Ειδήσεις

Νέος “πονοκέφαλος” για τις Κυριακές

Τους “ασκούς του Αιόλου” σε ένα φλέγον ζήτημα που έχει να κάνει με την εύρυθμη  λειτουργία της αγοράς και τον ανταγωνισμό, άνοιξε τόσο η πρόσφατη παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης ο οποίος τροποποίησε την απόφαση του 2017 επεκτείνοντας τα γεωγραφικά όρια στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο Αθηνών ώστε γνωστά εμπορικά κέντρα να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές από τον Μάιο έως και το τέλος Οκτωβρίου όσο και η απόφαση του Jumbo να ξεκινήσει την λειτουργία των καταστημάτων του σε Πιερία και Πρέβεζα όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Αν και για την ώρα, τα δύο ζητήματα δεν σχετίζονται με την αγορά της Λάρισας, καθώς ούτε τουριστική θεωρείται η περιοχή ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πάνω από 8 Κυριακές το χρόνο, ούτε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έδειξε διάθεση να διαφοροποιηθεί από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του εμπορικού κόσμου, ωστόσο αποτελούν ένα πραγματικό πονοκέφαλο και προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό καθώς μπορεί να ανοίξουν διάπλατα τον δρόμο για την επέκταση της κυριακάτικης λειτουργίας. Δεν αποκλείεται εν προκειμένω τέτοιες αποφάσεις να αποτελέσουν «ντόμινο» και για άλλες περιοχές τη στιγμή μάλιστα που ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι δεν έπαψαν να πιέζουν να ανοίγουν όποιες και όσες Κυριακές θέλουν.

Ο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων πάντως, ο οποίος συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ αν και διαβεβαίωσε ότι το ισχύον πλαίσιο της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές είναι επαρκώς ρυθμισμένο και η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε γενικότερη αλλαγή, δεν έχει καθησυχάσει τον εμπορικό κόσμο.  Άλλωστε όπως έχει δηλωθεί η ΕΣΕΕ θα καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και θα προσφύγει από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και εμπόρους που θίγονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Back to top button
Close
Close