Ειδήσεις

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με την πρόεδρο του Οργανισμού Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά

Τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας μετά τη συνάντηση του με την πρόεδρο του Οργανισμού κ. Έφη Λαζαρίδου. Η στήριξη της περιφέρειας αφορά τη δράση «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία», που είναι ενεργή από τις 27 Ιανουαρίου 2024 και απαρτίζεται από δύο διαφορετικά Προγράμματα στήριξης των μελισσοκόμων.

Το πρώτο εκ των δύο Προγραμμάτων της Δράσης αφορά στο πρόγραμμα κατάρτισης «Φυσικές Καταστροφές: Προφύλαξη και Αναπλήρωση του Μελισσοκομικού Κεφαλαίου» το οποίο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όλους τους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας στοχεύοντας στη βελτίωση των μελισσοκομικών πρακτικών και τη συνολική υγεία των μελισσοσμηνών, με γνώμονα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών. Σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, παρέχονται υψηλής προστιθέμενης αξίας γνώσεις και πρακτικές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των μελισσιών και προετοιμάζουν τους μελισσοκόμους να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις μελλοντικές προκλήσεις.

Το προσεχές δίμηνο προβλέπονται 10 εκπαιδευτικές συναντήσεις σε 10 διαφορετικούς Δήμους της Θεσσαλίας, με στόχο την υποστήριξη περισσότερων από 300 μελισσοκόμων με καλύτερες γνώσεις και δεξιότητες στη διαχείριση των μελισσιών. Οι εκπαιδεύσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Επίκουρο

Καθηγητή, κ. Γιώργο Γκόρα, τον κ. Αλέξανδρο Γκουσιάρη, μελισσοκόμο, εκπαιδευτή Μελισσοκόμιας και τους κ. Δημήτρη Βολουδάκη και κα. Καλλιόπη Καραμποϊκη από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

Το δεύτερο Πρόγραμμα της Δράσης είναι το: «Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού», το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2024 και θα παράσχει στήριξη σε τουλάχιστον 300 πληγέντες επαγγελματίες μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, με την παροχή 27.000 βασιλικών κελιών.

Η στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την διεύρυνση της διαδικασίας επιμόρφωσης των ωφελούμενων, την πραγματοποίηση μίας ενημερωτικής ημερίδας και την παραχώρηση αιθουσών για την διενέργεια των καταρτίσεων. Επίσης, συμβάλει στην μεγιστοποίηση του αριθμού των κελιών που θα διατεθούν στους πληγέντες.

Τα δύο Προγράμματα της Δράσης θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον «Daniel» και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική ισχυροποίηση του κλάδου στη Θεσσαλία. Αμέσως μετά τη συνάντηση η κ. Λαζαρίδου δήλωσε « Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς να έχουμε την εμπιστοσύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την υιοθέτηση της σημαντικής πρωτοβουλίας που παίρνουμε για την ανάταξη της μελισσοκομίας μετά τον καταστροφικό φαινόμενο του Daniel. Είμαι βέβαιη ότι αυτή η συνέργεια θα βελτιστοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα της πρωτοβουλίας. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας μεγιστοποιούμε τον αριθμό βασιλικών κελιών που θα παραδοθούν σε επαγγελματίες μελισσοκόμους, επεκτείνουμε τις δράσεις εκπαίδευσης και πρόκειται να οργανώσουμε σχετική ημερίδα για τον κλάδο μελισσοκομίας και το μέλλον της». Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης επανέλαβε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη μελισσοκομία. «Τόσο ως περιφερειάρχης, όσο και σαν επιστήμονας έχω μεγάλο ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία, θεωρώντας την ως ένα κομβικό παράγοντα του πρωτογενούς, αλλά και του αγροδιατροφικού τομέα. Έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για την διασφάλιση της αυθεντικότητας του μελιού, ενώ τώρα στηρίζουμε την επανεκκίνηση της μελισσοκομίας με δύο προγράμματα που θα ενισχύσουν σημαντικά τον κλάδο».

Τα Προγράμματα Συγχρηματοδοτούνται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, την εταιρεία APIVITA και παράλληλα, έχουν την στήριξη του Δήμου Ελασσόνας και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φαρσάλων, «ΕΝΙΠΕΑΣ» μέσω της παραχώρησης αιθουσών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα προγράμματα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, καθώς και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη διεύθυνση:

https://www.generationag.org/draseis/programmata-anaptykshs-anthropinoy-dynamikoy.

Back to top button
Close
Close