Επιχειρείν

Νέοι κανόνες για την πληρωμή του ΦΠΑ στις online αγορές

Νέους κανόνες για την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τις πληρωμές ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα σύνολο κανόνων για τη διευκόλυνση του εντοπισμού της φορολογικής απάτης σε διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2024, θα δώσουν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να συλλέγουν, με εναρμονισμένο τρόπο, τα αρχεία που διατίθενται ηλεκτρονικά από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, όπως οι τράπεζες. Επιπλέον, στο πλαίσιο των νέων κανόνων, θα δημιουργηθεί ένα νέο κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα για την αποθήκευση των πληροφοριών σχετικά με τις πληρωμές και για την περαιτέρω επεξεργασία των πληροφοριών αυτών, από τους αρμόδιους υπαλλήλους για την καταπολέμηση της απάτης σε εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η δέσμη νέων κανόνων, που ενέκρινε το Συμβούλιο, αποτελείται από δύο νομοθετικά κείμενα. Η μία δέσμη μέτρων αφορά σε τροποποιήσεις της Οδηγίας περί ΦΠΑ, με τις οποίες θεσπίζονται απαιτήσεις για τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, ώστε να τηρούν αρχεία των διασυνοριακών πληρωμών, που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα δεδομένα αυτά θα τίθενται στη συνέχεια στη διάθεση των εθνικών φορολογικών αρχών υπό αυστηρές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την προστασία των δεδομένων.

Η δεύτερη δέσμη νομοθετικών μέτρων περιλαμβάνει τις τροποποιήσεις κανονισμού σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα του ΦΠΑ. Οι εν λόγω τροποποιήσεις καθορίζουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι εθνικές φορολογικές αρχές θα συνεργάζονται εν προκειμένω για τον εντοπισμό της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ και τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις ΦΠΑ.

Τα εν λόγω κείμενα συμπληρώνουν το κανονιστικό πλαίσιο ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021, με το οποίο εισάγονται νέες υποχρεώσεις ΦΠΑ για τις διαδικτυακές αγορές και απλουστευμένοι κανόνες συμμόρφωσης στον τομέα του ΦΠΑ για τις διαδικτυακές επιχειρήσεις.

Δείτε περισσότερα στο sepe.gr.

Back to top button
Close
Close