ΕπιχειρείνΤρίκαλα

Πρόγραμμα “Επανεπενδύω στη Θεσσαλία” για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων για την αξιοποίηση πατεντών ή και καινοτομιών, καθώς και υποστηρικτικών υπηρεσιών για την βελτίωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας ή και για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών

Ενίσχυση υφισταμένων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την υλοποίηση επενδύσεων εκσυγχρονισμού μέσω τεχνολογικής και μη τεχνολογικής αναβάθμισης, με αξιοποίηση υποστηρικτικών τεχνολογιών ή και καινοτομίας, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας, της ποιότητας και καινοτομίας σε επίπεδο επιχείρησης.

Οι επενδύσεις μπορεί να αφορούν:

– στον αναπροσανατολισμό της παραγωγής προς κλάδους και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και της σύναψης διεθνών συνεργασιών
– στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους
– στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών κατά προτεραιότητα σε τομείς της έξυπνης εξειδίκευσης
– στην υποστήριξη και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση και την πιστοποίηση των προϊόντων
– στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε ποιους απευθύνεται:
Παραγωγικές επιχειρήσεις αποκλειστικά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχείρησης εταιρικού / εμπορικού χαρακτήρα: Ανώνυμη Εταιρεία, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρεία, Ετερόρρυθμη Εταιρεία, ΙΚΕ, ατομική επιχείρηση, Συνεταιρισμός, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4019/2011 (ΚΟΙΝΣΕΠ), Ναυτιλιακή Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ).

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων, είναι οι ακόλουθες:

– Η επιχείρηση έχει την ιδιότητα της Μικρομεσαίας Επιχείρησης.
– Η πρόταση εμπίπτει στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ), όπως αναλυτικά παρουσιάζονται στο Παράρτημα «Πίνακας Επιλέξιμων ΚΑΔ» της Πρόσκλησης.
– Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο χωροθετείται αποκλειστικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
– Η υφιστάμενη επιχείρηση χρησιμοποιεί διπλογραφικό ή απλογραφικό λογιστικό σύστημα (τηρεί βιβλία Β΄ή Γ’ κατηγορίας) και μέχρι τις 31/12/2018 έχει κλεισμένες τουλάχιστον τρεις διαχειριστικές χρήσεις.
– Η ιδιωτική συμμετοχή της επιχείρησης στο επενδυτικό σχέδιο δεν υπερβαίνει ανά έτος το 50% του μέσου όρου των κύκλων εργασιών της για τα τρία τελευταία έτη.
– Η επιχείρηση έχει την – κατά περίπτωση – απαιτούμενη εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή την υποβληθείσα στον αρμόδιο φορέα αίτηση έκδοσης ή ανανέωσης αυτής, για τη/ις δραστηριότητα/ες στην/ις οποία/ες δραστηριοποιείται.
– Η επιχείρηση υποβάλλει ένα και μοναδικό επενδυτικό σχέδιο ανά ΑΦΜ.
– Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο ή μέρος αυτού καθώς και οι δαπάνες που περιλαμβάνει δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, ενταχθεί και δεν θα υποβληθούν προς έγκριση χρηματοδότησης σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους.
– Η επιχείρηση δεν βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση.
– Να μην αποτελούν προβληματικές επιχειρήσεις.
– Η επιχείρηση δεν εντάσσεται σε ήδη οργανωμένο ομοιόμορφο δίκτυο διανομής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών η οποία εκμεταλλεύεται κατόπιν σχετικών συμβάσεων άδειες εκμετάλλευσης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, που αφορούν συνήθως εμπορικά σήματα ή διακριτικούς τίτλους και τεχνογνωσία για την χρήση και τη διανομή αγαθών ή υπηρεσιών (π.χ. franchising, shop in shop, δίκτυο πρακτόρευσης).
– Το επενδυτικό σχέδιο (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) να μην έχει ολοκληρωθεί, πριν την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.

Αναλυτικά οι προϋποθέσεις συμμετοχής αναφέρονται στην Πρόσκληση.

Προϋπολογισμός και ποστοστό ενίσχυσης επενδυτικού σχεδίου:
Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000 € έως 400.000 €.
Η ένταση της ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων είναι 50% και δύναται να ανέλθει στο 60% υπό προϋποθέσεις.

Επιλέξιμες δαπάνες:

Οι βασικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι:
– Κόστος για επενδύσεις σε στοιχεία ενεργητικού
– Συμβουλευτικές υπηρεσίες
– Ενισχύσεις για συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις
– Ενισχύσεις καινοτομίας
– Δαπάνες προσωπικού (μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού).

Δημόσια Δαπάνη: € 10.000.000

Περίοδος υποβολής προτάσεων επενδυτικών σχεδίων, μέσω του Π.Σ.Κ.Ε. www.ependyseis.gr/mis από 16/5/2019 έως 30/8/2019.

Για παροχή εξατομικευμένης υποστήριξης μπορείτε να απευθυνθείτε στα γραφεία του Επιμελητηρίου Τρικάλων (Βενιζέλου 1).
Υπεύθυνη: Σδρένια Σοφία – Οικονομολόγος & Επιχ/κή Σύμβουλος,
Τηλ. 2431028189 (εσωτ.106), e-mail: sdrenia[at]trikala-chamber.gr

Η Πρόσκληση καθώς και τα απαραίτητα συνημμένα αρχεία είναι αναρτημένα στην https://www.thessalia-espa.gr/pep-thessalias/proskliseis/483-2014-2020-10-000-000.html της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας.

Back to top button
Close
Close