Υγεία/fitness

Ντέμη Κουτσονάσιου : Ο Αυτισμός στην παιδική ηλικία – Διάγνωση και Πρώιμη Παρέμβαση

 

Ο Αυτισμός στην παιδική ηλικία – Διάγνωση και Πρώιμη Παρέμβαση

Ο όρος << αυτισμός >>  προέρχεται ετυμολογικά από την ελληνική λέξη  εαυτός  και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Τα παιδιά και  οι ενήλικες με αυτισμό έχουν δυσκολίες στην λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία, την κοινωνική συναναστροφή και τις δραστηριότητες παιχνιδιού και ελεύθερου  χρόνου. Η διαταραχή τους δυσκολεύει να επικοινωνήσουν με τους άλλους και να σχετιστούν με τον έξω κόσμο.

Ντέμη Κουτσονάσιου Λογοθεραπεύτρια

 

Πώς γίνεται η Διάγνωση του Αυτισμού;

Η διάγνωση του  Αυτισμού δεν στηρίζεται μόνο σε ένα σύμπτωμα , αλλά σε ένα φάσμα συμπεριφορών επικοινωνίας και κοινωνικότητας οι οποίες διαφέρουν ποιοτικά και ποσοτικά από το φυσιολογικό. Στην αξιολόγηση του παιδιού , οι  εξειδικευμένοι γιατροί χρησιμοποιούν διαγνωστικά κριτήρια , τα οποία  βασίζονται σε αξιόπιστες σταθμισμένες συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια. Συνεπώς , μια ομάδα ειδικών ασχολείται με την διάγνωση , η ομάδα περιλαμβάνει νευρολόγο, ψυχίατρο , αναπτυξιακό παιδίατρο, ψυχολόγο λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή.

Πώς εκδηλώνεται ο Αυτισμός;

Υπάρχουν δυο τρόποι εκδήλωσης του Αυτισμού :

1.O πρώιμος παιδικός αυτισμός αποτελεί την τυπική μορφή. Το μωρό είναι ιδιαίτερα ήσυχο , δεν κλαίει ,δεν φωνάζει, δείχνει αδιαφορία για το περιβάλλον. Δεν χαμογελά στην μητέρα του ούτε ανταλλάσσει βλέμματα μαζί της. Αυτή η έλλειψη επικοινωνίας είναι από τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία.
2.Ο δευτερογενής αυτισμός εκδηλώνεται στα δυόμισι έως τρία χρόνια, ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία η ανάπτυξη ήταν φυσιολογική. Η έναρξη συμπίπτει με γεγονότα ποικίλης σημασίας, όπως μια σωματική ασθένεια, ολιγοήμερη νοσηλεία, μετακόμιση της οικογένειας, αποχωρισμός από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Το παιδί βιώνει ψυχοτραυματικά τη νέα εμπειρία, σταματά την εξέλιξή του και παλινδρομεί, χάνοντας τόσο την όποια ικανότητά του να μιλά όσο και κάποιες δεξιότητες που είχε αποκτήσει. Ταυτόχρονα παύει η επικοινωνία, το παιδί κλείνεται στον εαυτό του και βυθίζεται στον αυτισμό

Πώς συμβάλλει η Λογοθεραπεία στον Αυτισμό;

O πρώτος στόχος του λογοθεραπευτή στις  Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές είναι η ανάπτυξη της επικοινωνίας (λεκτική και μη λεκτική ) η οποία υπολείπεται σημαντικά .Στην περίπτωση που τα παιδιά με αυτισμό δεν έχουν λόγο δουλεύουμε με εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας βασισμένο σε οπτικό υλικό, πάντα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού. Σε περιπτώσεις παιδιών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές όπου έγινε πρώιμη παρέμβαση έχουν μια πιο καλή αναπτυξιακή πορεία με σημαντικά αποτελέσματα στην επικοινωνία λεκτική και μη, στην ομαλή ένταξη στο σχολείο ,  στο κοινωνικό σύνολο, καθώς και στη καθημερινή λειτουργικότητα τους.

 

Back to top button
Close
Close