People

Ο Αναστάσης Πετιμεζάς επί τω έργω!

Μικροί πρίγκιπες, νεράιδες, πύραυλοι, εξωγηίνοι, κοκκινοσκουφίτσες και ό,τι άλλο έχετε φανταστεί παίρνει σάρκα και οστά – Ο Αναστάσης Πετιμέζας μεταξύ άλλων έχει φιλοτεχνήσει και τις δημιουργίες του little-cook στου Ψυρρή

Ο κόσμος αν ήταν ζωγραφιά θα ήταν πολύχρωμοι κύκλοι – Δυστυχώς το γκρι έχει κυριεύσει την καθημερινότητα μας

Πως είναι κανείς να δίνει πνοή ζωής σε κάτι
άψυχο; Σίγουρα ακούγεται θεάρεστο και θαυμαστό…

Αυτό κάνει συνεχώς ο Αναστάσης Πετιμεζάς ο οποίος δίνει σχήμα και ζωή σε χαρτιά… μετατρέποντας τα μικρούς πρίγκιπες, νεράιδες, πυραύλους, καλούς λύκους, σπίτια και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου για το Πινάκιο

Ο ίδιος μιλάει στο Πινάκιο όχι μόνο για τις δημιουργίες του αλλά και για το πώς ο Πολιτισμός που καλλιεργήθηκε μέσα του αποτέλεσε το ορμητήριο για να εξωτερικεύσει την φαντασία του και να της δώσει σάρκα και οστά. Πριν ασχοληθεί με το  παπιέ μασέ είχε έντονη παρουσία στο κουκλοθέατρο για χρόνια.Ο ίδιος είναι σεμνός μα τα έργα του εμπνέουν μεγαλοπρέπεια και ήθος από μια φαντασία που εκπέμπει παιδικότητα.  Μάλιστα έχει φανατικό κοινό που αγοράζει τις δημιουργίες του ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν τις χειροτεχνίες του Αναστάση για την βάπτιση του παιδιού τους.

Αναστάσιος Πετιμεζάς…Ένας καλλιτέχνης που δίνει ζωή και σχήμα στο χαρτί. Πως προέκυψε η αγάπη αυτή;

«Όλα ξεκίνησαν από μια χαρτοσακούλα. Μ’ άρεσε το χαρτί… είχα κάνει κουκλοθέατρο παλιότερα και μ’ άρεσε η διαδικασία να δίνω ζωή στο χαρτί… και έτσι ξεκίνησα να κάνω αντικείμενα με αυτό. Άρχιζα να πειραματίζομαι με το χαρτί και έτσι προέκυψε να κάνω κατασκευές».

Ποιες είναι οι δημιουργίες που κάνεις;


Δηλαδή ένα χαρτί που εμείς θα πετάξουμε μπορεί να γίνει έργο τέχνης;
«Φωτιστικά, καθρέφτες, κρεμάστρες, ρολόγια, διάφορα χρηστικά, αλλά και γλυπτά και πιο εικαστικά».

«Ε, βέβαια! Τα πάντα γύρω μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και όχι να πεταχτούν. Εμένα οι ιδέες μου στηρίχτηκαν πάνω στην ανακύκλωση. Είναι σαν να δίνεις -όπως και προανέφερα- ζωή».

Από πού αντλείς ιδέες που στην συνέχεια τις αποτυπώνεις;

«Και από κάποιο ερέθισμα από την καθημερινότητα και από την φύση αλλά πιο πολύ το ορμητήριο των ιδεών μου ξεκινά από τον κόσμο της φαντασίας».
Ποιο είναι το πιο δύσκολο δημιούργημα που έχεις φιλοτεχνήσει και αντίστοιχα ποιο είναι το πιο σύνηθες;
«Είναι πάρα πολύ χρονοβόρο το παπιέ μασέ. Δηλαδή θέλω από 3 ώρες έως 53. . Δεν το πιάνεις και τελειώνει – κάθε άλλο…  Είναι πολλά τα στάδια που χρειάζεται για να πάρει ένα χαρτί οντότητα και διάσταση. Να το σχεδιάσεις, να του δώσεις μορφή, να στεγνώσει,  να το γυαλοχαρτάρεις, να το βάψεις, μετά να το ζωγραφίσεις, να το περάσεις με λούστρο, μαρκαδοράκι… αν είναι φωτιστικό να του περάσεις καλώδιο…

Γενικά η διαδικασία είναι μεγάλη».

«Ένα μεγάλο κυβιστικό γάιδαρο φανταστείτε η διάσταση του ήταν 2,5Χ3  Αυτό βρίσκεται στο Κυκλάδων χώρος στην Νάξο».

Αν δεν κάνω λάθος σε κάποιο μαγαζί στου Ψυρρή έχεις φιλοτεχνήσει κάποια έργα;

«Ναι, είναι στο little cook.  Έχω φτιάξει τα τραπουλόχαρτα, τον λαγό, τον λύκο, τα Χριστούγεννα είχα φτιάξει τους καρυοθραύστες που ήταν περίπου 3 μέτρα. Και μάλιστα τώρα επειδή το θέμα θα είναι ένα μεγάλο τσίρκο, έχω κάνει τεράστια καλαμπόκια, ελέφαντες πάνω σε μπάλες και κουρδιστούς πιθήκους».

http://pinakio.blogspot.gr/2017/04/blog-post_11.html

 

Back to top button
Close
Close