Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα 27 ελάφια μεταφέρθηκαν από Αθήνα σε ειδικό χώρο φιλοξενίας

Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει το πρόβλημα της παράνομης κράτησης άγριων ζώων από ιδιώτες, καθώς πριν λίγες ημέρες κατασχέθηκε και μεταφέρθηκε σε ελεγχόμενο χώρο φιλοξενίας στα Τρίκαλα ο μεγαλύτερος αριθμός ελαφιών που έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια σε μη νόμιμες εγκαταστάσεις.

Συνολικά 27 ελάφια (dama dama), τα οποία ήταν παράνομα εγκλωβισμένα σε …ημιστεγασμένο μαντρί σε περιοχή της Ανατολικής Αττικής μεταφέρθηκαν σε ειδικό χώρο φιλοξενίας στα Τρίκαλα ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των συναρμόδιων Δασικών Υπηρεσιών του υπουργείου και Δασαρχείων.

Όπως προέκυψε, τα ελάφια κρατούσε ιδιώτης σε ένα μαντρί εντός της έκτασης μιας μάντρας υλικών.

Στον ιδιώτη έχει ασκηθεί δίωξη και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Μπόκαρης, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζονται τέτοιες πρακτικές.

Κανείς δε γνωρίζει αν ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε ως εκτροφείο θηραμάτων. Το βέβαιο είναι πως βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή και δεν έχει καμία σχετική αδειοδότηση.

«Το Δασαρχείο Πεντέλης είχε ήδη προβεί στην κατάσχεση αλλά η μεταφορά των ζώων εκκρεμούσε μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος φιλοξενίας, στον οποίο θα τηρούνται οι όροι ευζωίας για τα συγκεκριμένα ζώα και βεβαίως θα υπάρχει κτηνιατρικός έλεγχος και φροντίδα, μιας και είναι δύσκολη η απελευθέρωσή τους.

Κι αυτό γιατί αφενός τα συγκεκριμένα ζώα έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία αλλά και επειδή για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να προηγηθεί συγκριτικός γενετικός έλεγχος ώστε να αποσαφηνιστεί από που προέρχονται» εξηγεί ο κ. Μπόκαρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το θέμα είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: «Έχουν γίνει δεκάδες κατασχέσεις ειδών της άγριας πανίδας που κάποιοι συμπολίτες μας τα διαχειρίζονται σαν οικόσιτα και τα “φυλακίζουν” σε αυτοσχέδια μαντριά χωρίς την τήρηση κανόνων κτηνιατρικής ασφάλειας και φροντίδας σε όλη τη χώρα, στη δυτική Ελλάδα και σε άλλες περιοχές.

Αυτά τα ζώα δεν μπορούν να απελευθερωθούν και αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα».

Οι περισσότεροι από τους ιδιώτες, οι οποίοι εντοπίζονται να κρατούν άγρια ζώα ισχυρίζονται ότι όλα ξεκίνησαν από ένα ζευγάρι ελαφιών που είχε ο πατέρας τους.

Για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη επιχείρηση δραστηριοποιήθηκαν οι Δασικές Υπηρεσίες και διοργανώθηκε επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποί της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, των Δασικών Υπηρεσιών (Δασαρχεία Πεντέλης και Πάρνηθας), των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, Θηροφύλακες της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, ενώ συνεργάστηκε και ειδικός κτηνίατρος που διέθεσε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Τη διαδικασία παρακολούθησε και δασολόγος από το Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας για τη μεταφορά εμπειρίας χειρισμού ελαφιών.

Μαρία Λιλιοπούλου (ethnos.gr)

Back to top button
Close
Close