TravelΤρίκαλα

Οδοιπορικό στον Ασπροπόταμο φιλοξένησε το ταξιδιωτικό Περιοδικό Έπαθλο.

Το ταξιδιωτικό Περιοδικό Έπαθλο πραγματοποιώντας οδοιπορικό στον Ασπροπόταμο φιλοξένησε στις σελίδες του νέου του τεύχους #115 ένα πλούσιο αφιέρωμα με τίτλο «Ασπροπόταµος – Ο µυστικός Αχελώος». Διαβάστε ένα απόσπασμα από το άρθρο και δείτε τη συνέχεια στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού μας.

Κείμενο: Αλεξία Τούλιου

Φωτογραφίες: Αλεξία Τούλιου, Νίκος Υφαντής

Μια ανείπωτη συµφωνία µάς επιτρέπει να εισέλθουµε στο µυστικό που αποκοιµίζει στην αγκάλη της, τον αγέρωχο και αφρισµένο Ασπροπόταµο, το βόρειο τµήµα του Αχελώου.

Τζουµέρκα, Περτούλι, Μέτσοβο και νότια Πίνδος σκύβουν σε αιώνια φροντίδα πάνω από τα πέτρινα άγνωστα χωριά του Ασπροποτάµου, τα λεγόµενα Βλαχοχώρια. Η αυθεντική βλάχικη παράδοση γεννήθηκε σε αυτόν εδώ τον τόπο γύρω στα 1.000 µ. υψόµετρο. Αραιά και πού διακρίνω αποµεινάρια στον χρόνο, τα κοµµάτια της βλαχόστρατας· δηλαδή το πολλών χιλιοµέτρων καλντερίµι που ξεκινούσε από τα Βλαχοχώρια και κατέληγε στα Φάρσαλα. Μέσα από ποτάµια και εµπόδια πραγµατοποιούνταν ο πηγαιµός στα χαµηλά, µα και η εαρινή επάνοδος των Βλάχων. Βοσκοί και ζώα τα απαρνιόντουσαν τα χωριά µε το κρύο, τα ξανάβρισκαν µε την καλοκαιριά. Κάτι ανάλογο συµβαίνει και σήµερα, αφού λιγοστοί επιβιώνουν µε την κτηνοτροφία και την υλοτοµία. Μόνο τα καλοκαίρια τα χωριά πληµµυρίζουν από κόσµο, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο, ο κύριος όγκος φαίνεται να έχει βολευτεί µόνιµα στις πόλεις, αφού οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν ούτε καν τις χειµερινές επισκέψεις.

Το Περιοδικό Έπαθλο είναι συνδρομητικό πανελλαδικής κυκλοφορίας με ταξιδιωτική θεματολογία από την «άγνωστη» Ελλάδα. Οδοιπορικά, προορισμοί, ξεναγήσεις, δραστηριότητες, δρώμενα, φύση, κουζίνα και αφιερώματα δοσμένα με μια εναλλακτική ματιά.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://epathlo.gr/2012-09-30-17-42-43/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/item/%CE%B1%CF%83%CF

Back to top button
Close
Close