Ειδήσεις

Πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ με 2,5 δισ.ευρώ για την ενίσχυση των Δήμων!

«Πανίσχυρο εργαλείο» στα χέρια της αυτοδιοίκησης χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης, που παρουσίασε σήμερα.

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί έως τα τέλη του 2023 και διαθέτει διασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον και δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης. Πόροι που προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετέχει με 1,5 δισ.

Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς της βασικής υποδομής, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, η χρηματοδότηση θα έχει τη μορφή αναπτυξιακών δανείων προς τους φορείς της αυτοδιοίκησης και θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με την κατασκευή των έργων θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον υπουργό, «αυτό από μόνο του αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη μέρα της κρίσης του κορονοϊού».

Κάνοντας λόγο για σημαντικά έργα πνοής, ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε τις επτά προτεραιότητες του προγράμματος:

1. Προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η προμήθεια εξοπλισμού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αλλά και έργα πολιτικής προστασίας με έμφαση στα αντιπλημμυρικά.

2. Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, και οικισμών, με έργα ζωτικά όπως ύδρευση και αποχέτευση. Εδώ εντάσσεται και η μέριμνα για τα αδέσποτα.

3. Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη με ενίσχυση προγραμμάτων όπως αυτά της ανακύκλωσης και της εξοικονόμησης ενέργειας.

4. Ψηφιακή σύγκλιση με Τεχνολογίες Πληροφορικής και Εκπαίδευσης κ.ά και δημιουργία έξυπνων πόλεων.

5. Παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός και τουρισμός στη δύσκολη επόμενη μέρα.

6. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικά προγράμματα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εδώ εντάσσεται ανέγερση και εκσυγχρονισμός βρεφονηπιακών σταθμών και προγράμματα για άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

7. Δράσεις τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή του προγράμματος

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος, στο πρόγραμμα εντάσσεται το σύνολο των έργων από το πρόγραμμα που είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχε χρηματοδότηση, «γίνεται πράξη η δέσμευσή μας ότι δεν χάνεται ούτε ένα έργο» σημείωσε.

Το υπουργείο, διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, έχει προβλέψει τις διαδικασίες για να συμμετάσχουν όλοι οι δήμοι της χώρας, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν επαρκείς τεχνικές υπηρεσίες. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω, νοιαζόμαστε για κάθε πόλη και χωριό, έχει προβλεφθεί ειδική μέριμνα για τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Κάθε πολίτης θα δει σε έργα και δράσεις το θετικό αποτύπωμα» σημείωσε.

Πρόσθεσε πως βρίσκεται σε επικοινωνία και με τους αρμόδιους τομεάρχες της αντιπολίτευσης για το πρόγραμμα αυτό, προκειμένου κι εκείνοι να συμβάλλουν, και ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα θα πάρει το όνομα του αείμνηστου οραματιστή δημάρχου της Αθήνας Αντώνη Τρίτση.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πρόγραμμα υπέγραψαν ο κ. Θεοδωρικάκος και οι υπουργοί Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Back to top button
Close
Close