποκριών.

Ίσως σας φανεί απίστευτο, αλλά οι ρίζες της Κερκυραϊκής Αποκριάς χάνονται στη Διονυσιακή λατρεία της αρχαίας Ελλάδας.

Γλέντια, αποκριάτικα τραγούδια, χοροί, δρώμενα από όλη την Ελλάδα, καντρίλιες, το «Κρασοδικείο», η «Βενετσιάνικη περαντζάδα», το Γαϊτανάκι, το Βενετσιάνικο πηγάδι και το «κυνήγι θησαυρού» καθώς και μεγάλη παρέλαση του «Βενετσιάνικου Καρναβαλιού» με χορούς εποχής, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που γίνονται.

Αξίζει να αναφέρουμε πως εδώ το καρναβάλι διοργανώνεται και στην ύπαιθρο και στην πόλη.

Στην ύπαιθρο μπορείτε να περάσετε μια ολόκληρη νύχτα χορεύοντας μασκαρεμένοι με μουζέτα (προσωπεία).

Δείτε από κοντά αυτοσχέδιους κωμικούς, τον ιερό γάμο και τέλος το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.

Αλλη μια γνωστή εκδήλωση, ήδη από τον 16ο αιώνα είναι οι «Γκιόστρες».

Στη μία έπαιρνε μέρος η νεολαία των οικογενειών που ήταν μέλη του Συμβουλίου της πόλης, και στην άλλη οι στρατιώτες της φρουράς.

Η Κέρκυρα αυτή την περίοδο θυμίζει ένα αυτοκρατορικό βενετσιάνικο παλάτι και σίγουρα δε θέλετε να το χάσετε…

Back to top button
Close
Close