Travel

Παξοί: Βουτιές στο τιρκουάζ του Ιονίου

Εξωτικές παραλίες και εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές, χωριά με παραδοσιακή επτανησιώτικη αρχιτεκτονική, διάσπαρτα μέσα στους απέραντους ελαιώνες, βλάστηση που φτάνει μέχρι τα διάφανα νερά. Το ερωτικό καταφύγιο του Ποσειδώνα και της Νηρηίδας Αμφιτρίτης, σύμφωνα με τη μυθολογία, είναι ένας παραδεισένιος προορισμός που θα σε κάνει να αγαπήσεις το Ιόνιο ακόμα περισσότερο.

Οι Παξοί είναι το μικρότερο από τα Επτάνησα. Ο «Βενιαμίν του Ιονίου». Πρόκειται για μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων (τα μεγαλύτερα από τα οποία είναι οι Παξοί και οι Αντίπαξοι), μόλις 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, που συμπυκνώνουν τα πιο πολύτιμα δώρα του ελληνικού καλοκαιριού και τα προσφέρουν σε συσκευασία… μινιόν.

Γάιος, Παξοί

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού είναι ο Γάιος, που παρά την έντονη τουριστική κίνηση διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα. Έχει μπροστά του το καταπράσινο νησάκι του Αγίου Νικολάου που κλείνει τον κόλπο και σχηματίζει ένα μεγάλο φυσικό κανάλι όπου δένουν βάρκες και ιστιοφόρα- μια μοναδική εικόνα σαν καρτ ποστάλ!

Γάιος, Παξοί

Ο παραλιακός δρόμος, με τα αραγμένα ψαροκάικα, τις ταβέρνες, τα μπαρ και τα κάθε λογής καταστήματα, σφύζει από ζωή. Το βλέμμα σας θα τραβήξουν το εντυπωσιακό κτήριο του αγγλικού κυβερνείου και η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με την ομώνυμη στέρνα από πάνω της. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το κάστρο του Αγίου Νικολάου, πάνω στο ομώνυμο νησάκι, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Το ενδιαφέρον αυτό αξιοθέατο ξεκίνησε να χτίζεται το 1423 και ανακατασκευάστηκε το 1510 από τους Ενετούς. Το μυστικό του; Οι Ενετοί βασίστηκαν σε σχέδιο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που υπάρχει ακόμη στο Αρχείο της Βενετίας.

Λογγός, Παξοί

Η Λάκκα, το δεύτερο λιμάνι του νησιού και το βορειότερο ψαροχώρι των Παξών, είναι ένας ιδιαίτερα αγαπητός προορισμός για σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Το τοπίο είναι μοναδικό, καθώς η πυκνή βλάστηση του λόφου φτάνει σχεδόν μέχρι τη θάλασσα κάνοντας τα νερά γαλαζοπράσινα. Ο γραφικός και ήσυχος Λογγός, στην νότια πλευρά του νησιού, είναι το μικρότερο χωριό των Παξών. Πλαισιωμένο από πεύκα και ελιές, το σκηνικό αποτελείται από ένα κουκλίστικο χρωματιστό λιμάνι, ψαροταβέρνες, ωραία μπαράκια κι ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο (σαπωνοποιία Ανεμογιάννη) στην άκρη του λιμανιού.

 

Οι ωραιότερες παραλίες

Ερημίτης, Παξοί

Οι παραλίες των Παξών είναι μικρές, οι περισσότερες με βότσαλο, με δροσερά και πεντακάθαρα νερά. Σημειώστε τις σπουδαιότερες: Ορκός, Κηπιάδι, Γιαννάς, Μογγονήσι, Κλωνί Γουλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα, Αυλάκι, Μαρμάρι, Λεβρεχιό, Μονοδέντρι. Εμπειρία μοναδική το ηλιοβασίλεμα από την παραλία του Ερημίτη με τους επιβλητικούς γκρεμούς, στη δυτική πλευρά του νησιού. Οπωσδήποτε κάντε με εκδρομικό το γύρο του νησιού για να δείτε τα εντυπωσιακά δημιουργήματα της φύσης και να βουτήξετε σε απίστευτα νερά.

 

Βόλτα στις σμαραγδένιες σπηλιές

Τρυπητός, Παξοί

Η θαλάσσια περιήγηση στις εκπληκτικές «γράβες» (δηλαδή ενάλιες σπηλιές) θα σας κάνει να αγαπήσετε τους Παξούς ακόμα περισσότερο. Οι σμαραγδένιες αυτές σπηλιές βρίσκονται στη δυτική πλευρά του νησιού και συνολικά ξεπερνούν τις τριάντα. Θα δείτε διαδοχικά τις σπηλιές στο Μογγονήσι, τον Τρυπητό με τη φυσική γέφυρα, τον Ορθόλιθο (όρθιο βράχο μέσα στη θάλασσα), το Αχάι με τις συνεχόμενες σπηλιές και τον Ερημίτη με την τεράστια σπηλιά της Υπαπαντής. Οι σπηλιές των Παξών είναι επισκέψιμες με εκδρομικά σκάφη που κάνουν ημερήσιες κρουαζιέρες.

Αντίπαξοι: Έρωτας με την πρώτη… βουτιά!

Παραλία Βουτούμι, Αντίπαξοι

Δίπλα στους Παξούς, σε απόσταση 5,5 μιλίων βρίσκονται οι Αντίπαξοι, ένα νησί-παράδεισος με έκταση μόλις 3 τ.χλμ. με μαγευτικές ακτές. Η παραλία Βουτούμι είναι σίγουρα μία από τις ωραιότερες της Ελλάδας. Τα γαλανά διάφανα νερά, η λευκή άμμος σε συνδυασμό με τα βότσαλα και η πυκνή βλάστηση που κατηφορίζει προς τη θάλασσα δημιουργούν ένα απόλυτα εξωτικό τοπίο. Οι παραλίες Βρίκα και Μεσοβρίκα συμπληρώνουν το σκηνικό που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη. Στην ενδοχώρα του νησιού υπάρχουν απέραντες εκτάσεις με αμπέλια, όπου παράγεται εκλεκτό κρασί. Η πρόσβαση στους Αντίπαξους γίνεται με καραβάκι από το λιμάνι των Παξών, τον Γάιο.
 

ΔΙΑΜΟΝΗ

Σε προνομιακή τοποθεσία κοντά στην πρωτεύουσα των Παξών, τον Γάιο και το λιμάνι, το Paxos Club Resort & SPA αποτελεί ένα μοναδικό μέρος για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε εξαιρετική διαμονή στη φύση. Υπάρχουν πέντε τύποι δωματίων και σουιτών, πισίνα με θαλασσινό νερό, spa και εστιατόριο.

Ανάμεσα σε ελαιώνες που οδηγούν στο ψαροχώρι της Λάκκας βρίσκεται το Torri e Merli, ένα όμορφο boutique hotel που προσφέρει μοναδικά διακοσμημένες σουίτες σε αρχοντικό του 17ου αιώνα με βενετσιάνικη αρχιτεκτονική.

Το συγκρότημα Anassa Mare Villas & Residences αποτελείται από βίλες με ιδιωτική πισίνα πάνω από την παραλία Κλωνί Γουλί.

 

ΦΑΓΗΤΟ

Στο Λογγό σημειώστε τις ταβέρνες Βασίλη και Γιο για φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και κερκυραϊκές συνταγές.

Το Παξοιμάδι στη Λάκκα σερβίρει νόστιμους μεζέδες σε πολύ όμορφο σημείο στο λιμάνι.

Ακολουθήστε τις ταμπέλες έξω από τα Μαγαζιά για να βρεθείτε στο Erimitis Bar Restaurant όπου, εκτός από φαγητό, μπορείτε να απολαύσετε και υπέροχα cocktails με θέα ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.

Το Carnayo στον Γάιο σερβίρει σπεσιαλιτέ του Ιονίου αλλά και πιο «ψαγμένα» πιάτα σε μια καταπράσινη αυλή.

Μην παραλείψετε να κάνετε και μια στάση στον Μπουρνάο, ένα παραδοσιακό καφενείο με ωραία ατμόσφαιρα στον οικισμό Μαγαζιά.

Back to top button
Close
Close