Υγεία/fitness

Κατερίνα Απόδιακου :’350.000.000 άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από ΧΑΠ’

 

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια συχνή νόσος που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί και χαρακτηρίζεται από επίμονο περιορισμό της ροής του αέρα , που είναι κατά κανόνα προοδευτικός και συνδέεται με υπερβολική χρόνια φλεγμονώδη απάντηση των αεραγωγών και των πνευμόνων σε βλαπτικά σωματίδια ή αέρια (κυρίως κάπνισμα ) .Οι παροξύνσεις και οι συνυπάρχουσες παθήσεις συμβάλλουν στη συνολική βαρύτητα της νόσου .
Ακολουθούν απαντήσεις

1. Η συχνότερη αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα . Άλλα αίτια είναι η εισπνοή τοξικών καπνών ή αερίων και η ατμοσφαιρική ρύπανση .
2. Σαφώς η διάγνωση γίνεται με την κλινική εικόνα του ασθενούς και την κλινική εξέταση του Πνευμονολόγου αλλά το σημαντικότερο ρόλο στη διάγνωση της ΧΑΠ τον έχει η σπιρομέτρηση (μέθοδος εκτίμησης της αναπνευστικής λειτουργίας ).Με βάση την σπιρομέτρηση σταδιοποιούμε την ΧΑΠ , σε 4 στάδια , τα οποία , ανάλογα , με την βαρύτητα τους κατατάσσονται σε a , b , c , d .
3. Τα κύρια συμπτώματα της ΧΑΠ είναι : α) η δύσπνοια :επίμονη , επιδεινούμενη με το χρόνο και την άσκηση , β) χρόνιος βήχας :συχνά διαλείπων και ξηρός , γ) χρόνια παραγωγή πτυέλων :οποιοδήποτε πρότυπο χρόνιας απόχρεμψης μπορεί να είναι ένδειξη ΧΑΠ , δ) συριγμός : ένας ήχος σαν σφύριγμα κατά τη διάρκεια της αναπνοής .
4. Στη ΧΑΠ δεν υπάρχει οριστική θεραπεία και οι βλάβες οι οποίες προκαλεί η ΧΑΠ είναι μη αναστρέψιμες και μόνιμες. Οι στόχοι της θεραπείας είναι η μείωση των συμπτωμάτων και η μείωση του κινδύνου .Η βασική θεραπευτική επιλογή στη ΧΑΠ είναι τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα. Η καλύτερη επιλογή στη θεραπεία είναι τα βρογχοδιασταλτικά μακράς δράσης τα οποία βελτιώνουν τη δύσπνοια , τη ποιότητα ζωής του ασθενούς και μειώνουν τις παροξύνσεις (οι οποίες ταλαιπωρούν συχνά τους χρόνιους αποφρακτικούς ασθενείς). Οι σύγχρονες συσκευές εισπνεόμενων βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι απλές στη χρήση και να διευκολύνουν τους ασθενείς .
5. Παρόλο που αρκετές φορές υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει σύγχυση μεταξύ άσθματος και ΧΑΠ , οι διαφορές μεταξύ των 2 παθήσεων είναι σημαντικές και ουσιαστικές . Η ηλικία έναρξης στο άσθμα είναι πρώιμη σε αντίθεση με τη ΧΑΠ που είναι μέση . Οι ασθματικοί ασθενείς έχουν ιστορικό οικογενειακού άσθματος , αλλεργίας ,εκζέματος και ρινίτιδας σε αντίθεση με τους αποφρακτικούς ασθενείς οι οποίοι έχουν ιστορικό καπνίσματος . Τα συμπτώματα στο άσθμα είναι διαλείποντα , ενώ στη ΧΑΠ είναι συνεχή , προοδευτικά και επιδεινούμενα .Η απόφραξη στο άσθμα είναι διαλείπουσα αναστρέψιμη (προοδευτικά μη αναστρέψιμη) , ενώ στη ΧΑΠ είναι μόνιμη , μη πλήρως αναστρέψιμη .Επίσης υπάρχουν και άλλες σημαντικές διαφορές , οι οποίες βασίζονται σε εξειδικευμένες εξετάσεις εργαστηριακά ευρήματα.

350.000.000 άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από ΧΑΠ , το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών δεν το γνωρίζει .
3.000.000 άνθρωποι πεθαίνουν από ΧΑΠ ετησίως
Το 2020 θα είναι η τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως .
Όλο αυτό μπορεί να ανατραπεί με την ανάπτυξη στρατηγικών για την αποτροπή από την έναρξη του καπνίσματος ή για την άμεση διακοπή του .

Κατερίνα Απόδιακου
Πνευμονολόγος –Φυματιολόγος

Καλαμπάκα

Back to top button
Close
Close