People

Νικόλας Παπαευθυμίου: «Ως ηθοποιός και μάλιστα νέος καλείσαι να δώσεις μάχες»

Ο Νικόλας Παπαευθυμίου αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή «Δήλος» της Δήμητρας Χατούπη μόλις το καλοκαίρι του 2016, αλλά έχει διανύσει ήδη τα πρώρα του βήματα στο θεατρικό σανίδι. Συμμετείχε στον χορό του Φάουστ σε σκηνοθεσία Κ. Ευαγγελάτου (σ.σ. στον δεύτερο χρόνο), στην παράσταση Τα Τελευταία Στοιχήματα με την ομάδα αποφοίτων της Δήλου και στον Βυσσινόκηπο που παρουσιάστηκε στο Εμπρός τον περασμένο μήνα. Στον Γύρο του Κόμπου (από 25/4 στο Tempus Verum σε σκηνοθεσία Γιώργου Δούλου) του Δημήτρη Δημητριάδη υποδύεται τον Τσέζαρε, τον βιολογικό γιο του Λορέντζο Λαλίνι. Ο ηθοποιός μίλησε στο Artic.gr για τη νέα του παράσταση, την ηθική της οικογενείας, την λύτρωση στο δράμα και για το τι σημαίνει να είσαι νέος ηθοποιός στην Ελλάδα του 2017.

Αναστάσης: – Ποια είναι η υπόθεση του Γύρου του Κόμπου με λίγα λόγια;

Νικόλας Παπαευθυμίου: – Ο πατέρας μας Λορέντζο Λαλίνι είναι ετοιμοθάνατος. Στην διαθήκη του αφήνει όλη του την περιουσία στο νόθο γιο, και όχι στους δύο βιολογικούς του. Εμείς με την σειρά μας δεν σκοπεύουμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι αυτό και σχεδιάζουμε να τον σκοτώσουμε. Ο πατέρας μας και μόνο στην ιδέα για το τι πρόκειται να συμβεί, καλεί τον φιλόσοφο Αρίσταρχο Ερμίδη για να λύσει τον «κόμπο» αποτρέποντας το έγκλημα. Παρά τους αρχικούς του ενδοιασμούς, εκείνος έρχεται. Ωστόσο, η αποστολή που του τέθηκε να εκτελέσει, δεν φαντάζει καθόλου εύκολη υπόθεση.

Αναστάσης: – Έχω την αίσθηση ότι στην οικογένεια Λαλίνι, δεν έχουν σημασία μόνο οι δεσμοί αίματος αλλά και οι ερωτικοί δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της οικογενείας. Κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο;

Νικόλας Παπαευθυμίου: – Η οικογένεια Λαλίνι είναι μια όχι τόσο συνηθισμένη – για εμάς- οικογένεια. Ο καθένας βλέποντάς την, ίσως σχηματίσει την εντύπωση ότι πρόκειται για μία οικογένεια προκλητική, χωρίς αρχές. Για εκείνους όμως ίσως είναι συντηρητική. Ότι για εκείνους είναι ηθικό, για σένα μπορεί να είναι ανήθικο. Είναι ένας κόσμος με διαφορετικούς κανόνες, αλλιώτικος από αυτόν που ζούμε.

Ο Γύρος του Κόμπου
Η οικογένεια Λαλίνι (Φωτό: Νίκος Πανταζάρας)
Αναστάσης: – Ποιον θεωρείς ρόλο καταλύτη στο έργο και γιατί;

Νικόλας Παπαευθυμίου: – Ο κάθε χαρακτήρας με τον τρόπο του παίζει καταλυτικό ρόλο στο έργο. Αυτός όμως που ίσως παίζει τον πιο καταλυτικό είναι ο Αλμπερτίνο, ο νόθος γιος που κληρονομεί όλη την περιουσία. Από αυτόν ξεκινούν και τελειώνουν όλα. Η παρέμβαση του φιλόσοφου Αρίσταρχου Ερμίδη συμβάλει στην εξέλιξη της υπόθεσης. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είμαστε τα πιόνια που οδηγούμε το παιχνίδι με βάση το αρχικό σχέδιο.

Αναστάσης: – Πιστεύεις πως τα μεγάλα δράματα είναι αυτά που δίνουν ή δεν δίνουν λύτρωση στους χαρακτήρες; Και σε δεύτερο επίπεδο στον θεατή.

Νικόλας Παπαευθυμίου: – Θεωρώ ότι το δράμα ως είδος κατά κάποιον τρόπο προσφέρει ανακούφιση και στις δύο πλευρές. Ειδικά όταν έρχεται σε ισορροπία και εκδηλώνεται με ένα αντίθετο στοιχείο όπως για παράδειγμα η χαρά. Ως χαρακτήρας φτάνεις στην απόλυτη κορύφωση σου και ως θεατής ίσως νιώθεις ταύτιση με το συμβάν το οποίο βλέπεις να παίρνει σάρκα και οστά στο εδώ και τώρα.

Αναστάσης: – Σημείωσε μεγάλη προσέλευση ο Βυσσινόκηπος στο θέατρο Εμπρός. Τι έδωσε ο χώρος του Εμπρός στην παράσταση σας;

Νικόλας Παπαευθυμίου: – Το Εμπρός είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος που λειτουργεί βασιζόμενος στις δικές του δυνάμεις, δίνοντας την ευκαιρία σε νέες ομάδες ανθρώπων να παρουσιάσουν ελεύθερα την δουλειά τους. Από την πρώτη στιγμή οι άνθρωποι του χώρου μας αγκάλιασαν και μέχρι το τέλος των παραστάσεων το κλίμα ήταν τόσο οικείο και υπήρχε αμοιβαία στήριξη. Ευχαριστήθηκα την κάθε στιγμή εκεί. Οι άνθρωποι μας έδωσαν τον χώρο και την αγάπη τους και εμείς με τις παραστάσεις μας κάναμε γνωστή όχι μόνο την δουλειά μας αλλά και την ιστορία του χώρου σε αρκετούς ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν την γνώριζαν.

Νικόλας Παπαευθυμίου
Ο Ν. Παπαευθυμίου στον Βυσσινόκηπο (Φωτό: Νίκος Πανταζάρας)
Αναστάσης: – Τι σημαίνει για σένα να είσαι ηθοποιός σήμερα;

Νικόλας Παπαευθυμίου: – Στην σύντομη πορεία μου, συνειδητοποιώ πως ως ηθοποιός και ειδικά ως νέος ηθοποιός -αυτό φαντάζομαι ότι ισχύει για όλα τα επαγγέλματα στην Ελλάδα σήμερα- καλείσαι να δώσεις μάχες. Πέρα από τις μάχες που αφορούν την σημερινή κατάσταση στην χώρα μας, μάχες σε σχέση με τον εαυτό σου ακόμη και τους γύρω σου. Είναι ένα επάγγελμα που αφορά άμεσα τον άνθρωπο, έρχεται σε απόλυτο συνδυασμό μαζί του. Χρειάζεται λεπτότητα στο τρόπο που θα λειτουργήσεις, προσήλωση και κόπο. Το κάθε τι που συμβαίνει, τελικά ίσως σου αποδεικνύει το ποσό καλά ή όχι έκανες που θέλησες να καταπιαστείς με τον συγκεκριμένο χώρο.

Back to top button
Close
Close