Πολιτισμός

Οι άγνωστες παραλίες της Λάρισας ……Απόδραση με ελεύθερο κάμπιγκ

Όταν οι Λαρισαίοι σκέφτονται διακοπές, ο νους τους πάει σε ταξίδια μακρινά, σε νησιά με γραφικά χωριουδάκια κι ερημικές παραλίες. Ίσως όμως ο ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός να μην είναι μακριά. Αντιθέτως, μπορεί να είναι τόσο κοντά, όσο η ανατολική πλευρά του νομού Λάρισας εκεί όπου ο Κίσσαβος, το Μαυροβούνι και ο Όλυμπος συναντούν το Αιγαίο και σχηματίζουν πανέμορφους κολπίσκους και ερημικές παραλίες, χωρίς ομπρέλες, ξαπλώστρες και μουσικές. Εδώ οι μόνοι ήχοι που θα ακούσετε είναι ο παφλασμός των κυμάτων, το τραγούδι των τζιτζικιών και το αργό σύρσιμο των σελίδων ενός βιβλίου…

paralia_larisas

Μεταλλεία
Πρόκειται για το τελευταίο υδάτινο σύνορο του νομού, πριν την Μαγνησία. Τοπίο άγριο και απροσπέλαστο, θυμίζει σκηνικό από ταινία μυστηρίου, με μεγάλες πέτρες και βράχια που συνεχίζουν μέχρι τη θάλασσα. Με δυσκολία θα βρείτε κάποιο επίπεδο σημείο για να απλώσετε την πετσέτα σας, αν όμως σας αρέσουν οι βουτιές από τα βράχια, τότε σίγουρα θα αποζημιωθείτε. Τα νερά είναι βαθιά ενώ στις μικρές λιμνούλες που σχηματίζονται ανάμεσα στις πέτρες και τα βράχια θα βρείτε από πεταλίδες και αχινούς, μέχρι γαριδούλες.Σχετική εικόνα
Για να φτάσετε θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 20 λεπτά χωματόδρομο ακλουθώντας την πινακίδα «Ισιώματα Κεραμίδι», στο δρόμο για το Σκλήθρο μετά το Ρακοπόταμο.

Μύλος Γλυμμένη
Λίγο πριν τα Μεταλλεία και μετά το Ρακοπόταμο, βρίσκεται μια παραλία για τα μάτια των λίγων. Το όνομα της προέρχεται από τον παλιό πετρόμυλο που υπήρχε στην περιοχή, ενώ το Γλυμμένη, είναι ένα προσωνύμιο που της έδωσαν οι κάτοικοι της περιοχής καθώς το χειμώνα την «έγλυφε» κυριολεκτικά η θάλασσα, με τα μανιασμένα κύματα της. Πρόκειται για μια όμορφη αμμουδερή παραλία, με βαθιά νερά βότσαλα και πέτρες. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο μεγάλος βράχος που δεσπόζει καταμεσής της θάλασσας. Αν αποφασίσατε να την επισκεφθείτε φροντίστε να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα, όπως νερό, κάποια τρόφιμα και κυρίως ομπρέλα. Φροντίστε επίσης φεύγοντας να τα πάρε τε όλα πίσω μαζί σας, έτσι ώστε η παραλία να μείνει καθαρή και για τους επόμενους.

Ρακοπόταμος
Μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νομού, με καταγάλανα πεντακάθαρα νερά και βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Ουσιαστικά τα βράχια ορίζουν με φυσικό τρόπο τρεις διαφορετικές παραλίες και δεκάδες μικρούς κολπίσκους. Η πρώτη και η δεύτερη παραλία επικοινωνούν μέσω ενός μικρού καφέ ενώ η τρίτη παραλία ενδείκνυται για όσους επιζητούν την πλήρη απομόνωση. Παλαιότερα αυτή η τελευταία, είχε καθιερωθεί ως παραλία γυμνιστών αν και σήμερα ελάχιστοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να βγάλουν τα μαγιό τους. Από εδώ, αν θέλετε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση, τότε σκαρφαλώνοντας στα βράχια, ή απλά κολυμπώντας μπορείτε να φτάσετε σε μια άλλη μικρή βοτσαλωτή παραλία και να βιώσετε την αίσθηση του να έχεις τη δική σου ιδιωτική αμμουδιά.

Πολυδένδρι
Στην ευρύτερη περιοχή του Πολυδενδρίου και κατά μήκος της ακτογραμμής δημιουργούνται δεκάδες κολπίσκοι και παραλίες οι οποίοι δεν είναι ορατοί από το δρόμο και η πρόσβαση γίνεται από μονοπάτια. Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα και ανακαλύψτε τη δικιά σας.
Κολυμπήθρες -Κόκκινο Νερό
Αν δεν πτοήστε από το κρύο και θέλετε κάτι το διαφορετικό, τολμήστε μια βουτιά στις κόκκινες «κολυμπήθρες» του Κόκκινου Νερού. Η γνωστή ιαματική πηγή που αναβλύζει στην περιοχή αλλά και λίγο πιο πάνω το περίφημο Φαράγγι της Καλυψώς με τους τρεις καταρράκτες, προσφέρονται για εναλλακτικές εξορμήσεις.

Τσιλιγιώργος
Ανάμεσα στο Κόκκινο Νερό και την παραλία της Πλατιάς Άμμου, βρίσκεται η παραλία Τσιλιγιώργος, όμορφη και απομονωμένη με αμμουδιά και πλατάνια που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Αν και είναι εύκολα προσβάσιμη, λίγοι είναι εκείνοι που την επισκέπτονται ιδιαίτερα τις καθημερινές. Δεν είναι οργανωμένη και για αυτό θα πρέπει να φροντίσετε για τα απαραίτητα.

Καλύβι
Ένας κολπίσκος με βότσαλο, πέτρες και καταπράσινα νερά. Δεν έχει καμία τουριστική υποδομή και μπορείτε να φτάσετε με λίγο μόνο περπάτημα στο μονοπάτι.
Πηγάδι
Λεπτό βότσαλο και διάφανα πεντακάθαρα νερά, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της πραγματικά όμορφης παραλίας η οποία εκτίνεται σε μήκος 100 περίπου μέτρων. Αν και τα πλατάνια αγγίζουν τη θάλασσα καλό θα είναι να πάρετε μαζί σας ομπρέλες και σίγουρα νερό.

Ψαρόλακκας
Για να φτάσετε εδώ θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 10 λεπτά σε ένα χωμάτινο μονοπάτι, όταν όμως αντικρύσετε τη θάλασσα σίγουρα θα αποζημιωθείτε. Τα νερά είναι κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα και θυμίζουν εξωτικές καρτ ποστάλ. Και εδώ θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα καθώς το μόνο που προσφέρεται απλόχερα είναι νερό από μια φυσική πηγή που καταβαίνει από το βουνό.
Παναγιά
Μια επίσης ερημική παραλία, την οποία ελάχιστοι επισκέπτονται. Είναι στρωμένη με μετρίου μεγέθους πέτρες και διαθέτει φυσική σκιά από τα πλατάνια.

Αλεξανδρινή
Δίπλα στις εκβολές του Πηνειού, μακριά από τους θορύβους και τον πολιτισμό με χρυσαφένια αμμουδιά που φτάνει τα 2 χλμ. Δεν διαθέτει τουριστική υποδομή και είναι εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο.
Ξεκινώντας από το νότο προς τον βορά και σε ακτογραμμή που ξεπερνά τα 50 χιλιόμετρα, τα παράλια του νομού Λάρισας διαθέτουν δεκάδες εξαιρετικές παραλίες. Μεταλλεία, Γλυμένη – Μύλου, Ρακοπόταμος, Ακτή Παπακώστα, Πολυδένδρι Αγιόκαμπος, Σωτηρίτσα, Βελίκα, Βραχάκια Βελίκας, Παλιουριά, Κουτσουπιά, Κόκκινο Νερό, Τσιλιγιώργος, Πλατιάς Άμμος, Καλύβι, Πηγάδι, Ψαρόλακας, Παναγία, Στομίο, Αλεξανδρινή-Στρίντζος, Κουλούρα, Μεσαγγάλα και Καστρί Λουτρό, είναι ορισμένοι μόνο από τους υπέροχους προορισμούς που μπορείτε να επιλέξετε για τις διακοπές σας ή ακόμη και για αυθημερόν αποδράσεις.

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη/ Φωτογραφία: Γιώργος Ροδινός

Back to top button
Close
Close