Ειδήσεις

Με κάθε επισημότητα παραδόθηκε προς λειτουργία το Μουσείο Ψηφιακής Απεικόνισης Μετεώρων της Καλαμπάκας.(pics)

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας για την περαιτέρω τουριστική αξιοποίηση των Μετεώρων αλλά και τις επιμήκυνσης του χρόνου παραμονής των τουριστών στην περιοχή, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.

Το παλαιό Μουσείο της Καλαμπάκας θα στεγάσει στο εξής ένα σύγχρονο ψηφιακό κέντρο που θα προσφέρει μία περιήγηση στα Μετέωρα και στον ευρύτερο χώρο, παρουσιάζονται τη γεωμορφολογική ιδιομορφία και το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής.

Η δράση υλοποιήθηκε μέσω του Προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και των σύγχρονων υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών, αποτυπώνοντας, ψηφιοποιώντας, τεκμηριώνοντας και προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τον πλούτο των Μετεώρων.

Σημειώνεται ότι το ψηφιακό έργο παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες παρουσίασης και εικονικής ξενάγησης, οι οποίες θα δίνουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να κατανοήσουν τη δημιουργία του μοναδικού φαινομένου των βράχων των Μετεώρων.

Της τελετής των εγκαινίων προεξήρχε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων Αρχιμ. Νήφων Καψάλης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του τοποτηρητή της Μητροπόλεώς μας Σεβασμιωτάτου Μαξίμου και τόνισε ότι είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλης μας, διότι δίνεται σε λειτουργία ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός εξέφρασε τη χαρά του που παραδίδεται ένα έργο ουσίας και ένα μαθησιακό εργαλείο για τα Μετέωρα. Είπε ότι είναι το μοναδικό έργο Ψηφιακής Απεικόνισης στη χώρα μας, που έγινε μάλιστα από δημόσιο φορέα και ευχαρίστησε τον Βασίλη Γιαγιάκο(ήταν όνειρό του και όραμα του Επιμελητηρίου), την πρώην Βουλευτή Σούλα Μερεντίτη που βοήθησε στην αρχή του έργου, τον πρώην Δήμαρχο Καλαμπάκας και τον νυν για τη συνεργασία που είχαν για την εκκίνηση και την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

«Το έργο αυτό το κάναμε διότι ήμασταν ενωμένοι σαν μια γροθιά, τώρα πρέπει να το διαφυλάξουμε και τον προωθήσουμε», κατέληξε.
Ο Δήμαρχος Καλαμπάκας Χρήστος Σινάνης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό έργο για τον τόπο μας που θα ενημερώνει τους επισκέπτες, και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία και ολοκλήρωσή του.

Αμέσως μετά ο κ. Σινάνης χάρισε στον κ. Αγοραστό μία εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου και στη συνέχεια κόπηκε η κορδέλα.
Ακολούθησε η τρισδιάστατη προβολή ταινιών από τον Όλυμπο και τα Μετέωρα.

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι Αρχών, ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Βασίλης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμπάκας Ζώης Χαλατσάκης, Αντιδήμαρχοι Καλαμπάκας, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.ά.

Back to top button
Close
Close