Επιχειρείν

Στην “εντατική” 350.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Σε δεινή οικονομική θέση συνεχίζει να βρίσκεται περίπου 1 στις 2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, έχοντας οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, αλλά και καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ρευστότητα. Η κατανάλωση βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, με την πλειονότητα των πολιτών να συνεχίζει να αγοράζει τα απολύτως απαραίτητα. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν έγκαιρα στις δανειακές, φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με συνέπεια τα χρέη να συσσωρεύονται, καθιστώντας αδύνατη την ομαλή λειτουργία τους. Ακόμη και ο τουρισμός φαίνεται μέχρι στιγμής να μην τους έχει δώσει την πολυπόθητη οικονομική ανάσα που τόσο έχουν ανάγκη, καθώς μια σειρά από στρεβλώσεις της αγοράς εμποδίζει την ανάκαμψή τους.

Χιλιάδες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έχουν έρθει αντιμέτωπες με τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων, όπως είναι οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Κατασχέσεις οι οποίες ουσιαστικά “κατεβάζουν” τους διακόπτες ρευστότητας, καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εισπράξουν χρήματα, αλλά ούτε και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
“Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξαιτίας των υπερβολικών φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση της κατανάλωσης, έχουν εγκλωβίσει πάρα πολλούς συναδέλφους μας σε έναν φαύλο κύκλο. Εργάζονται σκληρά προκειμένου να καλύπτουν – έστω και μερικώς – τις υποχρεώσεις τους, ξεχνώντας τι σημαίνει κέρδος, αναβάθμιση επιχείρησης, επένδυση”
Η έλλειψη ρευστότητας, η γραφειοκρατία και τα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν τρία από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. “Εφόσον στη μεταμνημονιακή εποχή δοθούν από τον τραπεζικό τομέα τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία και γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στο “ζεστό χρήμα”, που τόσο έχει ανάγκη η αγορά, μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις και να αποκτήσουν προοπτική επιβίωσης χιλιάδες επιχειρήσεις μας. Με παράλληλη επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αύξηση της αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων και σε συνδυασμό με δράσεις που έχει ήδη εξαγγείλει το κυβερνητικό επιτελείο, όπως φοροελαφρύνσεις και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, όλα είναι εφικτά”

Back to top button
Close
Close