Ειδήσεις

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη Μεταρρύθμιση του Κράτους

Σας καταθέτω το σχέδιο νόμου για τη μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση»

Σαφή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση με γρήγορες ενέργειες ώστε να μη χαθεί ο μεταρρυθμιστικός χρόνος ζήτησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη Μεταρρύθμιση του Κράτους, υπό τον επικεφαλής καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη, με τον οποίο ο Περιφερειάρχης έχει συνεργαστεί όπως ανέφερε «στο παρελθόν επιτυχώς και σε πολύ δύσκολα θέματα».
«Είμαστε έτοιμοι» είπε ο Περιφερειάρχης. «Σας καταθέτω το σχέδιο νόμου για τη μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Ακούσαμε τους πολίτες, διαβουλευτήκαμε από κάτω προς τα πάνω, πήραμε την εμπειρία της διοίκησης, θεραπεύσαμε τα αδύνατα σημεία, ενδυναμώσαμε τα δυνατά. Τώρα είναι η ώρα να χτυπήσουμε το δουλοκτητικό κράτος και να προχωρήσουμε σε αυτοματισμό διαδικασιών προς όφελος των πολλών. Είναι η ώρα να κάνουμε μια ανταγωνιστική δημόσια διοίκηση, που να ωφελεί τον πολίτη και να ευνοεί την ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Κ. Αγοραστός.
«Θέλουμε εδώ και χθες λύσεις και χρονοδιάγραμμα. Στα χέρια σας» είπε χαρακτηριστικά «έχετε μια χρυσή ευκαιρία, τη μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε ποτέ κυβέρνηση να γυρίσει το ελληνικό κράτος ανάποδα, να δημιουργήσει αυτοματισμό ενεργειών και να ολοκληρώσει την τολμηρή μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Αυτή η Επιτροπή μπορεί να είναι αποτελεσματική. Μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα, φτάνει να εκλείψει η δειλία και η φοβία των Αθηνών, ότι με την περιφερειακή διακυβέρνηση θα χαθούν οφίτσια. Ίσα- ίσα όλοι έχουμε να κερδίσουμε και να γευτούμε τη χαρά της δημιουργίας και της αποτελεσματικότητας των ενεργειών μας» τόνισε ο Περιφερειάρχης. «Όλοι είμαστε ένας κρίκος μια αλυσίδας ενεργειών που φτάνει στο αποτέλεσμα. Χωρίς κράτος και δημόσιο τομέα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Στην πράξη κρινόμαστε όλοι: Ένα γραμμάριο πράξης έχει μεγαλύτερη αξία από εκατό τόνους θεωρία. Όλα εξαρτώνται από την κυβέρνηση και τί θέλει να κάνει. Αν είναι αποφασισμένη να λύσει το πρόβλημα του επιτελικού κράτους ή να διαιωνίσει μια κατάσταση. Τώρα, εδώ και χθες πρέπει να γίνουν οι αλλαγές. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Αν θέλουμε να λειτουργήσει το επιτελικό κράτος πρέπει να υπάρξει περιφερειακή διακυβέρνηση. Χαίρομαι» πρόσθεσε « που μπήκε πλέον στο αυτοδιοικητικό dna αυτή η έννοια αυτή, την οποία ξεκινήσαμε από το 2013 να φέρνουμε στην επικαιρότητα και τότε ακουγόταν ως κάτι εξωπραγματικό. Μην καθυστερήσετε όμως γιατί χάνεται ο χρόνος των μεταρρυθμίσεων» είπε ο κ. Αγοραστός τονίζοντας ότι για τη μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση «χρειάζονται άνθρωποι με εικόνα και ήχο της δημόσιας διοίκησης, που συνδυάζουν τη θεωρία με τη πράξη, όπως ο καθηγητής Κοντιάδης».

Η πιο συγκεντρωτική αυτοδιοικητικά χώρα
Μιλώντας για την αναγκαιότητα της περιφερειακής διακυβέρνησης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επεσήμανε ότι «υπάρχουν περίπου 25.000 διαδικασίες και περιφερειακές αρμοδιότητες που ασκεί το κεντρικό κράτος και μόνο 625 που ασκούν οι Περιφέρειες. «Αντιλαμβάνεστε» είπε «πόσο έξυπνο μπορεί να είναι αυτό το κεντρικό κράτος που διατηρεί μια γεωμετρία γραφειοκρατίας, ταλαιπωρεί τον κόσμο, ταυτόχρονα αυξάνει το οικονομικό έλλειμμά του και τους έχει όλους δυσαρεστημένους. Είμαστε η πιο συγκεντρωτική από αυτοδιοικητικής άποψης χώρα στον κόσμο μαζί με την Τουρκία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Χιλή και την Γροιλανδία».
Οι Περιφέρειες είναι έτοιμες
«Εμείς είμαστε έτοιμοι» είπε ο κ. Αγοραστός. «Οι Περιφέρειες έχουμε καταθέσει την νομοθετική πρόταση επανασχεδιασμού της τοπικής αυτοδιοίκησης Β βαθμού και μετάβασης στην περιφερειακή διακυβέρνηση. Αλλά και το σχέδιο για τον περιορισμό των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, οι οποίες δεν υπηρετούν καμιά ουσιαστική ανάγκη και διατηρήθηκαν ενάντια σε κάθε μελέτη κόστους- οφέλους. Πώς είναι δυνατόν να συντηρείται αυτός ο παλαιοκομματισμός, που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τις Περιφέρειες, όταν δεν μας αποδίδονται τα 2,5 δις ευρώ που μας έχουν παρακρατηθεί και όταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ολοένα και μικραίνει; Στις Αποκεντρωμένες υπάρχει επιπλέον ένα πολύτιμο προσωπικό, που απασχολείται σε παρωχημένες υπηρεσίες ή δεν απασχολείται και δημιουργεί ανταγωνισμό αδράνειας ανάμεσα στις υπηρεσίες. Και υπάρχουν αλληλοκαλυπτόμενες αρμοδιότητες τη στιγμή που η τοπική αυτοδιοίκηση έχει προβλήματα υποστελέχωσης και τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η εκτέλεση της συνταγματικής της αποστολής» ανέφερε ο κ. Αγοραστός.
Νόμοι για τους πολλούς, όχι για τους λίγους
Ο Περιφερειάρχης επέμεινε ιδιαίτερα στο καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας που χαρακτηρίζει την κανονιστική νομοθέτηση σε ότι αφορά τις τοπικές και περιφερειακές υποθέσεις, με αλληλοκαλυπτόμενες και ατελείς ρυθμίσεις, ασάφειες και κενά. «Όλες οι νομοθεσίες γίνονται για συμφέροντα. Για το συμφέρον των ανθρώπων, των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν ψηφίζονται πολλοί νόμοι. Γιατί αν ψηφίζονταν, θα είχαν συμπεριληφθεί όλες αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις που καταθέταμε επί 5 χρόνια σε διάφορες αναθεωρήσεις του Καλλικράτη και του Κλεισθένη. Τότε, θα είχαμε νόμους για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Αυτό πρέπει να σταματήσει κάποτε, γιατί μας ταλαιπωρεί όλους» είπε ο κ. Αγοραστός.
Τα αιτήματα
«Η μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση πρέπει να αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή» επεσήμανε Περιφερειάρχης, ζητώντας:
-Αναδιάταξη της σχέσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική διοίκηση
-Θωράκιση της καταστατικής θέσης των αιρετών
-Επαρκείς υποστηρικτικούς μηχανισμούς
-Αρχή της επικουρικότητας
-Αρχή της ενότητας των προγραμματισμού
-Αρχή της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών
-Αρχή της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου
-Αρχή της καταλληλότητας και επάρκειας των πόρων
-Κανονιστική αυτονομία σε θέματα ευθύνης γιατί «όλες οι μη νόμιμες ενέργειες βασίζονται στο ότι η ευθύνη διαχέεται και όταν την ψάχνεις δεν την βρίσκεις ποτέ».
«Χαιρετίζω την πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση του κράτους και αισιοδοξώ και ευελπιστώ να έχει αποτέλεσμα. Να μην επαληθευτεί δηλαδή ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος που λέει ότι οι Επιτροπές γίνονται από ανθρώπους που δεν ξέρουν, συμμετέχουν άνθρωποι που δεν θέλουν, για να κάνουν αυτό που δεν χρειάζεται» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Back to top button
Close
Close