Τρίκαλα

Οι “Λαζαρίνες 2020” θα ‘μείνουν σπίτι’ αλλά θα είναι πάντα το αγαπημένο έθιμο των κοριτσιών! 

 

Φέτος ανήμερα του Λαζάρου είναι όλα διαφορετικά..οι μικρές Λαζαρίνες δεν μπορούν να τραγουδήσουν και να φτιάξουν τα ωραιότερα καλάθια, να παραστούν στην όμορφη εκδήλωση του Δήμου, να τρέξουν στα μαγαζιά και περάσουν ξέγνοιστα αυτή την εθιμική γιορτή.

Στη Θεσσαλία, όπως και στη Στερεά Ελλάδα, στη Μακεδονία, και στη Θράκη τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούν μόνο κορίτσια, οι Λαζαρίνες. Στολισμένες με ωραίες φορεσιές και κρατώντας καλάθια στολισμένα με λογής λογής ανοιξιάτικα λουλούδια γυρίζουν όλα τα σπίτια. Καθώς τελείται μέσα στην “καρδιά” της Άνοιξης πέρα από τα θρησκευτικά μηνύματα που μεταδίδει, συμβολίζει και την αναγέννηση της φύσης.

Οι Λαζαρίνες συμβολίζουν επίσης την αναγέννηση και συνέχιση της ίδιας της παραδοσιακής κοινωνίας. Είναι οι κοπέλες- μελλοντικές νύφες που θα αναλάβουν μέσα από το γάμο και την απόκτηση παιδιών να ανανεώσουν και να συνεχίσουν την παραδοσιακή κοινωνία.

Τα δε λαζαρινά κάλαντα περιέχουν τραγουδάκια ολιγόστιχα που αναφέρονται στο θρησκευτικό μήνυμα της εορτής και πάρα πολλά παινέματα, τραγούδια που εξυμνούν τα μέλη της οικογένειας (νοικοκύρης, νοικοκυρά, μικρό παιδί, παλικάρι, κοπέλα, αρραβωνιασμένοι, νιόπαντροι) αλλά και τα μέλη της παραδοσιακής κοινωνίας του χωριού (ιερέας, δάσκαλος, γεωργός, τσομπάνος).

 

Back to top button
Close
Close