Γάμος - Βάπτιση

Με παπά και με κουμπάρο ή με δήμαρχο και συμβολαιογράφο;

 

Να κάνω πολιτικό γάμο ή θρησκευτικό; Ή μήπως να υπογράψω ένα σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης; Δείτε τι χρειάζεται να κάνετε σε κάθε περίσταση και ποιο είναι το κόστος.

Πολιτικός Γάμος

Πολλά ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με το δίλημμα «θρησκευτικός ή πολιτικός γάμος»; Νομικά δεν υπάρχει καμία διαφορά. Διαδικαστικά ο πολιτικός γάμος είναι πολύ απλός και χωρίς “ρομαντισμό” και “ατμόσφαιρα”. Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι (ακόμα και σήμερα) τα ζευγάρια που επιλέγουν τον πολιτικό γάμο αντιμετωπίζουν συχνά επικρίσεις περί Εθίμων, Ηθών, Αρχών και Αξιών, ένας πολιτικός γάμος μπορεί να λύσει τα χέρια του ζευγαριού και να το γλιτώσει από πολλά έξοδα.

Δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση για έκδοση άδειας Γάμου στο Δήμο (εκδίδεται μετά από 7 ημέρες)
    2. Ληξιαρχική Πράξη γεννήσεως
    3. Φωτοτυπία ταυτότητας
    4. Αναγγελία γάμου σε αθηναϊκή ημερήσια εφημερίδα
    5. Λογαριασμό ΔΕΚΟ ή εκκαθαριστικό – Φωτοτυπία
    6. Υπεύθυνη Δήλωση όπου βεβαιώνεται ότι: ο μελλόνυμφος δεν έχει κώλυμα για γάμο από τα αναφερόμενα στα άρθρα 1350, 1351,1352, 1354, 1356, 1357, 1360 του Α.Κ.  είναι κάτοικος Δήμου (π.χ. Αθηναίων) και γ/αν τελεί πρώτο γάμο ή δεύτερο κ.λπ.
    7. Για ανήλικους κάτω των 18 ετών, χρειάζεται δικαστική απόφαση.
    8. Διαζευκτήριο για τους χωρισμένους ή ληξιαρχική πράξη θανάτου εφόσον υπάρχει θάνατος.
    9. Ημερήσια Αθηναϊκή Εφημερίδα (δύο φύλλα, ένα για τον καθένα).
    10. Παράβολο Δημοσίου 15€

Κόστος

Παράβολο: 15€
Δημοσίευση σε ημερήσια εφημερίδα: 25€
Δήμος: 0 – 100 (ανάλογα το Δήμο)
Φόρεμα/κοστούμι: 0 –600 (κατά περίπτωση)
Δεξίωση: 0 – 15.000 κατά περίπτωση

Ελάχιστο Κόστος: 40€
Μέσο κόστος: 4.000 (η δεξίωση)

Θρησκευτικός γάμος

Η θρησκευτική τελετή είναι σίγουρα περισσότερο εντυπωσιακή και αποτελεί το όνειρο των -περισσότερων- γυναικών που θέλουν να εκπληρώσουν όλα όσα έχουν δει στα παραμύθια και των γονιών που θέλουν να σας «δουν ντυμένη νυφούλα» ή να «φάνε κουφέτα». Αναμφισβήτητα, λοιπόν, η θρησκευτική τελετή αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τους πολύ ρομαντικούς και την μοναδική για τους πιστούς χριστιανούς. Ωστόσο το κόστος είναι πολύ αυξημένο ενώ η οργάνωση του γάμου είναι ιδιαίτερα κουραστική και χρονοβόρα.

Δικαιολογητικά

  1. Πιστοποιητικό αγαμίας από την ενορία του τόπου κατοικίας των μελλονύμφων. Για την έκδοση είναι απαραίτητη η παρουσία δύο ενηλίκων μαρτύρων, με τις ταυτότητές τους.
  2. Δημοσίευση σε ημερήσια εφημερίδα (δυο φύλλα, ένα για τον καθένα). Σ’αυτήν θα πρέπει να αναφέρονται τα στοιχεία σας δηλαδή ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός, το γένος, τόπος γέννησης και κατοικίας, καθώς και ο τόπος τέλεσης του γάμου. Ο χρόνος δημοσίευσης της αναγγελίας θα πρέπει να είναι 15 μέρες νωρίτερα πριν την ημερομηνία του γάμου. Το απόκομμα της εφημερίδας θα σας ζητηθεί από την ενορία για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση των αδειών του γάμου.
    Το κόστος ανέρχεται στα 20-25 €
  3. Παράβολο των 18 € πράσινο (ονομαστικής αξίας 14,67 €) από δημόσιο ταμείο.
  4. Σε περίπτωση που ένας από τους μελλόνυμφους δεν τελεί γάμο για πρώτη φορά απαιτούνται επιπλέον:
    • Ληξιαρχική πράξη θανάτου / διαζυγίου
    • Βεβαίωση από την μητρόπολη που να αναφέρει τον βαθμό του τελευταίου γάμου.
    5. Με τα παραπάνω δικαιολογητικά θα πάτε στην ενορία που θα τελεστεί το μυστήριο και ο εφημέριος θα φροντίσει για την έκδοση των αδειών. Η άδεια ισχύει για 6 μήνες. Θα πρέπει να είστε οι ίδιοι και να έχετε μαζί τις αστυνομικές σας ταυτότητες. Ο εφημέριος θα σας ζητήσει τα πιστοποιητικά αγαμίας, το παράβολο από την εφορία, το κείμενο της δημοσίευσης στην εφημερίδα, καθώς και σ’αυτόν θα δηλώσετε το επώνυμο των παιδιών σας. Με όλα τα δικαιολογητικά που θα σας δώσει θα πάτε στην Αρχιεπισκοπή όπου θα πληρώσετε το παράβολο των 5 € περίπου και θα παραλάβετε την άδεια αυθημερόν.
    6. Μετά το γάμο πρέπει να κάνετε την απαραίτητη δήλωση στο ληξιαρχείο της περιοχής σας. Το αργότερο 40 μέρες μετά το γάμο πρέπει να τον δηλώσετε στο ληξιαρχείο, προσκομίζοντας την βεβαίωση που θα υπογράψετε εσείς και οι κουμπάροι σας μετά το μυστήριο. Μην το αμελήσετε για να μην αντιμετωπίσετε τυχόν γραφειοκρατικές δυσκολίες, σε περίπτωση που θέλετε να ανοίξετε οικογενειακή μερίδα στο δήμο σας αλλά γενικά και τυχόν συναλλαγές σας με δημόσιους φορείς.

Κόστος

Ανθοδέσμη: 60€-80€
Στολισμός εκκλησίας: 300€-1.500€
Νυφικό (ενοικίαση): 500€ – κατά περίπτωση
Γαμπριάτικο Κοστούμι: 150€ – κατά περίπτωση
Προσκλητήρια: 160€ (για 200 άτομα)
Δεξίωση: 4.000 – 15.000
Φωτογραφίες και βίντεο: 800€ – 1.500€
Μπομπονιέρες: 160€ – κατά περίπτωση
Δώρο κουμπάρου: 50€ – 1.000€
Βέρες: 250€- 2.000€
Κομμωτήριο: 50€ – 300€
Μακιγιάζ: 70€ – 200€
Εσώρουχα: 30€ – 100€
Γαμήλιο ταξίδι: 1.000€ – 4.000€
Εκκλησία: 50€-600€

*Οι τιμές είναι ενδεικτικές και δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα του κουμπάρου.

Ελάχιστο κόστος: 7.000
Μέσο κόστος: 10.500

 

 

Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης

Αν προτιμήσετε το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης να ξέρετε ότι η συμβίωσή σας θα είναι αρκετά ελεύθερη. Τόσο που αν μια μέρα ο αγαπημένος σας αποφασίσει ότι δεν “του πάει” τελικά η δέσμευση, το μόνο που θα χρειαστεί να ξανά ακούσετε από αυτόν είναι ο δικηγόρος του για να σας ενημερώσει ότι «χωρίσατε» (στην καλύτερη). Ακόμη, υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά στα κληρονομικά, τα περιουσιακά και τα συνταξιοδοτικά ζητήματα.

Δικαιολογητικά

Ταυτότητες

Κόστος

Συμβολαιογράφος: περίπου 120€

Μαριάννα Μαγουλά

Πηγή: www.mama365.gr

Back to top button
Close
Close