People

Ο billionaire Αλκης Δαυίδ στο ησυχαστήριό του στις Σπέτσες

 

Η συνάντησή με τον Άλκη Δαυίδ γίνεται στο ησυχαστήριό του στις Σπέτσες, όπου περνά τουλάχιστον 1 μήνα κάθε χρόνο. Ένα σπίτι που έφτιαξε ο πατέρας του, Ανδρέας, το 1984 στο νησί, με το οποίο έχουν στενές σχέσεις οικογενειακά. Προς μεγάλη μου έκπληξη μιλά άπταιστα ελληνικά, παρότι γεννήθηκε στο Λάγος της Νιγηρίας, πήγε σχολείο στο Γκστάαντ, σπούδασε στο Λονδίνο στο Royal College of Art κι έκανε μεταπτυχιακά στο AUστην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια μάστερ στις επιστήμες στο Royal College of Art. Αν και είναι βασικός μέτοχος της Coca-Cola σε 28 χώρες, ο ίδιος εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχει καμία ανάμειξη με την επιχείρηση.«Όταν ήμουν μικρός, δούλεψα στην Coca-Cola και μετά σε μια ναυτιλιακή εταιρεία που είχαμε και πουλήσαμε, τη Navios, αλλά πάντα είχα τις δικές μου ανησυχίες» μου λέει ο Άλκης Δαυίδ, ο οποίος μικρός ονειρευόταν να γίνει ηθοποιός (έχει παίξει σε ταινίας, όπως το The Bank Job με τον Jason Statham και σειρές), κάτι που τελικά κάνει σαν χόμπι και εκτονώνει μέσα από τα social media του, εκεί που ο Alki David παρουσιάζει μια πτυχή του που θυμίζει περισσότερο ροκ σταρ και δεν εκφράζει το corporate προφίλ που ίσως κάποιος θα περίμενε από τον ιδιοκτήτη και δημιουργό του FilmOn, αλλά και της εταιρείας Hologram USA, που έκανε αίσθηση όταν εμφάνισε (μέσω ολογράμματος) τον Tupac στη σκηνή του φεστιβάλ Coachella το 2012 να τραγουδά μαζί με τον Snoop Dogg και τον Dr.Dre. «Η εταιρεία 111 Productions που είχα έκανε rebrand σε Hollywood USA Productions.Πρόκειται για μια πατενταρισμένη τεχνολογία που δημιουργεί branded περιεχόμενο και αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 20 νέα σόου σε παραγωγή. Ένα σόου των Jackson 5, ένα της Billie Holiday που θα παρουσιαστεί σε όλα τα τζαζ φεστιβάλ, ένα του JackieWilson, αλλά και του stand up comedian Bernie Mac. Βασικά, είναι σόου με αγαπημένους καλλιτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή, ενώ κάνουμε και πολλά live σε συνεργασία με τη Universal Music» μου λέει για τα θεαματικά μισάωρα σόου που φέτος θα μπουν σε μεγάλα θέατρα σε Νέα Υόρκη, Σικάγο, Λος Άντζελες, Μαϊάμι, Κονέκτικατ και Μπράνσονresort.

Το Hologram USA όμως έχει κι άλλες διαστάσεις: τους είχε προσλάβει ο σημερινός πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, το 2014 για να αναλάβουν την προεκλογική του εκστρατεία. Για έξι εβδομάδες το ολόγραμμα του Μοdi πέρασε τρεις φορές από όλη τη χώρα, ενώ εκείνος δεν είχε φύγει στιγμή από το Δελχί. «Είχαμε 150 φορτηγά που ταξίδευαν σε ολόκληρη τη χώρα, από χωριό σε χωριό» λέει ο Άλκης Δαυίδ, ο οποίος τώρα μέσα από τη συγκεκριμένη εταιρεία ετοιμάζει και ένα reality show για όσα βιώνουν ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην Hologram.

Παράλληλα είναι ιδιοκτήτης του FilmOn, του μεγαλύτερου live TV και video on demandwebsite, πρωτοποριακού για την εποχή του, καθώς προέβλεψε την τάση που κυριαρχεί σήμερα πριν από μία σχεδόν δεκαετία. «Όλοι βλέπουμε το μέλλον και αυτό που έρχεται, αλλά πρέπει να έχεις τα guts να πάρεις το ρίσκο να το κάνεις» μου λέει. Η αλήθεια είναι πως για το συγκεκριμένο πρότζεκτ βρισκόταν τα προηγούμενα επτά χρόνια σε σκληρή δικαστική διαμάχη με τα μεγάλα κανάλια των οποίων έπαιζε το πρόγραμμα, μια διαμάχη που, όπως μου λέει, κόστισε στους αντιδίκους του 250 εκατομμύρια ευρώ σε δικαστικά έξοδα, για να συμβιβαστούν τελικά πριν από ένα μήνα, με το FilmOn να πληρώνει μόλις 1,6 εκατομμύριο. «Αν έμενα στη διαδικασία για άλλα τρία χρόνια και φτάναμε στο ανώτατο δικαστήριο, χωρίς καμία αμφιβολία θα κερδίζαμε, θα με πλήρωναν στο τέλος. Αλλά σε ένα μήνα οι μετοχές της εταιρείας μου μπαίνουν για πρώτη φορά σε δημόσια προσφορά και ήθελα να τελειώνω με αυτό» εξηγεί. «Με αυτή τη δικαστική διαμάχη αλλάξαμε όλη τη βιομηχανία του θεάματος, είναι η μεγαλύτερη περιπέτεια στην οποία έχω μπλεχτεί μέχρι τώρα. Ξέρεις, οι δικηγόροι πάντα επιδεινώνουν την κατάσταση γιατί κερδίζουν από αυτό, όπως και οι δικαστές. Το σύστημα είναι πραγματικά διεφθαρμένο. Πρέπει να ξέρεις πώς να παίξεις το παιχνίδι. Μπορείς να σπάσεις το σύστημα, αλλά χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά λεφτά και όταν το κάνεις γίνεσαι κι εσύ σύστημα, γιατί ρίχνεις λεφτά σε αυτό» εξηγεί.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα

Back to top button
Close
Close