Τρίκαλα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Φίκα με τίτλο «Ο Κόσμος, η Πόλη και ο Άνθρωπος».

Το πέμπτο συγγραφικό έργο από τα βιβλία του  Ιωάννη Φίκα   που έχουν ως θέμα το Φιλοσοφικό και Ανθρωπολογικό περιεχόμενο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  περίπου 100 άτομα  στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων 

Ο κύριος Ιωάννης Φίκας έχει διδάξει, από το 2000 έως το 2008, Φιλοσοφία της Αναγέννησης στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τώρα διδάσκει Προσωκρατική Φιλοσοφία στο StateUniversityofNewYork/ EmpireStateCollege. Τα βιβλία του έχουν Φιλοσοφικό και Ανθρωπολογικό περιεχόμενο και ξεχωρίζουν για το περιεκτικό και κατανοητό ύφος με το οποίο μεταδίδει την Επιστημονική του Γνώση. Στο βιβλίο του “Ο Κόσμος, η Πόλη και ο Άνθρωπος“, ο κ. Ιωάννης Φίκας μας οδηγεί στα μονοπάτια της Φιλοσοφικής σκέψης, από τους Πρόδρομους της Φιλοσοφικής Διανόησης και την Προσωκρατική Φιλοσοφία μέχρι την Μεσαιωνική και την Φιλοσοφία της Αναγέννησης και καταλήγει με την Φιλοσοφία της Ανατολής!

Στην ενδιαφέρουσα παρουσίαση ο εκπαιδευτικός κ. Λεβέντης διάβασε ένα σύντομο απόσπασμα του βιβλίου για τη ψυχική γαλήνη του Δημόκριτου.

και ακολούθησε ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου 

Η κυρία Έφη Λεβέντη, Αντιδήμαρχος  Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού & Νεολαίας έκανε μια αναφορά για την  εκδήλωση ενώ η  εκπαιδευτικός κυρία Ελένη Αλεξίου  διάβασε   αποσπάσματα του βιβλίου που αναφέρονται σε αποφθέγματα των επτά σοφών  της Αρχαίας Ελλάδας και στο Εγχειρίδιο του Επίκτητου 

Στην διάρκεια της παρουσίασης έγινε ένα μικρό διάλειμμα με σκοπό να ακουστεί  ένας μουσικός  αυτοσχεδιασμός  με  το μουσικό κομμάτι «Δακρυσμένα μάτια» του Μίκη Θεοδωράκη που ερμήνευσαν δύο νεαροί μουσικοί, ο Τύμπας Αλέξιος στο κλαρίνο και ο Φίλιππος Παππάς στη κιθάρα.

Τελευταίος ομιλητής, πριν τον συγγραφέα,ήταν  ο φιλόλογος κύριος Τζίμας Θοδωρής, ο οποίος έκανε μία πιο βαθειά ανάλυση του βιβλίου

Η   εκδήλωση έκλεισε παίρνοντας την σκυτάλη ο   δημιουργός  του βιβλίου  Ιωάννης Φίκας  ο οποίος έκανε  την παρουσίασή του.

Αποτελεί κοινό τόπο, ότι η Αρχαιοελληνική Φιλοσοφική Σκέψη, είναι, άμεσα ή έμμεσα, το προοίμιο και η βάση του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού! Ενός Πολιτισμού, που δεν θα πρέπει να εστιάζει μόνο στην Επιστημονική και Τεχνολογική Πρόοδο, αλλά που θα πρέπει να περιλαμβάνει και εκείνες τις Οικουμενικές Αξίες, που πρώτη έθεσε η Αρχαιοελληνική Σκέψη, και οι οποίες θα πρέπει να μας χαρακτηρίζουν, ως Άτομα και ως συλλογικές οντότητες, ώστε να διαχειριστούμε εποικοδομητικά και να συμβάλλουμε στην Ευημερία και την Κοινωνική και Πολιτική Ανάπτυξη των λαών που αποτελούν την Ανθρωπότητα! Όπως άλλωστε, σημειώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του: “Ο άνθρωπος σήμερα οφείλει να γνωρίσει το ευρύτερο Πολιτιστικό του περιβάλλον, να αναζητήσει τις Παγκόσμιες Αξίες του ανθρώπου και ως πολίτης του κόσμου να αποκτήσει μία ανανεωμένη θεώρηση της φύσης και του ανθρώπου”!

Η γενική παραδοχή πως κάθε πηγή Γνώσης, Αξιών και Έμπνευσης ,του Δυτικού τρόπου Σκέψης, βρίσκεται στην Αρχαιοελληνική Φιλοσοφική Σκέψη, μας ενθαρρύνει να μην αντιμετωπίζουμε την Φιλοσοφία ως μια θεωρητική Επιστήμη, αλλά ως τρόπο ζωής, ακριβώς όπως την αντιμετώπιζαν και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι, ως κάτι πραγματικό και όχι αφηρημένο!
Σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα και το βιβλίο του κυρίου Ιωάννη Φίκα που, απόψε, χαιρετίζουμε το πρώτο του « ταξείδι» στο ευρύ κοινό και του ευχόμαστε να είναι

Back to top button
Close
Close