Επιχειρείν

Μήνυμα προς την κυβέρνηση και από τους ξεναγούς των Τρικάλων

Σε πανελλαδική κινητοποίηση προχώρησαν την Πέμπτη οι ξεναγοί καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας για αφανισμό του κλάδου, καθώς η συντριπτική πλειονότητα έχει να εργαστεί από τον Οκτώβριο του 2019.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών οργάνωσε την Πέμπτη 2 Ιουλίου, μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν στη δύναμή της, κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Κέρκυρα,  τη Ρόδο και την Καλαμπάκα, ενώ στις αρχές της εβδομάδας, με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, σημείωνε ότι «παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας στα αρμόδια υπουργεία για τη στήριξη του καίρια πληττόμενου κλάδου των ξεναγών λόγω της πανδημίας της Covid-19, δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει χωρίς οικονομική στήριξη, και πολλοί συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης…».

Οι ξεναγοί, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν, σημειώνουν ότι «εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, και αυτή μόνο μέχρι τέλος Απριλίου και τη δίμηνη παράταση ανεργίας για κάποιους άλλους, αν και έχουμε την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού, έχουμε αφεθεί στο έλεος της μοίρας μας, χωρίς εισόδημα από τον Οκτώβριο του 2019. Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στα αιτήματα μας προς τα υπουργεία μέχρι σήμερα, για την ένταξη μας στο δεύτερο και τρίτο κύμα μέτρων, ενώ παραμένουμε χωρίς εργασία και χωρίς να διαφαίνεται κάποια αλλαγή της κατάστασης έως την αρχή της επόμενης τουριστικής περιόδου 2021».

Στην Καλαμπάκα, ξεναγοί, με την παρουσία τους έδωσαν και εκείνοι το μήνυμα του μας στην Πανελλήνια Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας με τα σχετικά μηνύματα προς την κυβέρνηση ( φωτο ).

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και το κάλεσμα στην κινητοποίηση:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης & Βορείου Ελλάδος ανακοινώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λευκό Πύργο την Πέμπτη 2 Ιουλίου και ώρα 12:00.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας στα αρμόδια υπουργεία για τη στήριξη του καίρια πληττόμενου κλάδου των ξεναγών λόγω της πανδημίας του COVID-19, και παρά τη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού προς τον κλάδο, δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει χωρίς οικονομική στήριξη, και πολλοί συνάδελφοι να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης.

Για αυτούς τους λόγους, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών οργανώνει, μέσω των πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν στη δύναμή της, κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, την Πέμπτη, 2 Ιουλίου, ενώ απηύθυνε και ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε μία χρονιά που θα ήταν τουριστικά η καλύτερη των τελευταίων χρόνων, λόγω των πρωτοφανών καταστάσεων που ζούμε, εξαιτίας του COVID-19, οι Ξεναγοί της Ελλάδας, που εκπροσωπούν, στηρίζουν και προωθούν τη χώρα και το τουριστικό της προϊόν στους επισκέπτες της, αντιμετωπίζουν πλήρη απώλεια εισοδήματος. Εκτός από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, και αυτή μόνο μέχρι τέλος Απριλίου, οι ξεναγοί έχουν αφεθεί στο έλεος της μοίρας τους, χωρίς εισόδημα από τον Οκτώβριο του 2019.

Για αυτούς τους λόγους μία ημέρα μετά την επανεκκίνηση του τουρισμού την 1η Ιουλίου εμείς είμαστε υποχρεωμένοι αντί να διαφημίζουμε την χώρα μας όπως κάναμε πάντοτε μέσω της δουλειάς μας, να οργανώσουμε ειρηνικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα για να ζητήσουμε τα αυτονόητα:

• Να αποδοθεί στο σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου των Ξεναγών αποζημίωση ειδικού σκοπού για Μάιο, Ιούνιο

• Επίδομα Ανεργίας για όσους δε δουλέψουν μετά την 1η Ιουλίου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου

• Ασφαλιστική κάλυψη μέχρι το 2022

• Μετάθεση φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων

• Προστασία πρώτης κατοικίας

• Επέκταση της ρύθμισης για την μείωση του ενοικίου έως και τον Δεκέμβριο του 2020, με πρόβλεψη επέκτασης της ρύθμισης έως και τον Απρίλιο του 2021

Η επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού θα πρέπει να μας βρει έτοιμους ώστε να διεκδικήσει η Ελλάδα ξανά το μερίδιο της στην παγκόσμια τουριστική αγορά και οι Ξεναγοί θα είναι στην πρώτη γραμμή. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να στηριχτούν και να επιβιώσουν!

Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην τουριστική και πολιτιστική προώθηση της χώρας μας.

Back to top button
Close
Close