Επιχειρείν

Στα Τρίκαλα ταξιδεύουν τα Bianchi Oltre XR4 και Bianchi Specialissima για το τελευταίο από τα Test Rides.

ΤΡΙΚΑΛΑ

29 Μαρτίου με 2 Απριλίου
Ποδηλατικό κατάστημα Νούλα, Ελ. Βενιζέλου 15, Τρίκαλα
• Δήλωστε συμμετοχή για Oltre Xr4  εδώ
• Δήλωστε συμμετοχή για Specialissima  εδώ

Δοκιμάζουμε αποκλειστικά για την Ελλάδα, στη βόρεια Ιταλία, το εντυπωσιακό Bianchi Oltre XR4 CV

Στα πλαίσια του Press Camp της Βianchi, της επίσημης παρουσίασης των νέων μοντέλων της εταιρείας σε επιλεγμένους δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, βρεθήκαμε για τρεις ημέρες στο Colombaro di Corte Franca, ένα μικρό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από το Bergamo, όπου είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το αεροδυναμικά σχεδιασμένο μοντέλο Oltre XR4 CV – που αντικαθιστά το επιτυχημένο μοντέλο Oltre XR2.

jgV9XTP6p3wKRenEnsArsS8_sO5fBBp93gJrgsdXGk4,OiaShNobs7NB-a8SeWTJ7gXTHeM4C71ruo7y0sxmvNQ,Tqbn7jFKykJnupHgIl_fOqHbB6tR1kfRpxNfSQg0sg0

Κύριος στόχος των σχεδιαστών της ιταλικής εταιρείας ήταν η δημιουργία ενός νέου Oltre XR που να είναι βελτιωμένο σε όλα τα σημεία από τον προκάτοχό του, με έμφαση στην αεροδυναμική και στη συνολική βελτίωση της αποδοτικότητας, διατηρώντας την καθαρόαιμη αγωνιστική γεωμετρία για την οποία φημίζεται. Για να το επιτύχουν, εφάρμοσαν όλη την τεχνογνωσία και τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στο τομέα της αεροδυναμικής σχεδίασης (CFD Analysis, wind tunnel), μαζί με τη διαστημική και δοκιμασμένη τεχνολογία CV, με το τελικό αποτέλεσμα να τους δικαιώνει απόλυτα καθώς το νεο Oltre XR4 CV καταφέρνει να εξοικονομήσει 20w στον αναβάτη, σε αγωνιστικές συνθήκες οδήγησης στην ευθεία, συγκριτικά με το προγενέστερο Oltre XR2! Γι’ αυτό άλλωστε το νέο μοντέλο ονομάστηκε XR4 και όχι XR3… Γιατί βρίσκεται δύο γενιές μπροστά!

7

Για πρώτη φορά στην ποδηλατική βιομηχανία, η Bianchi εισήγαγε μία πανάκριβη τεχνολογία – απευθείας από την F1 – για να τελειοποιήσει την αεροδυναμική σχεδίαση του Oltre XR4. Μία ειδική φωσφορούχα μπογιά εγχέεται επάνω στην επιφάνεια του πλαισίου και του πιρουνιού, σε αγωνιστική ταχύτητα και, ανάλογα με το πώς ρέει και πόσο έντονα φωσφορίζει, αποκαλύπτεται η αεροδυναμική απόδοση της κάθε πτυχής τους.

4

Μία και μόνο ματιά είναι αρκετή για να σε κάνει να… ερωτευτείς το νέο Oltre XR4 CV. Θες η άκρως εντυπωσιακή σχεδίαση; Θες η ασύγκριτη αισθητική που χαρακτηρίζει όλα τα πλαίσια της ιταλικής εταιρείας και η celeste άποψη με το εμβληματικό μαύρο λογότυπο που ξυπνά μνήμες από το ένδοξο παρελθόν; Όλα, συντελούν με τον τρόπο τους στη δημιουργία ενός αποτελέσματος τόσο όμορφου που… «στάζει όνειρα»!

3

Τα press camp της Bianchi θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε, μεταξύ άλλων, «πληθωρικά». Όλα τα δοκιμαστικά ποδήλατα ήταν εξοπλισμένα με κορυφαίες σειρές, carbon tubular τροχούς και το ενιαίο λαιμό-τιμόνι Vision Metron 5D. Παρόλο που αυτά με την Camganolo Super Record ΕPS και τους τροχούς Bora Ultra 50 ήταν πιο θελκτικά στην εμφάνιση, εμείς προτιμήσαμε να δοκιμάσουμε το νέο Oltre XR4… χωρίς καλώδια ταχυτήτων. Ναι, σωστά το μαντέψατε! Επιλέξαμε ένα από τα πολύ λίγα Oltre XR4 που ήταν διαθέσιμα με την επαναστατική σειρά Sram Red eTap και τροχούς Zipp 404 Firecrest Tubular με ελαστικά Vittoria Corsa G+ 25c.
Για να έχουμε αναλυτική εικόνα με… νούμερα, σχετικά με την απόδοση νέου Oltre XR4, χρησιμοποιήσαμε για τη δοκιμή τα πετάλια Garmin Vector 2 μαζί με το Edge 1000.

134A4740

Στο δρόμο…
Οδηγώντας το νέο Oltre XR4, η πιο άμεση βελτίωση, συγκριτικά με το Oltre XR2, γίνεται αισθητή στο κομμάτι της ακαμψίας και της μεταφοράς της δύναμης. Από τις πρώτες πεταλιές αισθάνεσαι πως έχεις κάτω από τα πόδια σου μία πολύ στιβαρή πλατφόρμα, ικανή να αντεπεξέλθει σε κάθε… τετραψήφια πρόκληση. H πιο φαρδιά σχεδίαση στα chainstays, συνδυαστικά με τη μεσαία τριβή τύπου Shimano Press Fit, φροντίζουν ώστε κάθε πεταλιά να ωθεί το ποδήλατο προς τα εμπρός, χωρίς ενεργειακές απώλειες, συμβάλλοντας στην αύξηση της αποδοτικότητας.

1DX_8362

Η πιο έντονη βελτίωση όμως γίνεται αισθητή στο κομμάτι της αεροδυναμικής απόδοσης. Στην ευκολία με την οποία το ποδήλατο διατηρεί υψηλές ταχύτητες κίνησης στην ευθεία και στη σταθερότητά του, όταν αυτές αγγίζουν νούμερα «απαγορευτικά»…

Στη σταθερότητα συμβάλει έντονα η εφαρμογή της τεχνολογίας CV, η οποία, εκτός του ότι ενισχύει τη συνολική ακαμψία, έχει την ιδιότητα να ακυρώνει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (80%) τους κραδασμούς που παράγονται από το οδόστρωμα. Είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς την αίσθηση που σου μεταδίδει το νέο Oltre XR4 στα πολλά χιλιόμετρα. Αυτο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι πως το μοναδικό ποδήλατο που μπορεί να συγκριθεί μαζί του σε αυτό τον τομέα είναι το γαλλικό Time Skylon με την τεχνολογία Aktiv!

Συμπέρασμα
Για άλλη μία φορά η Bianchi τα κατάφερε! Δημιούργησε ένα καταπληκτικό ποδήλατο που βρίσκεται πράγματι δύο γενιές μπροστά από τον προκάτοχό του. Το νεο Oltre XR4 CV είναι πιο άκαμπτο, πιο άνετο, πιο όμορφο, πιο εντυπωσιακό και φυσικά πολύ πιο αεροδυναμικό και αποδοτικό απο το Oltre XR2. Είναι τόσο καλό, που οι άμεσοι ανταγωνιστές του μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού…

Back to top button
Close
Close