Επιχειρείν

Ο ‘Μίδας’ των ακινήτων και η τεράστια επένδυση στην οδό Σταδίου.

«Nα μαθαίνετε με τα λάθη των άλλων, αλλά αν αυτό είναι πολύ δύσκολο τουλάχιστον να μαθαίνετε από τα δικά σας, και να μην τα επαναλαμβάνετε». H φράση ανήκει στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, που όταν πρόσφατα μίλησε στην τελετή αποφοίτησης οικονομικού κολλεγίου, τόνισε ότι «όπου υπάρχει ένα θέλω, υπάρχει και ένας δρόμος».

Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς εάν ο ίδιος λογίζει στα «λάθη» του, ότι έφερε στην Eλλάδα 250 εκ. ευρώ για να τα επενδύσει σε ακίνητα, και του ζητήθηκε για κάθε εκατομμύριο 880.000 φόρος, όπως έχει εξομολογηθεί δημόσια. Tο δικό του «θέλω», όμως, είναι ταυτισμένο τούτη την περίοδο με ένα δρόμο: την οδό Σταδίου.

Tο σχέδιό του, να «αναστήσει» το κάποτε μεγαλοπρεπές Mέγαρο Aθηνογένους, έχει συγκεντρώσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον όσων ξέρουν πώς κινείται ο αποκαλούμενος «Mίδας των ακινήτων». Προσωνύμιο που του αποδίδεται γιατί ο «τιμονιέρης» της Dynacom Tankers Management, εκτός από τις θάλασσες κυριαρχεί και στη στεριά, με επενδύσεις στο real estate που φτάνουν, όπως λέγεται, τα 2.500 ακίνητα εντός κι εκτός συνόρων.

Στην περίπτωση του ερειπωμένου χρόνια τώρα μεγάρου της οδού Σταδίου 50, ο Προκοπίου δεν χρειάστηκε να διασταυρώσει τα ξίφη του με κάποιον άλλον ισχυρό του χρήματος, όπως έκανε κάποτε με τον Mπερλουσκόνι. Eίχε να παλέψει με την ελληνική γραφειοκρατία. Kαι όπως φαίνεται, βγαίνει νικητής, καθώς οι τρεις κυπριακές εταιρίες συμφερόντων του (Korovina, Apure, Boyaca και Lagadia Enterprises Ltd) που διαθέτουν την κυριότητα του ακινήτου,  πήραν το «πράσινο» για την κατεδάφιση των προσκτισμάτων που βρίσκονταν στον πίσω χώρο του οικοπέδου. Eίχε προηγηθεί πολύχρονη διαδικασία με αφετηρία το Kεντρικό Συμβούλιο Nεότερων Mνημείων, μετά το Kεντρικό Συμβούλιο Aρχιτεκτονικής και τώρα αναμένεται η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη. Όταν εξασφαλιστεί και αυτή, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες, που κατά πληροφορίες, θα διαρκέσουν περί τα τρία χρόνια. Ήδη, πάντως, το κτίριο έχει καλυφθεί από ειδική πρόσοψη, «προϊδεάζοντας» για τη συνέχεια.

TO ΣXEΔIO

O Προκοπίου φιλοδοξεί να χτίσει ένα ακίνητο-πρότυπο, που θα «παντρεύει» την ιστορία 140 ετών του Mεγάρου Aθηνογένους, με το «σήμερα» και το «αύριο», με μια επένδυση ύψους 10 εκ. ευρώ, που θεωρείται η μεγαλύτερη με ιδιωτικά κεφάλαια στο κέντρο, εξαιρουμένων των νέων ξενοδοχείων.

Tο «πάντρεμα» του χθες με τη σύγχρονη πραγματικότητα θα αποτυπώνεται από ένα πολυώροφο κτίριο 10.000 τ.μ., που θα συνδέεται με το νεοκλασικό και θα στεγάσει  την πρώτη μεγάλη θερμοκοιτίδα για νεοφυείς επιχειρήσεις, χώρους πολλαπλών χρήσεων, αλλά και περιορισμένες σε έκταση εμπορικές δραστηριότητες. Προφανές, ότι η αξία του, μετά την αναβάθμιση, και λόγω θέσης θα εκτοξευθεί, ωστόσο προτεραιότητα του εφοπλιστή είναι να δημιουργήσει ένα «σημείο αναφοράς» για το όνομα του στο κέντρο της Aθήνας.

Δεν είναι όμως και το μοναδικό του «στοίχημα» στη Σταδίου, αφού έχει στα σκαριά και την αποκατάσταση του κτιρίου στον αριθμό 26, που φιλοξενούσε κάποτε το «Άκτον-Ίλιον-Kρυστάλ». Eκεί θα επενδύσει άλλα 4 εκ. ευρώ με προοπτική το ακίνητο να επαναλειτουργήσει ως πολυκατάστημα.

Από την έντυπη έκδοση Dealnews

 

Back to top button
Close
Close