Τρίκαλα

Πλήθος κόσμου στην Παρουσίαση του βιβλίου «Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641», από το Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων

Στη ζεστή και φιλόξενη αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη , που είχε το άρωμα και το χρώμα της Ηπείρου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Ηπειρώτη Δημήτρη Βλαχοπάνου. Την συνδιοργάνωση της παρουσίασης του πολύ ενδιαφέροντος αυτού βιβλίου είχαν από κοινού ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων και η Ισραηλιτική Κοινότητα Τρικάλων, υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικκαίων. Στην αρχή προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων. Στην συνέχεια πήρε το λόγο η κα. Νίκη Χύτα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων, η οποία καλωσορίζοντας τους συμπολίτες και συμπατριώτες της, αναφέρθηκε στη σφαγή του μαρτυρικού χωριού του Κομμένου της Άρτας, αλλά και στην ιστορία του ήρωα Ισαάκ Μιζάν του τελευταίου Εβραίου της Άρτας, που ζει στη Γλυφάδα. «Νιώθουμε υπερήφανοι που η Ήπειρος δημιουργεί», είπε χαρακτηριστικά, εμφανώς συγκινημένη. «Νιώθουμε υπερήφανοι για τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας. Νιώθουμε υπερήφανοι που η πρώτη μας πατρίδα διατήρησε με αξιοπρέπεια την μακραίωνη πνευματική παράδοση και πορεύτηκε με το κεφάλι ψηλά στους δρόμους της ιστορίας. Και αποτελεί γι’ αυτό μια ξεχωριστή στιγμή κάθε πράξη μας και κάθε εκδήλωση που κρατά αδιάσπαστη αυτή μας την παράδοση και σφυρηλατεί την αδιατάραχτη και ομαλή διαδοχή των γενεών. Είναι καλό να μαθαίνεις την ιστορία σου. Είναι καλό να μαθαίνεις την ιστορία της Ηπείρου».

 

Για το βιβλίο μίλησαν η κα. Ξένια Ελευθερίου, υποψήφια Διδάκτωρ Διδακτικής της Ιστορίας, ο κ. Σωτήρης Αδάμος, φιλόλογος, ο κ. Κώστας Μιχαλάκης, φιλόλογος και ο κ. Ιακώβ Βενουζίου, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων. Την εκδήλωση συντόνισε η κα. Σοφία Αλεστά, αντιδήμαρχος Τρικκαίων. Ακολούθησε συζήτηση με τον συγγραφέα κ. Δημήτρη Βλαχοπάνο.

Back to top button
Close
Close