Επιχειρείν

Στο χείλος της καταστροφής το ελληνικό κρασί-«Βουτιά» 90% στον τζίρο

Κλυδωνισμούς προκαλεί στην ελληνική αγορά κρασιού η πανδημία του κορονοϊού, με τον τζίρο των επιχειρήσεων να καταγράφει δραματική πτώση, ενώ έχουν «παγώσει» και οι εξαγωγές.

«Ο κλάδος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Με τις παρούσες συνθήκες τίθεται θέμα επιβίωσής του» επισημαίνει στο Reporter ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού ΟίνουΓιώργος Σκούρας. Όπως εξηγεί, η πτώση στον τζίρο αγγίζει το 90%, ενώ έχουν σταματήσει οι εξαγωγικές ροές, με αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας.

Ο κ. Σκούρας τονίζει ότι το 80% των πωλήσεων των κρασιών εξαρτάται από τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, τα οποία λόγω των μέτρων περιορισμού μετάδοσης του ιού, έχουν κλείσει. Τα σούπερ μάρκετ είναι μία μικρή αγορά για το κρασί και ελάχιστα προϊόντα πωλούνται μέσα από αυτά, προσθέτει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σκούρα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια στους αμπελώνες για να συντηρήσουν την παραγωγή, γεγονός που συνεπάγεται επιπλέον έξοδα. Η ελαχιστοποίηση των εσόδων έχει ήδη ωθήσει πολλές από αυτές στην αναστολή των εργασιών τους ή σε άλλα περιοριστικά μέτρα.

Μία θετική εξέλιξη ήταν η ένταξη του κλάδου στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό. «Προσδοκούμε ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, αλλά όσο ο ιός θα βρίσκεται σε εξέλιξη, τα προβλήματα θα παραμένουν. Σε κάθε περίπτωση στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το ελληνικό κρασί σε υψηλό επίπεδο» καταλήγει ο κ. Σκούρας.

Σημειώνεται ότι το κρασί βρισκόταν ήδη αντιμέτωπο με σημαντικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η μείωση της έκτασης των αμπελώνων. Η εξαίρεση του προϊόντος από τους αμερικανικούς δασμούς που επιβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε ανακουφιστική εξέλιξη για πολλούς οινοπαραγωγούς.

Back to top button
Close
Close