People

Ο Λαρισσαίος φοιτητής που έφτιαξε το FightHoax, που σκανάρει την ψεύτικη πληροφορία.

Σκοπός του είναι να μπει τέλος στις ψευδείς και παραπλανητικές «ειδήσεις» που κυκλοφορούν καθημερινά στο διαδίκτυο.

Τα… hoax όπως είναι γνωστά τα ειδησάρια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα αλλά «φιλοξενούνται» ακόμα και από μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, αποτελούν ένα πρόβλημα της εποχής. Είναι άλλωστε αμέτρητες οι φορές που έχουν παραπληροφορηθεί όχι μόνο καθημερινοί αναγνώστες αλλά και χιλιάδες επαγγελματίες της είδησης, δημοσιογράφοι.  Μεγάλοι κολοσσοί, όπως είναι η Google και το Facebook ρίχνουν… δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά προκειμένου να περιορίσουν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Τελικά, η λύση έρχεται από έναν φοιτητή της Θεσσαλονίκης ηλικίας μόλις 20 ετών. Ο λόγος για τον Βαλεντίνο Τζέκα, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια καινοτομία ενάντια στις ψευδείς ειδήσεις. Ο αλγόριθμός του, ο ίδιος το χαρακτηρίζει πολυεργαλείο, FightHoax έχει τη δυνατότητα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να «σκανάρει» κάθε είδους πληροφορία που είναι γραμμένη στο διαδίκτυο και να αποκρίνεται κατά πόσο η είδηση είναι πραγματική ή ψεύτικη, προστατεύοντας έτσι κοινό, αναγνώστες, δημοσιογράφους, εταιρίες, χρήστες των social media.  Επηρεάστηκε, όπως δηλώνει στο ka-business.gr από τις αμερικανικές εκλογές κατά τη διάρκεια των οποίων το… ψέμα πήγανε σύννεφο.

Ο Βαλεντίνος είναι μόλις 20 ετών, γεννημένος στη Λάρισα. Σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μελετώντας Εφαρμοσμένη Πληροφορική. Ξεκίνησε να γράφει  κώδικα στα 12, έμαθε βασικές γνώσεις hacking στα 15 και στα 18 δημιούργησε την πρώτη του startup (το Near) , η οποία πήρε αρκετή προσοχή από τη παγκόσμια σκηνή (Forbes, SXSW κλπ.) και τελικά εξαγοράστηκε από Αμερικανούς.  Μετά την επιτυχημένη εξαγορά της startup του, περιοδεύει στην Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι τα απομακρυσμένα νησιά και σε διάφορα πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Ελλάδας, προσπαθώντας να εμπνεύσει νέους φοιτητές σαν κι αυτόν, να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, να επιτύχουν τους στόχους τους, να εφαρμόσουν τις δημιουργικές τους ιδέες! «Παρέχω βοήθεια και κίνητρα, ώστε να μπορούν να σκέφτονται μεγάλα ώστε να μπορούν να πετύχουν τα όνειρά τους, όχι απλώς να παίρνουν μια δουλειά υψηλής πληρωμής» αναφέρει ο κ. Τζέκας χαρακτηριστικά.

Back to top button
Close
Close