Υγεία/fitness

Ο χειρουργός -ουρολόγος Σωτήρης Σκούρος μιλά για την πρόωρη εκσπερμάτιση.

Συναντήσαμε τον χειρουργό – ουρολόγο Σωτήρη Σκούρο στο ιατρείο του και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για την πρόωρη εκσπερμάτιση, τα αίτια και τη θεραπεία της.

Πρόωρη εκσπερμάτιση. Πού οφείλεται; Υπάρχει θεραπεία;

Το φαινόμενο της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι ίσως τόσο παλαιό όσο και η ανθρωπότητα. Ήδη υπάρχουν αναφορές από την ελληνική αρχαιότητα αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 19ο αιώνα για να περιγραφεί στη ιατρική βιβλιογραφία και να θεωρηθεί ως μια διαταραχή.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση  θεωρείται η πιο συχνή σεξουαλική διαταραχή του άνδρα με μελέτες να την εμφανίζουν με συχνότητα στο 5% του γενικού πληθυσμού ενώ μια μεγάλη μελέτη στις Η.Π.Α. διαπίστωσε ότι στους άνδρες 18-59 ετών η πρόωρη εκσπερμάτιση υπήρχε σε ποσοστό 31%. Υπολογίζεται ότι 1 στους 5 Έλληνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχουν πρόωρη εκσπερμάτιση, σπάνια όμως μιλούν για αυτήν και ακόμη πιο σπάνια αναζητούν θεραπεία.

Κύρια χαρακτηριστικά:

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής η πρόωρη εκσπερμάτιση είτε υπάρχει εφ’ όρου ζωής (πρωτοπαθής), είτε εμφανίζεται αργότερα στη ζωή (δευτεροπαθής) έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Η εκσπερμάτιση πάντα ή σχεδόν πάντα επέρχεται πριν ή εντός λεπτού μετά την κολπική διείσδυση (πρωτοπαθής) ή επέρχεται σε σημαντικά και ενοχλητικά λιγότερο χρόνο, συχνά κάτω από 3 λεπτά (δευτεροπαθής).
  • Υπάρχει αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης σχεδόν σε όλες τις κολπικές διεισδύσεις.
  • Η κατάσταση έχει αρνητικές προσωπικές επιπτώσεις για τον ασθενή, όπως άγχος, απογοήτευση, αποφυγή των σεξουαλικών επαφών.

Αίτια:

Η αιτιολογία της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι άγνωστη ενώ έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες που ενοχοποιούν διαφόρους παράγοντες όπως το άγχος, την υπεραισθησία του πέους και τη δυσλειτουργία του υποδοχέα σεροτονίνης (5-HT). Ωστόσο φαίνεται να σχετίζεται και με:

  • Στυτική δυσλειτουργίακαι φλεγμονές του προστάτη
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Τρόπο ζωής (καθιστική ζωή, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης)
  • Λήψη φαρμάκων
  • Συναισθηματικά προβλήματα όπως στρες, τραυματικές πρώτες σεξουαλικές εμπειρίες, άγχος για την απόδοση κατά τη σεξουαλική επαφή και χαμηλή αυτοπεποίθηση.
  • Γενετικούς παράγοντες

Διαγνωστική προσέγγιση:

Παρά την αρνητική επίδραση στη σεξουαλικήζωή και στην  ποιότητα ζωής, οι άνδρες και οι γυναίκες σπάνια ρωτούν τους γιατρούς τους για τη σεξουαλική τους υγεία, ενώ και οι μη ειδικοί γιατροί, λόγω ελλιπούς γνώσης και κατανόησης του ζητήματος, είναι δυνατό να μην προσφέρουν τη βέλτιστη θεραπεία.

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στο ιατρικό και ψυχοσεξουαλικό ιστορικό του ασθενή μέσω του οποίου θα γίνει αντιληπτό αν πρόκειται για πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή πρόωρη εκσπερμάτιση. Επίσης διευκρινίζεται αν πρόκειται για περιστασιακή, δηλαδή κάτω από  συγκεκριμένες συνθήκες ή με κάποια συγκεκριμένη μόνο σύντροφο, ή αν πρόκειται για συνεχή διαταραχή. Μετά ακολουθεί η κλινική εξέταση του ασθενή, εργαστηριακός έλεγχος που μπορεί να περιλαμβάνει ορμονικές εξετάσεις και καλλιέργεια σπερματικού υγρού. Στην όλη διαδικασία η συμπλήρωση ενός ειδικού ερωτηματολογίου για την πρόωρη εκσπερμάτιση θα επιτρέψει την πιο αντικειμενική αξιολόγηση του προβλήματος και τη σύγκριση με το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Θεραπεία:

Το βασικό μέλημα του Ανδρολόγου είναι να προσδιορίσει σε τι βαθμό το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης ενοχλεί τον ασθενή και ποιες είναι οι προσδοκίες του από τη θεραπεία.

Όταν το πρόβλημα έχει ως αίτια οργανικούς παράγοντες ή οφείλεται σε  κάποια άλλη πάθηση όπως υπερθυρεοειδισμός, χρόνια προστατίτιδα,στυτική δυσλειτουργία τότε η θεραπεία της βασικής νόσου θα αποκαταστήσει το πρόβλημα.Στην περίπτωση της πρωτοπαθούς πρόωρης εκσπερμάτισης  προσφέρουμε πλέον διάφορες επιλογές στους ασθενείς , όπως φαρμακευτική αγωγή και ψυχοσεξουαλικές θεραπείες και συστήνουμε μέτρα συμπεριφορικής προσέγγισης όπως:

  • Η τεχνική «σταμάτα-ξεκίνα»
  • Η τεχνική συμπίεσης της βαλάνου
  • Ο αυνανισμός πριν τη σεξουαλική επαφή

Τα μέτρα αυτά βοηθούν στην ανάκτηση του ελέγχου της εκσπερμάτισης, αλλά σχεδόν ποτέ δε λύνουν απόλυτα το πρόβλημα. Είναι πάντα προτιμότερο να συνδυάζονται με φαρμακευτική θεραπεία όπως:

  • Η δαποξιτένη
  • Τα αντικαταθλιπτικά
  • Οι αναστολείς φωσφοδιεστεράσης τύπου 5

Η φαρμακοθεραπεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πρόωρης εκσπερμάτισης ιδίως αν αυτή είναι πρωτοπαθής ενώ μια υποστηρικτική σύντροφος που εμπλέκεται ενεργά στη διαδικασία αυτή βοηθά ιδιαίτερα στη σωστή αντιμετώπιση.

Σκούρος Σωτήριος MD

Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων- Μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας- Μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Σεξουαλικής Ιατρικής

Καποδιστρίου 40Α-Τρίκαλα

2431302445, skourosmd@gmail.com

 

Back to top button
Close
Close