Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων – Όσο περισσότερο μιλάει ο κ. Μητσοτάκης τόσο το χειρότερο για τον ίδιο και το κόμμα του

Μετά την ομιλία στο Βελλίδειο και την συνέντευξη τύπου το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε καμία αμφιβολία για το αντικοινωνικό και νεοφιλελεύθερο σχέδιό του. Δεν θα σταθούμε στο ότι θα υπονομεύσει εργασιακά δικαιώματα και την εργατική νομοθεσία, αφού τα θεωρεί προαιρετικά, ενώ κεντρική του θέση είναι μόνο τα κίνητρα προς τους επιχειρηματίες, ότι σκοπεύει να εφαρμόσει τη μείωση του αφορολόγητου που ζήτησε το ΔΝΤ για το 2020, ότι σκοπεύει να αμνηστεύσει τους φοροφυγάδες δεσμευόμενος ότι θα διαγράψει τα χρέη τους, ώστε να μπορέσει να σβήσει και τα θαλασσοδάνεια μισού δισ. ευρώ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ότι σκοπεύει να αφήσει στον αέρα 1,5 εκατ. συνταξιούχους, αφού επέμεινε στη θέση του για το ασφαλιστικό Πινοσέτ.

Θα σταθούμε στην εξαγγελία για την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους. Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, με ταυτόχρονη περιστολή της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκαλύπτει το πραγματικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ αποτελεί εγγύηση για τη διαιώνιση της ανισότητας μεταξύ των περιοχών της χώρας, ανάλογα με την οικονομική αξία της γης τους. Δείχνει την αδιαφορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών τις οποίες θέλει να μετατρέψει σε πεδίο πειραματισμού για τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η πρόταση Μητσοτάκη έρχεται σε μια στιγμή που οι διαθέσιμοι πόροι για τους δήμους το 2018, μέσω Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και προνοιακών επιδομάτων, ξεπερνούν τα 3 δις. ευρώ και η απώλεια πόρων που συνεπάγεται θα ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ.

Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στον τόπο κατοικίας του κ. Μητσοτάκη, διαφέρουν -εκ των πραγμάτων- σημαντικά από εκείνες λ.χ. των ορεινών ή παραμεθόριων ή γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών της χώρας. Η υποκατάσταση, λοιπόν, μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων της Αυτοδιοίκησης από το φόρο ακίνητης περιουσίας που παράγεται και εισπράττεται σε κάθε τόπο και ο οποίος είναι συνάρτηση της αξίας των ακινήτων, αλλά και της πυκνότητας δόμησης, θα σήμαινε απλά τη θεσμοθέτηση της πλήρους ανισότητας και την απόλυτη αφαίμαξη των οικονομικά ασθενέστερων τοπικών κοινωνιών.

Η Αθήνα, για παράδειγμα, ή δήμοι όπως η Κηφισιά, το Ψυχικό, το Χαλάνδρι, θα είχαν μια τεράστια εισροή χρήματος. Από την άλλη πλευρά, δήμοι που βρίσκονται σε χαμηλότερες ζώνες και έχουν χαμηλότερες αξίας ακίνητα θα είχαν πολύ λιγότερα έσοδα από ότι έχουν σήμερα. Παράλληλα θα αυξηθούν και οι κοινωνικές ανισότητες, αφού προβλέπεται οριζόντια μείωση. Αν υποτεθεί ότι σήμερα κάποιος πληρώνει 100 για τον ΕΝΦΙΑ, θα κερδίσει 30 με την πρόταση Μητσοτάκη. Αν υποτεθεί πως πληρώνει 10000 για τον ΕΝΦΙΑ, θα ευνοηθεί κατά 3000. Σε απόλυτο νούμερο έχουμε μια αναδιανομή εισοδήματος υπέρ των πλουσιότερων.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που πρόκειται να νομοθετήσει η κυβέρνηση θα είναι 10% μεσοσταθμικά και έως 30% για τις χαμηλές περιουσίες το 2019 και το 2020 20% μεσοσταθμικά και έως 50% για τις μικρές και μεσαίες περιουσίες. Θα είναι μια προοδευτική ελάφρυνση. Θα αφορά κατά κύριο λόγο της μικρές περιουσίες. Συγκεκριμένα το 2019 η ελάφρυνση θα αφορά περίπου 3.5 εκατ. φορολογούμενους και για το 2020 αυτό το νούμερο αυξάνεται στους 5 εκατ. φορολογούμενους.

Δεν είναι πρόθεσή μας να αμφισβητήσουμε την «πνευματική ιδιοκτησία» του κ. Μητσοτάκη επί του ΕΝΦΙΑ, καθώς είναι γνωστό ότι ο ίδιος ήταν διακεκριμένο στέλεχος της κυβέρνησης Σαμαρά, που εμπνεύστηκε και επέβαλε το συγκεκριμένο φόρο. Οι θέσεις, όμως, που εξήγγειλε στη συνέντευξη τύπου αποτελούν μία ευθεία απειλή για τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, ενώ εγείρουν και σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητά τους.
Ευτυχώς, ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης γνωρίζει ότι, με τον «Κλεισθένη Ι», έχουν ήδη θεσπιστεί νέα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που διαμορφώνουν όρους δικαιοσύνης στη χρηματοδότηση των Δήμων (λαμβάνοντας λ.χ. υπ’ όψη τη νησιωτικότητα, την ορεινότητα, τις υποδομές, το τοπικό ΑΕΠ, την τοπική ανεργία κ.α.).

Η πολιτική της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι όπως αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες από τον κ. Μητσοτάκη, συμπυκνώνει την πεμπτουσία του νεοφιλελεύθερου δόγματος. Συνδυάζει την οικονομική αφαίμαξη των δήμων μέσω της μείωσης της χρηματοδότησής τους από το κράτος, τη διαιώνιση της υποστελέχωσής τους με τη διατήρηση του κανόνα «1 προς 5» για τις προσλήψεις στο δημόσιο που φανατικά υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ιδιωτικοποίηση μέσα από την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών των ΟΤΑ σε ιδιώτες.

Κατόπιν τούτων, οι διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη περί ισότητας ευκαιριών για όλους τους πολίτες αποδεικνύονται κενές περιεχομένου. Στη λογική της Νέας Δημοκρατίας δεν υπάρχουν πολίτες αλλά πελάτες που θα απολαμβάνουν τόσες υπηρεσίες όσες αντέχει η τσέπη τους.

Τρίκαλα, 21.09.2018
Γραφείο Τύπου ΝΕ Τρικάλων

Back to top button
Close
Close