Υγεία/fitness

Με δερματικά προβλήματα αρκετοί που χρησιμοποιούν αντισηπτικό

Η υπερβολική χρήση αντισηπτικών μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εν μέρει ασφαλείς από το κορονοϊό, ωστόσο ευθύνεται και για προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα μας. Αυτό ισχυρίζονται οι δερματολόγοι, οι οποίοι το τελευταίο δίμηνο δέχονται αρκετές επισκέψεις ασθενών με αλλεργικές αντιδράσεις αλλά ταυτόχρονα με μικρά εγκαύματα, κυρίως στα χέρια. Πολλοί σήμερα που συνεχίζουν να έρχονται σε επαφή με πολυκοσμία χρησιμοποιούν σε πολλές των περιπτώσεων ανεξέλεγκτά αντισηπτικά, παρουσιάζοντας ορισμένα προβλήματα με το δέρμα.

Οι δερματολόγοι εξηγούν πως με το συχνό πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό, αφαιρείται η προστατευτική στοιβάδα του δέρματος, που αποτελείται από κερατίνη και λιπίδια, τα οποία αποκαλούνται κεραμίδια.

Έτσι το δέρμα αποκτά ευαισθησία σε μολύνσεις, κάθε είδους, ενώ το αλκοόλ που περιέχουν τα αντισηπτικά, δημιουργεί στο δέρμα ξηρότητα και το αφυδατώνει. Σημειώνουν πως τα αλκοολούχα διαλύματα δημιουργούν τοξικότητα και ζημιώνουν το δέρμα και ο κόσμος θα πρέπει να προτιμά σαπούνια, που περιέχουν προστατευτικές ουσίες, χωρίς να ξεραίνουν το δέρμα και σκευάσματα χωρίς οινόπνευμα. Παράλληλα, κατά το πλύσιμο των χεριών, το νερό δεν θα πρέπει να είναι καυτό, αλλά κάπως χλιαρό και συμβουλεύει τους πολίτες, να μη βάζουν τα χέρια τους στο πρόσωπο για κανέναν λόγο, αφού έτσι θα μεταφερθούν από τις παλάμες, οι πλαστικές και άλλες ουσίες που έχουν μείνει, αλλά και μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Την ενυδάτωση των χεριών μετά από κάθε χρήση αντισηπτικού συνιστούν οι δερματολόγοι, προκειμένου να μην αφυδατώνεται το δέρμα, λόγω της σύστασης των συγκεκριμένων σκευασμάτων. Θα πρέπει ο κόσμος να μη χρησιμοποιεί βαριά αντισηπτικά με μεγάλο ποσοστό αλκοόλης, γιατί δημιουργούν προβλήματα, και να περιορίζεται στα απαλά. Παράλληλα, να χρησιμοποιεί μια ενυδατική κρέμα μετά από κάθε πλύσιμο, με χλιαρό και όχι με κρύο ή καυτό νερό.

Back to top button
Close
Close