Πολιτισμός

Πατέρας στο Τέξας έφτιαξε πάρκο αναψυχής για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Πατέρας στο Τέξας συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχαν θεματικά πάρκα, στα οποία να μπορεί να παίζει η κόρη του, παιδί με ειδικές ανάγκες.

Έτσι, αποφάσισε να φτιάξει ο ίδιος ένα κατάλληλο για το παιδί του, αλλά και για άλλα παιδιά με παρόμοιες ανάγκες.

Ο Γκόρντον Χάρτμαν έκανε διακοπές με την οικογένειά του, όταν η 12χρονη κόρη του, Μόργκαν, επιχείρησε να παίξει στην πισίνα με άλλα παιδιά. Εκείνα, όμως, απομακρύνθηκαν, όπως δημοσιεύει το news.in.gr.

Ο Χάρτμαν πιστεύει ότι ο λόγος που έφυγαν, είναι επειδή ντράπηκαν, αισθάνθηκαν άβολα μη γνωρίζοντας πώς να αντιμετωπίσουν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες. Η Μόργκαν έχει την διανοητική ανάπτυξη ενός παιδιού πέντε ετών, καθώς και μια μορφή αυτισμού.

Το περιστατικό αυτό στριφογύριζε στο μυαλό του πατέρα. «Η κόρη μου είναι μια υπέροχη νεαρή κοπέλα. Μόλις κάποιος τη γνωρίζει, εισπράττει αμέσως χαμόγελο, ενώ πάντα θέλει να προσφέρει και μια αγκαλιά. Αλλά, έχουν υπάρξει πολλές φορές που δε μπορούσαμε να μπούμε στη θέση της» λέει ο ίδιος.

Ο Χάρτμαν και η σύζυγός του, Μάγκι, ρωτούσαν άλλους γονείς σχετικά με το πού μπορούν να πάνε με την κόρη τους, να αισθανθεί άνετα και εκείνη, αλλά και οι άλλοι γύρω της, που θα συναναστρέφονταν μαζί της.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι ένα τέτοιο μέρος δεν υπάρχει.

Έτσι, το 2007 αποφάσισε να δημιουργήσει ο ίδιος ένα. Πρώην κατασκευαστής ακινήτων, πούλησε τις επιχειρήσεις το 2005, για να ιδρύσει τον Οικογενειακό Ίδρυμα Γκόρντον Χάρτμαν, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με στόχο τη βοήθεια ανθρώπων με αναπηρία.
Έπειτα, ξεκίνησε να φτιάχνει το πρώτο στον κόσμο απόλυτα προσβάσιμο σε όλους πάρκο.

«Θέλαμε ένα θεματικό πάρκο, στο οποίο ο καθένας να κάνει τα πάντα, άνθρωποι με ή χωρίς ειδικές ανάγκες να μπορούν να παίζουν και να περνούν χρόνο» εξηγεί ο Χάρτμαν.

Για να το επιτύχει αυτό, συγκέντρωσε γιατρούς, θεραπευτές, γονείς και ανθρώπους με ή χωρίς ειδικές ανάγκες, ώστε να δώσουν τις συμβουλές τους σχετικά με τις εγκαταστάσεις του πάρκου και να καλυφθεί κάθε ανάγκη σωστά. Ο ιδανικός χώρος βρέθηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο στο Σαν Αντόνιο, στο Τέξας.

Το πάρκο κόστισε 34 εκατ. δολάρια (29 εκατ. ευρώ περίπου), άνοιξε το 2010 και ονομάστηκε «Η Χώρα των Θαυμάτων της Μόργκαν». Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν μια πλήρως προσβάσιμη ρόδα, παιδική χαρά και τρένο μινιατούρα. Οι επισκέπτες λένε συχνά στον Χάρτμαν ότι είναι η πρώτη φορά που συναντούν τέτοιου είδους «αξιοθέατα» μέσα σε πάρκο.

Υπάρχει, ακόμη, ένα καρουζέλ ειδικά σχεδιασμένο να δέχεται και τα αναπηρικά αμαξίδια.

«Στην αρχή η Μόργκαν φοβόταν να ανέβει εκεί. Της πήρε καιρό για να το ξεπεράσει, αλλά τα κατάφερε, ξεπέρασε τη φοβία της και αυτό σημαίνει πολλά για εκείνη. Μικρά πράγματα που επιτυγχάνει κανείς παίζοντας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά».

Από το 2010 που άνοιξε, «Η Χώρα των Θαυμάτων της Μόργκαν» έχει δεχτεί πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, από όλες τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Μάλιστα, το ένα τρίτο των υπαλλήλων έχουν ειδικές ανάγκες, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη στους ανθρώπους με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας.

Αυτή τη χρονιά, το εν λόγω θεματικό πάρκο επεκτάθηκε, με τα εγκαίνια του «Νησιού Έμπνευσης της Μόργκαν», ένα πλήρως προσβάσιμο θαλάσσιο πάρκο. Η δημιουργία αυτού του χώρου ήταν το αποτέλεσμα της δυσκολίας που αντιμετώπιζαν πολλοί άνθρωποι με αναπηρικά αμαξίδια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν αυτά θερμαίνονταν πολύ, λόγω ζέστης.

Robin Jerstad/Jerstad Photographics

Κάποια από τα σημεία στο «Νησί» έχουν ζεστό νερό, ώστε να ανακουφίζουν τους επισκέπτες με μυϊκά προβλήματα. Το κόστος αυτού του χώρου άγγιξε τα 17 εκατ. δολάρια (15 εκατ. ευρώ).
«Ένας άντρας επισκέπτης ήρθε χθες στο ‘Νησί’ και απλά μου έσφιξε το χέρι. Μου έδειξε το γιο του, παιδί με ειδικές ανάγκες και ξέσπασε σε κλάματα. Είπε ότι ήταν η πρώτη φορά που ο γιος του κατάφερε να παίξει στο νερό».

Ο Χάρτμαν υπογραμμίζει ότι το πάρκο υπηρετεί ακριβώς το σκοπό που επιθυμούσε από την αρχή. «Βοηθά τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν ότι παρά τη διαφορετικότητά μας, είμαστε όλοι ίδιοι».

Back to top button
Close
Close