MUST Read

Με την ψήφο των Τρικαλινών στην κούρσα διεκδίκησης της περιφέρειας Μακεδονίας ο Τζιτζικώστας

Εαν και δεν γεννήθηκε στα Τρίκαλα οι ρίζες του κρατούν και  από την πόλη των Τρικάλων .Ο λόγος για το περιφερειάρχη Μακεδονίας  Απόστολο Τζτζικώστα ο οποίος θα διεκδικήσει και πάλι την επανεκλογή του στην Περιφέρεια Μακεδονίας .

Ο κ. Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα γνωστό πλέον στην  ΝΔ, μιας και είναι στην πολιτική από … κούνια! Ο πατέρας του Γιώργος Τζιτζικώστας ήταν ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα στη ΝΔ επί πάρα πολλά χρόνια, ενώ ήταν ανιψιός του Κωνσταντίνου Τζιτζικώστα, βουλευτή Θεσσαλονίκης με το Λαϊκό Κόμμα, τον Ελληνικό Συναγερμό και την ΕΡΕ.
Ο πατέρας του διετέλεσε υφυπουργός Γεωργίας (επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή) και Συντονισμού (κυβέρνηση  Ράλλη) και υπουργός  Μακεδονίας – Θράκης (κυβέρνηση Μητσοτάκη), εκλεγόταν ανελλιπώς από το 1974 ως το 1996 στη Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ δεν κατάφερε να εκλεγεί το 2000.
Ο πατέρας του, που πέθανε τον Ιούλιο του 2000 σε ηλικία 59 ετών, ήταν γνωστός φιλοβασιλικός και έχαιρε εκτίμησης από το σκληρό τμήμα της Δεξιάς, ενώ ήταν στενός φίλος και συμμαθητής του τέως βασιλέως Κωνσταντίνου, με τον οποίο φοίτησαν στην ίδια τάξη στη Σχολή των Αναβρύτων, ενώ ήταν και ένα από τα πιο αγαπημένα πολιτικά παιδιά του  Ευάγγελου Αβέρωφ (η πρώτη του σύζυγος ήταν ανιψιά του).
Μάλιστα  ο τέως βασιλεύς έλαβε ειδική άδεια τεσσάρων ωρών από το υπουργείο Εσωτερικών το 2000 για να παραστεί μαζί με τον Αλέξανδρο Παπαδόγγονα στην κηδεία του Γιώργου Τζιτζικώστα που είχε δώσει το παρών στην κηδεία της Φρειδερίκης το 1981 στο Τατόι, παρά τη ρητή απαγόρευση του Γεωργίου Ράλλη.
Η Βραχιά στη Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης είναι το σημείο αναφοράς της οικογένειας Τζιτζικώστα, καθώς εκεί είναι η έδρα της γαλακτοκομικής εταιρείας Μακεδονική Φάρμα (τα βιολογικά προϊόντα «Αγρόκτημα Βραχιάς») που «τρέχουν» τα αδέλφια του υποψήφιου αρχηγού, ο Μανώλης και ο Μιχάλης, που συνεργάστηκαν και με τη ΜΕΒΓΑΛ.
Παρά το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν φιλομοναρχικών αισθημάτων και σκληρός δεξιός, ο νεαρός Τζιτζικώστας κινήθηκε από το 2000 με πιο φιλελεύθερες ιδέες. Το βάπτισμα του πυρός το πήρε το 2007, όταν σε ηλικία 29 ετών αποφάσισε να κάνει το άλμα και να φύγει από τη σιγουριά της Β’ Θεσσαλονίκης, όπου κυριαρχούσε ο πατέρας του. Επέλεξε την Α’ Θεσσαλονίκης και εξελέγη βουλευτής με 29.166 σταυρούς, ενώ το 2009, αν και αύξησε κατά 6.000 τους σταυρούς του, έμεινε εκτός Βουλής αφού ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε την έδρα.
Το 2010 με τον συνδυασμό του Παναγιώτη Ψωμιάδη εξελέγη αντιπεριφερειάρχης (τον επέβαλε ο Αντώνης Σαμαράς) και, όταν αυτός καταδικάστηκε, εξελέγη το 2013 περιφερειάρχης, ενώ το 2014 πήγε απέναντι στον κ. Σαμαρά. Αρνήθηκε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αντίπαλος του Γιάννη Μπουτάρη, με τον οποίο έχει άριστη σχέση (τον αποκαλεί «ανιψιό») και επέλεξε να θέσει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Κέρδισε τον εκλεκτό της ΝΔ Γιάννη Ιωαννίδη με το εντυπωσιακό 71%. Κατά τη διάρκεια της θητείας του βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης όταν κάλεσε τη Χρυσή Αυγή στη στρατιωτική παρέλαση και την «εξίσωσε», όπως κατηγορήθηκε, με το ΠαΣοΚ σε δηλώσεις του, αν και στη συνέχεια επανόρθωσε.


Το «πριγκιπόπουλο» της Φιλοθέης .Με υποστηρικτές σε πολλά πεδία.
Ο κ. Τζιτζικώστας («Τζίτζι» για τους φίλους του) έχει υποστηρικτές σε πολλά πεδία, π.χ. από σημαντικό τμήμα των Βλάχων (είναι Βλάχος την καταγωγή),και μάλιστα ο παππούς του κρατάει από τα Τρίκαλα  αλλά τυγχάνει υποστήριξης και από τον χώρο του επιχειρείν, καθώς χαίρει εκτίμησης, ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με παράγοντες της ομογένειας στις ΗΠΑ και με τμήμα της αμερικανικής πολιτικής ζωής και ειδικά των Ρεπουμπλικανών.

Ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι πολιτευόταν ο πατέρας του στη Β’ Θεσσαλονίκης, μεγάλωσε στη Φιλοθέη (γι’ αυτό και ορισμένοι τον αποκαλούν με περιπαικτική διάθεση «πριγκιπόπουλο»), αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, ενώ σπούδασε στο εξωτερικό μεταξύ άλλων Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, Δημόσια Διοίκηση και Οικονομικά, με βασικό σταθμό το Πανεπιστήμιο Georgetown και μιλάει τρεις γλώσσες.

Back to top button
Close
Close