Idees SportsLifestyle news

Στέλιος Βάσκος: Ναι, όλα τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα όταν υπάρχει πάθος

 Τον άνθρωπο που μετέδωσε την ποδηλατική φλόγα στην Τρικαλινή κοινωνία και σε όλη την Ελλάδα συναντήσαμε πριν λίγες μέρες στην οικία του στα Τρίκαλα.Τον βετεράνο πρωταθλητή ποδηλασίας, Στέλιο Βάσκο, που έκλεισε την ποδηλατική του καριέρα, κατορθώνοντας το ακατόρθωτο! Για όλα αυτά μιλήσαμε μαζί του και του ζητήσαμε να μας δώσει τη δική του ευχή για τη νέα χρονιά.

Ξεκίνησε την ποδηλασία το 1969. Μια από τις διαδρομές του ήταν από τα Τρίκαλα στην Αθήνα με το ποδήλατο. Το 1970 μπήκε στο ποδηλατικό τμήμα Βυζαντίου (της ΑΕΚ). Θυμάστε τα πρώτα χρόνια πως ξεκινήσατε;

Εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου μια ζωή πάνω σε ένα ποδήλατο. Είναι 50 χρόνια ιστορία πού  δεν περιγράφεται με λίγες λέξεις. Μου άρεσε από μικρός να μετακινούμαι, να είμαι στη φύση να αλλάζω παραστάσεις και έτσι με κέρδισε το ποδήλατο. Δεν υπήρχε αγωνιστική ποδηλασία στα Τρίκαλα εκείνη την εποχή και γι΄αυτό αναγκάστηκα να πάω με ποδήλατο στην Αθήνα. Κάθε φορά που το διηγούμαι συγκινούμαι. Ήμουν 16 ετών και συνάντησα πολλές δυσκολίες στην προσπάθεια που έκανα.

Μετά από τόσα μετάλλια και βραβεύσεις έχει αποκτήσει ο Στέλιος Βάσκος όλα όσα ονειρεύτηκε;

Ναι, όλα τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα όταν υπάρχει πάθος, αγάπη και δύναμη ψυχής. Το αγαπούσα και το αγαπώ αυτό το άθλημα γι’αυτό και έγραψα τη δική μου λαμπρή ιστορία. Θέλει θυσίες η ποδηλασία…  Είσαι μέσα στη βροχή, το κρύο και τις κακουχίες. Είναι ένα αερόβιο άθλημα που επιφυλάσσει κινδύνους, αν δεν είσαι προσεχτικός. Εγώ από μικρός ρίσκαρα και γι’ αυτό έχω 1.150.000 χιλιόμετρα στο ενεργητικό μου.[ευχαριστούμε το κατάστημα Themis Trikaliotis για την στιλιστική επιλογή]

– Για έναν αθλητή ποιες είναι πιο σημαντικές οι σωματικές ή οι ψυχικές αντοχές;

Τα ψυχικά αποθέματα και το πάθος είναι τα πιο σημαντικά και φυσικά να βγάζεις τον καλύτερο εαυτό σου. Τα εγχειρήματα που έκανα ήταν καθαρά για να περάσω αισιόδοξα μηνύματα στους Τρικαλινούς και τα νέα παιδιά. Ήταν ένα ρίσκο για μένα, ειδικά το τελευταίο εγχείρημα. Προβλημάτισα την οικογένεια, αλλά και τους φίλους μου. Δεν το έβαλα όμως κάτω. Ο θεός με βοήθησε και είμαι ακόμα ζωντανός.

– Μια ευχή για εσάς και για τον κόσμο τη νέα χρονιά.

Μια ευχή που θέλω δώσω είναι να υπάρχει αγάπη, υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Για ΄μένα είναι τα πιο βασικά. Ο προσωπικός μου στόχος και ευχή είναι να διατηρώ το σώμα μου γερό με γυμναστική και ποδήλατο. Ένα μακρινό όνειρο μου είναι να γίνει ένα τελευταίο εγχείρημα αλλά για καλό σκοπό, τη δημιουργία ενός σχολείου για παράδειγμα. Μόνο τότε θα αποφάσιζα να ξαναεπιχειρήσω έναν ακόμη άθλο. Όταν πιστέψεις σε κάτι και το αγαπάς τότε τα ξεπερνάς όλα.

Α.Τ

Φωτογραφία Λένα Μαγκούτα

Ο Στέλιος Βάσκος στο περιοδικό ΙΔΕΕΣ που κυκλοφορεί

Back to top button
Close
Close